Άρθρο Localit 02 Απριλίου, 2020

Παρέμβαση του ΥΠΕΝ ζητά ο δήμαρχος Κοζάνης για την ομαλή τροφοδοσία από τη ΔΕΗ της Τηλεθέρμανσης

Το πρόβλημα έλλειψης θερμικής ισχύος που δημιουργείται στην Τηλεθέρμανση Κοζάνης, όταν η τροφοδοσία της με θερμική ενέργεια γίνεται από μία και μόνο μονάδα του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου Κοζάνης, κατά την χειμερινή περίοδο, επισημαίνει με επιστολή του, ο δήμαρχος   Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και ζητά την άμεση παρέμβασή του για την επίλυσή του.

 Ο κ. Μαλούτας επισημαίνει  ότι  το  ζήτημα είχε κοινοποιηθεί και προγενέστερα, από τις  2  Δεκεμβρίου του περασμένου έτους  στους αρμόδιους φορείς  της ΔΕΗ ΑΕ και  της ΡΑΕ με  σχετικό έγγραφο  του  δήμου Κοζάνης  και  υπογραμμίζεται ότι «το πρόβλημα  προκύπτει  ιδιαίτερα σε περιόδους με δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες». 

Να σημειωθεί ότι η Τηλεθέρμανση Κοζάνης τροφοδοτείται  από τις μονάδες II, V και V του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης και όπως αναφέρει ο δήμαρχος «από  την έναρξη της τρέχουσας χειμερινής περιόδου θέρμανσης έως και σήμερα,  έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο περισσότερες της μίας από τις προαναφερόμενες μονάδες,  να βρίσκονται εκτός λειτουργίας,  όχι λόγω βλάβης,  αλλά κατόπιν εντολής του Διαχειριστή συστήματος”. 

Ο δήμαρχος υπογραμμίζει ακόμη πως το γεγονός αυτό έχει αλυσιδωτές συνέπειες.

“Το προαναφερόμενο γεγονός οδηγεί – όπως έχει επανειλημμένα αποδειχθεί έως και σήμερα – στην έλλειψη / ανεπάρκεια θερμικής ισχύος και στην αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από το λεβητοστάσιο αιχμής/εφεδρείας της ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ που αδυνατεί ωστόσο βάσει του σχεδιασμού του να καλύψει το φορτίο βάσης στο σύνολο του. Οι παραπάνω επιλογές είχαν σαν συνέπεια η ΔΕΥΑΚ να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου οι οποίες της στοίχησαν μόνο για το μήνα Μάρτιο, σχεδόν 500.000 ευρώ, ενώ από τις αρχές της χρονιάς 1.280.000 ευρώ. Η έλλειψη φορτίου κατά την τρέχουσα περίοδο με το γνωστό πρόβλημα της πανδημίας καθιστά την λειτουργία της εγκατάστασής τηλεθέρμανσης Κοζάνης επισφαλή και δημιουργεί, όπως αντιλαμβάνεστε, σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε ευαίσθητες δομές του αστικού ιστού (κυρίως Νοσοκομείο, Δομές υγείας, Δημόσια κτίρια κλπ.). Περαιτέρω, επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα της ίδιας της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης λόγω του υψηλού κόστους που προκύπτει από την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών ΕΑΡΟ (CΟ2), τονίζει ο κ. Μαλούτας και συμπληρώνει:

«Παρότι είναι γνωστό το ζήτημα και έχει συζητηθεί, η  κατάσταση επιδεινώνεται».

Ζητά  την «άμεση παρέμβαση του υπουργού, για την επίλυση του».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Ιανουαρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Βόλβης: Έως το τέλος 2023 ο βιολογικός καθαρισμός στις περιοχές Σταυρού και Βρασνών

Στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή και λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στις τουριστικές περιοχές…

Ρεπορτάζ 21 Ιανουαρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό

Σε κατάσταση   ετοιμότητας βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου Κοζάνης, που είναι αρμόδιες για τον αποχιονισμό…

Ρεπορτάζ 21 Ιανουαρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Αττικής : 14,2 εκ. ευρώ για προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του γηπέδου της ΑΕΚ

Το ποσό το ποσό των 14,274 εκατ. ευρώ διαθέτει η περιφέρεια  Αττικής για την προμήθεια…