Άρθρο Localit 14 Μαΐου, 2024

Πάτρα: 7.000 κατοικίες συνδέονται στο δίκτυο αποχέτευσης

Εντός του 2024 ξεκινά η σύνδεση 7.000 κατοικιών στο δίκτυο αποχέτευσης της Πάτρας, στη βόρεια και στη νότια πλευρά του Δήμου, εξυπηρετώντας τις ανάγκες 30.000 και πλέον κατοίκων, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 14/5, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε μαζί με τον πρόεδρο και τα στελέχη της ΔΕΥΑΠ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη σύνδεση, στο έργο του δικτύου αποχέτευσης θα ξεκινήσει από τις 10 Ιουνίου. Οι περιοχές που θα συνδεθούν είναι οι: Άγιος Βασίλειος, Ρίο, Καστελλόκαμπος, Μποζαΐτικα, Πλαζ, Αγυιά (Μέσα και Έξω), Ροΐτικα, Μονοδένδρι, Μιντιλόγλι και Βραχνέικα.

Οι συνδέσεις θα ξεκινήσουν από το Φθινόπωρο, με στόχο το έργο να περατωθεί και να αρχίσει η πιλοτική του λειτουργία εντός του έτους.

Όπως υπογραμμίστηκε, θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η ποιότητα ζωής και η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η θάλασσα θα γίνει πιο καθαρή για να την απολαμβάνουν όλοι.

Ο Κ. Πελετίδης τόνισε ότι το έργο θα συνεχιστεί σε επόμενη φάση και για άλλους οικισμούς, ενώ απεύθυνε ευχαριστίες στους εργαζόμενους του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ, για τη συμβολή και την προσφορά τους στην υλοποίησή του.

«Στην Πάτρα, συνεχίζονται τα έργα που υπηρετούν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες, τόσο τα «ορατά», όσο και τα «αόρατα», τα οποία όμως είναι πολύ σοβαρά και λύνουν χρόνια προβλήματα και ελλείψεις της πόλης μας. Σ’ αυτά τα έργα, ξεχωρίζει η αποχέτευση και η σύνδεση χιλιάδων σπιτιών με το βιολογικό καθαρισμό. Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε και μια στρέβλωση του παρελθόντος, οπότε και γίνονταν έργα αποχέτευσης χωρίς αποδέκτη, όπως στον Άγιο Βασίλειο, στο Ακταίο, στο Ρίο. Ανακουφίζουμε τους συνδημότες μας από το σημαντικό κόστος καθαρισμού των βόθρων, τους απελευθερώνουμε απ’ αυτό το βάρος. Βλέπουμε την πόλη μας να αλλάζει, τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, γίνονται ορατά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πελετίδης.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η πλατφόρμα της ΔΕΥΑΠ για την έναρξη των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα «ανοίξει» τμηματικά για τους δημότες στις 10 Ιούνη και από εκεί θα μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί και ηλεκτρονικά την εξέλιξή της.

Οι συνδέσεις, όπως τονίστηκε, είναι υποχρεωτικές και θα ξεκινήσουν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θα απαιτηθούν, ανάλογα και με την πορεία των αιτημάτων σύνδεσης, περίπου δύο ακόμα εξάμηνα για την ολοκλήρωση των συνδέσεων και εν συνεχεία η έναρξη ολοκληρωτικής λειτουργίας του έργου.

Αναφερόμενος στο έργο, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΠ, Γιώργος Μαστραντωνάκης, σημείωσε τον «άχαρο» ρόλο των ΔΕΥΑ πανελλαδικά, εφόσον τα έργα τους, τόσο της ύδρευσης, όσο και της αποχέτευσης δεν «φαίνονται», αν και είναι τόσο σημαντικά.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο πρωτόγνωρο έργο που εκτελέστηκε λέγοντας ότι «αυτό επιτεύχθηκε ενώ η ΔΕΥΑΠ είναι υποστελεχωμένη από προσωπικό (λόγω της απαγόρευσης πραγματοποίησης προσλήψεων) και την ίδια ώρα αρκετά επιβαρυμένη οικονομικά (ιδιαίτερα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους), χωρίς να λαμβάνει καμιά βοήθεια από την Κυβέρνηση, είτε οικονομική με χρηματοδοτήσεις, είτε με προσωπικό με πραγματοποίηση προσλήψεων».

Αναφέρθηκε επίσης  και στα οικονομικά οφέλη για τους δημότες από το νέο αποχετευτικό, το οποίο θα τους απαλλάξει από το «βραχνά» της εκκένωσης βόθρων, που φτάνει σήμερα ως και τα 200 ευρώ τη φορά.

Ο διευθυντής του τομέα  Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΠ,Λάμπρος Τσάτσος, στάθηκε στην ανάγκη της συνεργασίας που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στη ΔΕΥΑΠ και τους δημότες, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύνδεσης, που είναι υποχρεωτικές για όλα τα οικήματα, αλλά και σε συνολικότερα ζητήματα που αφορούν το έργο και τις επόμενες προτεραιότητες της ΔΕΥΑΠ.

Σε ό,τι αφορά τέλος και το κόστος σύνδεσης, διευκρινίστηκε ότι αυτό θα είναι περίπου 600 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε κτιρίου) και θα μπορεί να αποπληρωθεί μέχρι και σε 12 άτοκες δόσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης, ο Διονύσης Κλάδης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ και ο Ανδρέας Παπανικήτας, δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χ.Δούκας: «Οι δημοτικές αρχές πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για την πόλη που θέλουν»

«Στην Ευρώπη των πόλεων και των περιφερειών, την οποία επιθυμούμε, πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν…

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ειδική Πολεοδομική Μελέτη για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας

Σύμβαση για την εκπόνηση της Μελέτης «Ειδική Πολεοδομική Μελέτη για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας»,…

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Έξυπνα» παγκάκια στον Δήμο Κατερίνης

Δώδεκα έξυπνα παγκάκια εγκαθίστανται σε σημεία της πόλης, από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης.…