Άρθρο Localit 06 Οκτωβρίου, 2017

Π. Μοσκοβισί: Η ανεξάρτητη Καταλονία “δεν θα είναι μέλος της ΕΕ”

Η Καταλονία, εάν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της και αποσχιστεί από την Ισπανία, «δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων .

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Questions d’info” LCP-franceinfo-Le Monde-AFP, σχετικά με το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να αναγνωρίσουν ή όχι μια ανεξάρτητη Καταλονία, ο επίτροπος απάντησε: «εκεί, τα πράγματα είναι αρκετά σαφή. Ας φανταστούμε ότι υπάρξει ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, εκείνη τη στιγμή, η ανεξάρτητη Καταλονία δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει παρά μονάχα ένα Κράτος μέλος που είναι η Ισπανία. Όμως μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας καθώς στην πραγματικότητα δεν έχει ανακηρυχθεί καμία ανεξαρτησία από την Καταλονία» συμπλήρωσε ο κ.  Μοσκοβισί.

«Να μην μιλάμε για σενάρια πολιτικής φαντασίας» σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, που κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Βαρκελώνη θα έπρεπε, σε εκείνη την περίπτωση, να υποβάλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος περιέγραψε το μπραντ ντε φερ μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης ως μια «οδυνηρή υπόθεση» που πρέπει να «διευθετηθεί από τους Ισπανούς».

«Δεν εναπόκειται στις Βρυξέλλες, δεν εναπόκειται στο Παρίσι, αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να διευθετηθεί από άλλους» υπογράμμισε απευθύνοντας έκκληση για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης μετά τις «εικόνες» βίας αυτό το Σαββατοκύριακο, που «δικαιολογημένα σοκάρουν».

Η λύση «δεν μπορεί να είναι η αντιπαράθεση» και « μέσω του διαλόγου θα εξέλθουν από την κρίση, μονάχα μέσω του διαλόγου» κατέληξε ο Γάλλος αξιωματούχος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 29 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εβδομάδα Ανακύκλωσης στον Δήμο Καλαμαριάς, 2-8 Ιουνίου

Ο Δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει μια εβδομάδα αφιερωμένη στην ανακύκλωση, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή…

Ρεπορτάζ 28 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αιγάλεω: Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων

Με σημαντική συμμετοχή πολιτών και με μήνυμα αγάπης προς τα ζώα συντροφιάς πραγματοποιήθηκε η 1η…

Ρεπορτάζ 27 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κων. Κουκάς: «Ο νέος Κώδικας και η Συνταγματική Αναθεώρηση να ενισχύσουν ουσιαστικά την τοπική δημοκρατία»

Τη σύνδεση του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και…