Άρθρο Localit 10 Μαΐου, 2024

Παρέμβαση δήμαρχου Ικαρίας για τα προβλήματα που προέκυψαν με την προανάρτηση του κτηματολογίου

Τουλάχιστον τρίμηνη παράταση η οποία θα εξυπηρετήσει τους πολίτες, τον Δήμο, αλλά θα συμβάλει και στην εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου, ζητά με επιστολή του από τους συναρμόδιους φορείς ο δήμαρχος Ικαρίας Φανούριος Καρούτσος, με αφορμή την προανάρτηση του κτηματολογίου και την προθεσμία που δίνεται για την κατάθεση ενστάσεων.

Ο κ. Καρούτσος ζητά επίσης, συνάντηση με τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου ώστε να συζητηθούν τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και ο Δήμος Ικαρίας, και να αναζητηθεί τρόπος επίλυσης αυτών.

Σημειώνοντας ότι  η προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων όλης της περιοχής του Δήμου Ικαρίας έγινε στις 3/4/2024 με τελική προθεσμία για την κατάθεση ενστάσεων τις 17/5/2024, τονίζει ότι  ο χρόνος αυτός δεδομένου και των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς που συμπεριλαμβάνονται είναι ιδιαίτερα μικρός.

Εξηγώντας τους λόγους παράτασης, τονίζει ότι “Οι δημότες δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για τις συγκεκριμένες προθεσμίες. Οι περισσότεροι δεν έχουν την ικανότητα να ελέγξουν την σωστή οριοθέτηση των ιδιοκτησιών τους και των περαιτέρω στοιχείων χωρίς την βοήθεια τεχνικού συμβούλου”.

Προσθέτει δε εμφατικά ότι: “Με δεδομένο ότι το 90% της έκτασης του νησιού έχει «δασικό χαρακτήρα» και παρουσιάζεται ως «ιδιοκτήτης» το Δημόσιο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι πριν από το 2001 και με το δεδομένο επίσης ότι ακόμα κι αν υπάρχουν παλιότεροι τίτλοι, οι πολίτες είχαν την δυνατότητα από το Κτηματολόγιο να δηλώνουν την περιουσία τους και μόνο με ένορκες βεβαιώσεις, παρατηρείται το φαινόμενο να μην έχουν προσκομιστεί όλοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να παίρνει στην κυριότητα του αυτές τις εκτάσεις.

Το φαινόμενο αυτό της έλλειψης τίτλων δηλαδή γίνεται εντονότερο από την κακή λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Ευδήλου, όπου για δύο και πλέον δεκαετίες, εξαπατήθηκαν οι πολίτες και τώρα βρίσκονται στον «αέρα».

Υπάρχουν δασικοί χάρτες εντός των οικισμών οι οποίοι εκπονήθηκαν και δόθηκαν στο κτηματολόγιο χωρίς να αναρτηθούν και χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες για ένσταση, οι οποίοι τώρα μαθαίνουν εντελώς ξαφνικά ότι η ιδιοκτησία τους εντός των οικισμών, χάνεται από το Δημόσιο(με τις παραπάνω βέβαια προϋποθέσεις) και χωρίς να έχουν δικαίωμα ένστασης επί του δασικού χάρτη, ο οποίος δεν έχει κοινοποιηθεί (πράγμα εντελώς παράλογο) .

Η αδυναμία του Δήμου, εντός του μικρού αυτού χρονικού διαστήματος, να ταυτοποιηθούν, να ελεγχθούν και να υποβληθούν τυχόν επιπλέον στοιχεία για όλα τα ακίνητα που δήλωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή”.

Η Επιστολή δημάρχου Ικαρίας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάτσι: Αγορά οικοπέδου από τον Δήμο για δημιουργία παιδικής χαράς

Αγοράστηκε από τον Δήμο Γαλατσίου, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, το οικόπεδο στη συμβολή των…

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άρτα: Επεκτείνεται το πρόγραμμα τοποθέτησης Καφέ Κάδων στον Δήμο

Επεκτείνεται το πρόγραμμα τοποθέτησης Καφέ Κάδων (Βιοαποβλήτων) στον Δήμο Αρταίων. Η νέα επέκταση στις Κεραμάτες,…

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίκτυο ηλεκτρικών ποδηλάτων στον Δήμο Μυτιλήνης

Στην εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, θα προχωρήσει ο Δήμος Μυτιλήνης, στο πλαίσιο ενίσχυσης…