04 Ιανουαρίου, 2024

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Εγκατάσταση δικτύου υδρομετεωρολογικών σταθμών για την εγκαιρη προειδοποίηση πλημμυρικών φαινομένων

Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωράει στην υλοποίηση του έργου «Εγκατάσταση Δικτύου Υδρομετεωρολογικών Σταθμών για την Έγκαιρη Προειδοποίηση Πλημμυρικών Φαινομένων». Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση ενός δικτύου 15 υδρομετεωρολογικών σταθμών σε κατάλληλα επιλεγμένα σημεία, με σκοπό την παρακολούθηση μετρήσεων σχετικών με ύδατα και με τις μετεωρολογικές συνθήκες, σε πραγματικό χρόνο, για την πρόληψη, την έγκαιρη προετοιμασία και την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Οι σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα μέτρησης της στάθμης, της ταχύτητας και της παροχής υδάτων, όπως επίσης και των κυριότερων μετεωρολογικών δεδομένων στις περιοχές εγκατάστασής τους, όπως ατμοσφαιρική θερμοκρασία και υγρασία, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, βαρομετρική πίεση, βροχόπτωση, ηλιακή ακτινοβολία, πλήθος και απόσταση πτώσης κεραυνών κ.α.

Τέλος, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη ενός Κέντρου λήψης δεδομένων των περιφερειακών τηλεμετρικών σταθμών, στο οποίο θα καταλήγουν αυτόματα όλα τα δεδομένα που θα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο. Το Κέντρο θα αποτελείται από λογισμικό και υλικό εξοπλισμό, θα λαμβάνει αυτόματα τις μετρήσεις επικοινωνώντας με τους σταθμούς, θα επεξεργάζεται τα δεδομένα, θα τα οπτικοποιεί και θα τροφοδοτεί τρίτες εφαρμογές για υπολογιστές και για έξυπνες συσκευές.

Το έργο υλοποιείται με γνώμονα την συμμόρφωσηστις Ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και στην κατεύθυνση της υλοποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Επιπλέον, στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του περιβάλλοντος και της κοινωνίας στις σύγχρονες πιέσεις της αστικής ρύπανσης, των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και της ανεξέλεγκτης αστικής ανάπτυξης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 16 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ψηφιακά Post-it για τις ιδέες των πολιτών στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού

Έναν νέο ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες εγκαινιάζει ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, μέσω της πλατφόρμας…

Με μια ματιά 16 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοινή δράση Λευκάδας και Αγρινίου για την ευαισθητοποίηση απέναντι στην αστεγία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026, στον κεντρικό πεζόδρομο της Λευκάδας, δράση ευαισθητοποίησης…

Βιώσιμες Πόλεις 15 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ιωαννιτών: Συνάντηση εργασίας για Αστικό Σχεδιασμό και Δημόσια Υγεία

Συνάντηση εργασίας με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Columbia, Charles Branas, πραγματοποίησε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων ο…