Άρθρο Localit 25 Ιανουαρίου, 2024

Ομόφωνη στήριξη των συμβασιούχων από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας  εκφράζει ομόφωνα τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον δίκαιο δικαστικό αγώνα των συμβασιούχων όλων των κατηγοριών του δήμου Αθηναίων και των νομικών προσώπων του.

Παράλληλα εκφράζει  την αντίθεση του στο νόμο  Βορίδη που υποχρεώνει τις δημοτικές να ασκήσουν  υποχρεωτικά ένδικα μέσα στις περιπτώσεις δικών που αφορούν στη μετατροπή της εργασιακής σχέσης  των εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, καθώς θεωρεί πως  η υποχρεωτικότητα αυτή συνιστά ανεπίτρεπτο περιορισμό στην συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας.

Το ψήφισμα το εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Μπόκος ο οποίος τόνισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, παρότι, όπως επισήμανε,  τα προηγούμενα δύο χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν από τον δήμο 800 άτομα, ενώ φέτος θα προσληφθούν μόλις 89. Ο κ. Μπόκος αναφέρθηκε στην γήρανση του προσωπικού υπογραμμίζοντας ότι χάνεται η κυτταρική μνήμη του δήμου καθώς δεν γίνεται αναπλήρωση του προσωπικού που αποχωρεί. Μάλιστα τόνισε ότι η μνημονιακή αναλογία στις προσλήψεις – αποχωρήσεις στο δήμο Αθηναίων δεν είναι ένας προς έναν που ισχύει αλλά δέκα αποχωρήσεις για μόλις μια πρόσληψη προσθέτοντας πως δεν υπάρχει το περιθώριο να χαθεί το έμπειρο προσωπικό που αποτελούν οι συμβασιούχοι του δήμου Αθηναίων.

Το ψήφισμα

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων επιβεβαιώνει ομόφωνα όλα τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν το 2022 και 2023 που αφορούν τους συμβασιούχους. Θεωρεί καθήκον του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων να μην αφήσουν τον δήμο χωρίς εργαζόμενους και τους δημότες χωρίς υπηρεσίες.
Δηλώνει την στήριξη και αλληλεγγύη στον δίκαιο και εύλογο δικαστικό αγώνα τωρινό και μελλοντικό των εργαζομένων (COVID, ΔΥΠΑ, 3Κ ΣΟΧ, ΑΜΕΑ, συμβασιούχων μισθώσεων έργου) του δήμου Αθηναίων και των νομικών προσώπων του για όσο διάστημα δεν διαφαίνεται οριστική και μόνιμη λύση στο χρόνιο πρόβλημα όλων των συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οπότε ως μόνη λύση απομένει η προσφυγή στην δικαιοσύνη και ταυτόχρονα στηρίζει όλους τους συμβασιούχους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια θεωρεί δε δικαιοπολιτικά και κοινωνικά άδικο δημοτικές υπηρεσίες να στελεχώνονται από εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Διαπιστώνει ότι οι εν λόγο εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα ανάγκες οι οποίες δεν θα πάψουν να υφίσταται και μετά την λήξη των συμβάσεων εργασίας τους και ότι οι εργαζόμενοι ασκούν τα καθήκοντα τους με ζήλο εργατικότητα και αυταπάρνηση έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία.
Δηλώνει ότι η ενδεχομένη διακοπή της εργασιακής τους σχέσης θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου Αθηναίων.
Εκφράζει την αντίθεση του στην υποχρεωτική άσκηση ενδίκων μέσων στις περιπτώσεις δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή την μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ των εργαζομένων και του δήμου και θεωρεί ότι η υποχρεωτικότητα αυτή συνιστά ανεπίτρεπτό περιορισμό στην συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στην ευρωπαϊκή χάρτα τοπικής αυτονομίας που έχει κυρωθεί νομοθετικά. ”

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα μέχρι και την Παρασκευή 26/7

Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζονται και με στόχο την προστασία των ευπαθών δημοτών…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των προστίμων για τις παράνομες χωματερές, τα οποία επιβαρύνουν την Ελλάδα και…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δικαίωση για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου η απόφαση του ΣτΕ για τα «μπόνους» του ΝΟΚ

Πλήρη δικαίωση για τον Δήμαρχο Μοσχάτου–Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποτελεί…