Άρθρο Localit 21 Νοεμβρίου, 2017

ΠΕΔ Αττικής: Αποφασιστική αρμοδιότητα στην περιφέρεια Αττικής και διαδικασίες fast track για τα αντιπλημμυρικά έργα

«Εν μέσω της καταστροφής που έπληξε τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική δεν είναι στιγμή για επίρριψη ευθυνών. Είναι όμως η κατάλληλη ώρα για να αναδείξουμε τι πρέπει να διορθωθεί, ώστε να σταματήσει να μετράμε ζημιές και να θρηνούμε θύματα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το προεδρείο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, το οποίο εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του στις οικογένειες των θυμάτων και στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

ΟΙ δήμοι δεν έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης μεγάλης κλίμακας αντιπλημμυρικών έργων

Όπως επισημαίνει το προεδρείο της ΠΕΔΑ, οι Δήμοι δεν έχουν απολύτως καμιά οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν μεγάλης έκτασης αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν, καν, να καταρτίσουν την υψηλής δυσκολίας μελέτης που απαιτείται. Υπεύθυνη στάση των Δήμων σημαίνει να απαιτούν άρτιες και πλήρεις μελέτες, γιατί «ένα κακά σχεδιασμένο αντιπλημμυρικό έργο είναι περισσότερο επικίνδυνο από κανένα έργο».

Η γραφειοκρατία μπλοκάρει τα έργα

«Τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ-ΠΕΠ, την Περιφέρεια και τα Υπουργεία αντιπλημμυρικά έργα» σημειώνεται, «εγκλωβίζονται, καθυστερούν για πολλά χρόνια εξαιτίας των αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και συχνά καθυστερούν ακόμη περισσότερο λόγω διαφωνιών μεταξύ των Υπηρεσιών.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στον τραγέλαφο ένας κρατικός φορέας (συνήθως ο Δήμος) να ζητά το έργο, άλλος φορέας να το χρηματοδοτεί και τρίτος και τέταρτος φορέας να πρέπει να το εγκρίνουν. Παρά τα σοβαρά και ατελέσφορα γραφειοκρατικά εμπόδια, έργα υλοποιούνται» σημειώνει η ΠΕΔΑ

Ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου

«Ωστόσο, συνεχίζει η ΠΕΔΑ, η αυξημένη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που προφανώς οφείλεται στην ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος, απαιτεί συνεχώς παρεμβάσεις σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Που περιλαμβάνουν όχι μόνον την κατασκευή αγωγών αλλά και έργα ανάσχεσης της ορμής των υδάτων στους ορεινούς όγκους.

Εξ ου και η πιεστική ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να υπάρξει απλοποίηση, αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και ρόλων και παράλληλος περιορισμός της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε για ένα έργο, μία μελέτη, να μην είναι συναρμόδιοι οι Δήμοι, το Υπουργείο, η Περιφέρεια. Αυτό απαιτεί η αποτελεσματική, χρηστή άσκηση διοίκησης».

Αποφασιστική αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Αττικής

Όπως σημειώνει η ΠΕΔΑ, απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση, για την απλοποίηση των διαδικασιών και συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε έναν φορέα που θα έχει και την οικονομική δυνατότητα υλοποίησης και την ευθύνη έγκρισης των προδιαγραφών των αντιπλημμυρικών έργων. Ο φορέας αυτός θα μπορούσε να είναι η Περιφέρεια Αττικής.

Διαδικασίες fast-track για τα αντιπλημμυρικά έργα

Ειδικά για τις περιοχές υψηλού κινδύνου όπως είναι η Δυτική Αττική, η Δυτική Αθήνα και οι Δήμοι του Πειραιά, η ΠΕΔΑ ζητά ένταξη του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού σε διαδικασίες fast track, ώστε να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να μειωθεί κάτω από το μισό ο χρόνος μέχρι την υλοποίηση των έργων που σχετίζονται με κρίσιμες υποδομές.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανώτατο επίδομα θέρμανσης και πλαφόν στα εμπορικά καυσόξυλα ζητά ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου

Τα τζάκια και οι σόμπες έχουν ήδη ανάψει στα σπίτια στο Νευροκόπι της Δράμας, ενώ…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣτΕ: Άκυρη η μοριοδότηση των ήδη εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”

Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων “Βοήθεια στο Σπίτι»: Τραγική και απαράδεκτη η απόφαση, δεν…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 Χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά της Ηπείρου – Άναψαν τα τζάκια

Θερμοκρασίες χειμώνα, αν και βρισκόμαστε στον 1ο μήνα του φθινοπώρου, σημειώθηκαν στα ορεινά της Ηπείρου…