Άρθρο Localit 08 Απριλίου, 2022

Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά στον Δήμο Παύλου Μελά με παραδοσιακές συνταγές των Ελλήνων Ρομά

Η 8η Απριλίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως ημέρα των ΡΟΜΑ σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παύλου Μελά με Παράρτημα Ρομά έλαβαν την πρωτοβουλία να αναδείξουν την πολιτισμική παράδοση των Ελλήνων Ρομά καταγράφοντας τις παραδοσιακές συνταγές, που συνδέονται με τα ήθη και τα έθιμά τους.

Για το σκοπό αυτό, συντάχθηκε ένας οδηγός μαγειρικής, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, ο οποίος αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής των συνταγών, συμβάλλοντας στη διατήρηση και τη διάδοση της κουλτούρας των Ελλήνων Ρομά. Επίσης, μέσα από αυτό επιδιώκεται η παρουσίαση της κοινότητας των Ρομά στην ευρύτερη κοινωνία και η ανάδειξη των ομοιοτήτων με τα ήθη και τα έθιμα του ευρύτερου πληθυσμού.

“Στην προσπάθεια αυτή συνέδραμαν γυναίκες που προέρχονται από διαφορετικές κοινότητες των Ελλήνων Ρομά, μέσα από τις προσωπικές τους διηγήσεις. Μας άνοιξαν τα σπίτια τους, μοιράστηκαν τις συνταγές των γιαγιάδων τους και μας εμπιστεύτηκαν κάποια μυστικά για την εκτέλεσή τους. Δεν παρέλειψαν να μας τονίσουν την σύνδεση της κουλτούρας τους με την Ορθόδοξη πίστη και τις παραδόσεις των άλλων πληθυσμιακών ομάδων, όπως των Ποντίων, των Θρακιωτών, των Σαρακατσάνων κτλ”, όπως σημειώνει ο Δήμος, ευχαριστώντας για τη . συνδρομή τους τις κυρίες Βαρβάρα Β., Βαλεντίνα Χ., Μαρίνα Δ., Γλυκερία Μ., Βιβή Δ., Αγνή Ρ., Μαίρη Β., Γεωργία Κ.

Επιμέλεια κειμένου της έκδοσης: Αναστασία Κουκίδου, Παιδαγωγός

Επιμέλεια εικόνων: Ειρήνη Ράπου, Διαμεσολαβήτρια

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση της Πέμπτης 7 Απριλίου 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκαινιάστηκαν το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παύλου Μελά με Παράρτημα Ρομά και ο χώρος Βρεφικής Φροντίδας & Σημείου θηλασμού, στελέχη και το προσωπικό της δομής συνομίλησαν με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον φιλοξενούμενο Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, παρουσία της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Χαράς Αμανατίδου και τους πρόσφεραν την έκδοση με τις παραδοσιακές συνταγές και τα ήθη – έθιμα των Ελλήνων Ρομά.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ

https://online.flippingbook.com/view/95511902/

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άρχισε η διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΠΕΣΔΑ Αττικής

Ξεκίνησε και επίσημα η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 3η…

Ρεπορτάζ 08 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ωραιοκάστρου: Έρευνα για τη βελτίωση των παιδικών σταθμών του ΔΟΠΠΑΩ

Με το σύνθημα «Βοηθήστε μας να γίνουμε καλύτεροι» η Διοίκηση του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Πρόνοιας…

Ρεπορτάζ 05 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση και συντήρηση υποδομών Κοινότητας Δρεπάνου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Αναβάθμιση και Συντήρηση Υποδομών Κοινότητας Δρεπάνου», από το δήμαρχο…