Άρθρο Localit 12 Απριλίου, 2021

Περιφερειακό Δίκτυο Νοτίου Αιγαίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών δημιουργεί η περιφέρεια

Η περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», προχωρά στη δημιουργία περιφερειακού δικτύου για την  πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης παιδιών στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου καθώς και την υποστήριξη και φροντίδα των παιδιών θυμάτων.

Η πρωτοβουλία αυτή, που συζητήθηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη και του κ. Γιαννόπουλου σε τηλεδιάσκεψη που είχαν μεταξύ τους, την Παρασκευή 9 Απριλίου, εντάσσεται στην πανελλαδική εκστρατεία «Μένει Μυστικό», πρώτος σταθμός της οποίας επιλέχθηκε από τον οργανισμό να είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της πρόσφατης μεν αλλά πολύ παραγωγικής ήδη συνεργασίας. Η εκστρατεία ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το πρώτο βήμα για το Περιφερειακό Δίκτυο αποφασίσθηκε κατά τη σύσκεψή τους να είναι η χαρτογράφηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διασφάλιση της ουσιαστικής και σταθερής συνεργασίας των συναρμόδιων φορέων και τελικά η αναλυτική καταγραφή όλων των ενεργειών που θα έπονται κάθε καταγγελίας κακοποίησης. Τονίστηκε επίσης ότι βαρύνουσας σημασίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να θωρακισθούν τα παιδιά αλλά και να εκπαιδευτούν γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί, για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό.

Προκειμένου για την άμεση δημιουργία του Περιφερειακού Δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που σε περιφερειακό επίπεδο και κατά αρμοδιότητα μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση του φαινομένου, όπως ενδεικτικά, περιφέρεια και κοινωνικές της υπηρεσίες, δήμοι Νοτίου Αιγαίου και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, δικαστικές και εισαγγελικές αρχές περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, ιερές Μητροπόλεις, Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.), Περιφερειακή Διεύθυνση α΄βάθμιας και β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, νοσοκομεία και παιδιατρικές κλινικές, πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που συνυπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι ενεργό με ενέργειες που έχουν τρέξει στα προγράμματα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση και συντήρηση υποδομών Κοινότητας Δρεπάνου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Αναβάθμιση και Συντήρηση Υποδομών Κοινότητας Δρεπάνου», από το δήμαρχο…

Ρεπορτάζ 04 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρωτοβουλία Δήμου Κατερίνης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και πρόταση συνεργασίας με τον ΔΟΜ

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης, από τα στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης,…

Ρεπορτάζ 04 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
“Διπλή Ανάπλαση”: 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα στο Βοτανικό

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο  της «Διπλής Ανάπλασης» του δήμου Αθηναίων στις περιοχές του…