10 Μαρτίου, 2021

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: 13 εκ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Άγιο Όρος

Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Άγιο Όρος που θα καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των Ιερών Μονών, χρηματοδοτεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα. Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης είναι 13 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πεδίων, η κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για τη συγκέντρωση, μεταφορά και διανομή της παραγόμενης ενέργειας στον τόπο κατανάλωσης, καθώς και η εγκατάσταση διατάξεων αποθήκευσης και ρύθμισης της διάθεσης της ενέργειας.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εισάγει την Αθωνική Πολιτεία σε μια νέα εποχή, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Αγίου Όρους. Σήμερα οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια στο Περιβόλι της Παναγίας καλύπτονται κυρίως με τη λειτουργία ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, τα οποία καταναλώνουν πετρέλαιο, ενώ γίνεται και εκτεταμένη χρήση καύσης ξύλων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει και δεν έχει προβλεφθεί σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, κάθε μοναστήρι είναι ενεργειακά ανεξάρτητο, όμως ανακύπτουν πολλά προβλήματα. Με την παρέμβασή μας θα διασφαλίσουμε τόσο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Αγίου Όρους μέσω φωτοβολταϊκών, όσο και την προστασία της περιβαλλοντικής κληρονομιάς της χερσονήσου του Άθω. Πρόκειται για μια παρέμβαση ζωτικής σημασίας για τους μοναχούς και τους επισκέπτες, με σεβασμό στο περιβάλλον, που θα μειώσει το ενεργειακό κόστος και θα ηλεκτροδοτήσει τα μοναστήρια με ‘καθαρή’ ενέργεια, εξασφαλίζοντας παράλληλα ενεργειακή επάρκεια», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Τα κύρια προβλήματα που προκύπτουν από τα υφιστάμενα ενεργειακά συστήματα είναι τα εξής:
-Υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
-Ηχορύπανση από τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών τα οποία πολλές φορές είναι παλαιά με πολύ θόρυβο και χαμηλή απόδοση.
-Σημαντική δαπάνη αλλά και δυσκολίες για την προμήθεια, μεταφορά και αποθήκευση των καυσίμων.
-Δυσκολία κάλυψης των σταδιακά αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών.
Με την εγκατάσταση των νέων συστημάτων στόχος είναι η αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και η βελτίωση της αποδοτικότητας κατά την παραγωγή ενέργειας, για τις ανάγκες των κτιρίων του Αγίου Όρους. Επίσης, στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ως αποτέλεσμα της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και η προστασία του μοναδικού φυσικού και περιβαλλοντικού δυναμικού του Αγίου Όρους (το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη Natura 2000 και είναι ενταγμένο στο κατάλογο των μνημείων της UNESCO). Κεντρικός στόχος είναι η κάλυψη των απαιτήσεων σε ενέργεια εντός των Ιερών Μονών, οι οποίες φιλοξενούν όλο το χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 27 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκαινιάστηκε το δημοτικό γυμναστήριο Νίκαιας

Το καινούριο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο στη Νεάπολη εγκαινίασαν ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, και ο…

Υπουργείο Εσωτερικών 27 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: 310 χιλιάδες ευρώ για ναυαγοσωστική κάλυψη σε δήμους με λιμενικά ταμεία

Συμπληρωματικό ποσό ύψους 310.408 ευρώ κατανέμεται  σε δήμους της χώρας, για την κάλυψη δαπανών παροχής…

ΚΕΔΕ 27 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του πρώην δημάρχου Μοιρών Γιώργου Βολικού

Ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη…