Άρθρο Localit 28 Μαΐου, 2021

 Παρατήρηση πουλιών στις Αλυκές Πολιχνίτου και Καλλονής το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαΐου

Αβοκέτα, ο Καλαμοκανάς, το Ποταμογλάρονο και το Νανογλάρονο είναι μερικά μόνο είδη πουλιών για τα οποία οι παράκτιοι υγρότοποι του Κόλπου Καλλονής (περιοχή Νατούρα GR4110007) έχουν χαρακτηριστεί σημαντικές και προστατευτέες περιοχές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα είδη αυτά έρχονται κάθε Άνοιξη στην περιοχή  για να φωλιάσουν και οι δύο αλυκές του Κόλπου Καλλονής είναι τα μέρη όπου αναπαράγονται τα περισσότερα ζευγάρια τους. Ταυτόχρονα οι δύο υγρότοποι είναι από τους μεγαλύτερους του νησιού με σημασία για πολλά ακόμη ειδικά προσαρμοσμένα είδη των οικοτόπων με υφάλμυρο και αλμυρό νερό.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής  προσκαλούν το κοινό για παρατήρηση πουλιών σε δύο πρωινές εξορμήσεις:

  • Σάββατο 29 Μαΐου και ώρες 09-00-13:00 στην Αλυκή Πολιχνίτου (σημείο αρχικής συνάντησης, πλευρά της αλυκής στο τέλος της Σκάλας Πολιχνίτου)
  • Κυριακή 30 Μαΐου και ώρες 09-00-13:00 στην Αλυκή Καλλονής (σημείο αρχικής συνάντησης, παρατηρητήριο ΒΔ πλευράς, στον ασφαλτόδρομο προς κάτω μέρος της αλυκής)

Εκτός από τα είδη αυτά θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και άλλα υδρόβια και παρυδάτια είδη (Φλαμίνγκο, Μαυροπελαργό κ.ά.) και κάποια από τα τελευταία διερχόμενα μεταναστευτικά είδη.

Η περιήγηση και η ορνιθοπαρατήρηση θα πραγματοποιηθούν με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού (τηλεσκόπια, κιάλια, οδηγούς αναγνώρισης), μετά από δήλωση συμμετοχής και προ συνεννόηση.

Όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την  αποφυγή διασποράς του Covid-19 θα τηρηθούν αυστηρά. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για όλους τους επισκέπτες. Η δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες.

Οι ενδιαφερόμενοι αφού δηλώσουν συμμετοχή, θα προσέρχονται σε προκαθορισμένες ώρες (9:00, 10:00, 11:00 ή 12:00) και σε συγκεκριμένες μικρές ομάδες (μέχρι 10 ατόμων) λόγω των μέτρων και των πρωτοκόλλων για την πανδημία.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση γίνεται με την αγορά του γενικού εισιτηρίου (5 €) του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την αποφυγή διασποράς του COVID-19, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εύκολη διαδικασία που μπορεί να γίνει είτε από υπολογιστή ή κινητό κλπ. Οι επισκέπτες απλά μπορούν να εκδύσουν τα εισιτήρια τους αν  επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Μουσείου www.lesvosmuseum.gr – πιο συγκεκριμένα στο σύνδεσμο https://www.lesvosmuseum.gr/e-shop/tickets.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434 και 6972-809610.

Περισσότερα για τα είδη πουλιών του Κόλπου Καλλονής και της Λέσβου στη σχετική σελίδα του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr/el/eidi-poulion-lesvo

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 14 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Β. Αιγαίου: 60 εκ. ευρώ για θωράκιση των νησιών από τη λειψυδρία

Πρωτοβουλία για  την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου απέναντι στο μείζον πρόβλημα…

Ρεπορτάζ 14 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Βουλή τροπολογία για τον ΝΟΚ

Η τροπολογία προβλέπει ένταξη των κινήτρων και προσαυξήσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού στον πολεοδομικό σχεδιασμό,…

Ρεπορτάζ 12 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέος, έκτος ομαδικός τάφος βρέθηκε στις Συκιές, αποκάλυψε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σ. Δανιηλίδης

Νέος, έκτος ομαδικός τάφος εκτελεσθέντων πολιτικών κρατούμενων του Εμφυλίου πολέμου εντοπίστηκε στις Συκιές κατά τη…