Άρθρο Localit 16 Ιουνίου, 2021

Παρουσιάστηκε μελέτη για τη συνολική αναβάθμιση της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Ενετικού Λιμένα Χανίων

Στη συνολική αναβάθμιση της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Ενετικού Λιμένα των Χανίων από το Φρούριο Φιρκά έως και τα ανατολικά Νεώρια καθώς και του πάνω τμήματος του λιμενοβραχίονα έως και το παλιό καρνάγιο, προχωρούν ο Δήμος, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Γραφείο Παλιάς Πόλης μέσω μελέτης που ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και παρουσιάστηκε σήμερα.

Η μελέτη θα σταλεί για έγκριση στην Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων και όπως τόνισε κατά την παρουσίασή της ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, «με την ολοκλήρωση του έργου, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, θα αναβαθμιστεί η εικόνα του σημαντικότερου μνημείου της πόλης και θα βελτιωθεί η λειτουργικότητα της περιοχής».

Το έργο εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για αναβάθμιση του Ενετικού Λιμένα, που περιλαμβάνει, επίσης, την αποκατάσταση του συγκροτήματος των Νεωρίων και της τοποθέτηση νέου τύπου σκιαδίων στις επιχειρήσεις της περιοχής.

«Πρόκειται για παρεμβάσεις υπερτοπικού χαρακτήρα», ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα έργα θα αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Για τη σημαντικότερη συνολική παρέμβαση στην Παλιά Πόλη έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γιάννης Νικηφοράκης, επισημαίνοντας ότι θα προχωρήσουν και εργασίες για την τοποθέτηση κυματοθραύστη στην είσοδο του λιμανιού.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε ο προϊστάμενος του Γραφείου Παλιάς Πόλης, αρχιτέκτων-μηχανικός Αντώνης Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας ότι η παρέμβαση αφορά συνολικά 28.000 τετραγωνικά μέτρα και είναι -όπως είπε- «η μεγαλύτερη παρέμβαση αυτού του είδους που έχει γίνει στην πόλη».

Όπως σημείωσε, σήμερα στο Παλιό Λιμάνι υπάρχουν 11 διαφορετικοί τύποι υλικών και πλακών και οι νέες πλάκες και οι κυβόλιθοι που προβλέπει η μελέτη είναι μεγάλης αντοχής και με πολύ αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές.

Αναλύοντας το εύρος των εργασιών που προβλέπονται, ανέφερε ότι θα γίνουν καθαιρέσεις πλακών, θα κατασκευαστούν υποβάσεις, θα γίνει συντήρηση κυβόλιθων που υπάρχουν από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, θα γίνουν νέες πλακοστρώσεις, αντικατάσταση λίθων στο κρηπίδωμα, το οποίο παράλληλα θα ενισχυθεί, ενώ ακόμα προβλέπονται νέο δίκτυο υποδομών του δημοτικού φωτισμού, τοποθέτηση όδευσης τυφλών, νέο δίκτυο ύδρευσης, κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ, καθώς και αντικατάσταση μέρους του δικτύου αποχέτευσης.

Σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων είναι και η ανάδειξη των 6 θυρίδων κανονιών στο Φρούριο Φιρκά, ενώ παρεμβάσεις προβλέπονται και στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στην είσοδο του λιμανιού.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 26 Ιουλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Εντυπωσιακή τοιχογραφία στο Δημοτικό Πάρκινγκ της ΚΥΔΩΝ ΑΕ 

Την πρώτη σύγχρονη τοιχογραφία της, απέκτησε η πόλη των Χανίων, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου…

Ρεπορτάζ 26 Ιουλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επαναλειτουργούν σταδιακά οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης  μετά την κυβερνοεπίθεση της περασμένης εβδομάδας

Επαναλειτουργούν σταδιακά από σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουλίου, οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, έπειτα από την…

Ρεπορτάζ 26 Ιουλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πέντε ελληνικοί δήμοι υποψήφιοι για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030

Το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη θέτουν υποψηφιότητα συμμετοχής στο…