Άρθρο Localit 19 Απριλίου, 2024

Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας: Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ζητά επανυποβολή των ΣΜΠΕ για τα ορυχεία Αμυνταίου – Αχλάδας και Πτολεμαΐδας

Με ομόφωνη απόφαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ζητά την επανυπολολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου των πυρήνων Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ) Αμυνταίου-Κλειδιού Αχλάδας και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) των πυρήνων Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ) Πτολεμαΐδας, λόγω σημαντικών ελλείψεων και παραλήψεων  μετά την έγκριση του επικαιροποιημένου χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος έγινε στο πλαίσιο της δημόσιας που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Πολυτίμη Φαρμάκη κατά την εισήγησή της και με βάση τη στρατηγική κατεύθυνση της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για τον ενεργειακό «μετασχηματισμό», την απολιγνιτοποίηση και την αξιοποίηση των εδαφών των λιγνιτικών πεδίων, παρουσίασε τις παρατηρήσεις επί της διαδικασίας και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις που διέπει τις ΣΜΠΕ των ΕΠΣ.

Τονίστηκε πως η αλλαγή του μοντέλου που επιχειρείται δεν οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που να αναπληρώσουν τον μεγάλο αριθμό των χαμένων θέσεων εργασίας που έχει προκύψει με την απολιγνιτοποίηση και ότι οποιαδήποτε επίκληση για την αναγκαιότητα επιτάχυνσης  της διαδικασίας έγκρισης του ΕΠΣ λόγω του κινδύνου να χαθούν πόροι, δεν ευσταθεί.

Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την επανυποβολή της μελέτης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Συνάντηση δημάρχου με τους πλημμυροπαθείς των Μεγάλων Καλυβίων

Το αίτημα των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων, να αναλάβει ο Δήμος Τρικκαίων την απομάκρυνση των…

Ρεπορτάζ 23 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: 23η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Την 23η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, αφιερωμένη στις μικρές φάρμες, συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης…

Ρεπορτάζ 23 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιβαλλοντικές δράσεις και φεστιβάλ χρωμάτων/MARE NOSTRUM στη Βάρκιζα

Mια Κυριακή γεμάτη χρώματα, χαμόγελα και περιβαλλοντικές δράσεις μαζί με ένα φεστιβάλ χρωμάτων, έρχονται στο…