25 Σεπτεμβρίου, 2013

Ομιλία προέδρου ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνη στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

«Υπάρχει δυναμική για την ανάπτυξη Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα, και θα πρέπει να την αναζητήσουμε και να την αναδείξουμε όπως κάνουν οι άλλες χώρες», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, μιλώντας στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό, που διοργανώνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από το Σύνδεσμο Δήμων με Ιαματικές Πηγές και την Επιτροπή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού της ΚΕΔΕ και την ΠΕΤΑ Α.Ε.

Η ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού, αν και έχει κατά καιρούς γίνει θέμα πληθώρας συνεδρίων και οργανωμένων συζητήσεων, εξαγγελιών αρμόδιων πολιτειακών παραγόντων, αλλά και αντικείμενο συχνών νομοθετικών πρωτοβουλιών, στην πράξη εμφανίζει αναμφίβολα μια φθίνουσα πορεία, όπως είπε, τονίζοντας ότι, η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας στο συγκεκριμένο τομέα, μπορεί να βοηθήσει στην διαμόρφωση ελκυστικών  τουριστικών προϊόντων ιαματικού τουρισμού, που να απευθύνονται σε νέα τμήματα τουριστικής πελατείας.

«Ήρθε η ώρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, να ξεπεράσουμε κάποιες προκαταλήψεις, εάν πράγματι θέλουμε να γίνουν επενδύσεις. Αυτό σημαίνει συνεργασία των δήμων με ιδιώτες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον ιαματικό τουρισμό. Οι δήμοι μπορούν μέσα από αυτήν την συνεργασία να συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση – εκσυγχρονισμό – ανάπτυξη των υποδομών που σήμερα βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία».

Ο Κώστας Ασκούνης αναφέρθηκε εμφατικά, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων σε σύγχρονες λουτρικές εγκαταστάσεις, μέσω της αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η νομοθεσία για τη συνεργασία των δήμων με τον ιδιωτικό τομέα.

«Θα πρέπει να προσελκύσουμε με σύγχρονους τρόπους ή σωστότερα να διαμορφώσουμε εξ αρχής μια νέα διευρυμένη τουριστική πελατεία» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ωστόσο ότι «οι δήμοι μόνοι τους δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική αυτή και χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας.

Απαιτείται μια νέα σύγχρονη επιστημονική τεκμηρίωση των ιαματικών ιδιοτήτων των πηγών.

Απαιτείται συστηματική έρευνα αγοράς και διερεύνηση της εμπειρίας άλλων χωρών και των υφιστάμενων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καλών πρακτικών, ώστε σταδιακά να διαμορφωθούν τουριστικά προϊόντα ιαματικού τουρισμού, ελκυστικά σε νέα τμήματα τουριστικής πελατείας.

Επίσης για να έχουμε πρόσβαση στις αγορές πρέπει να δούμε ότι στο συνολικό στρατηγικό σχέδιο προβολής της χώρας μας απουσιάζει σήμερα η προβολή του ιαματικού τουρισμού. Άρα θα πρέπει να ενταχθεί μέσα στο συνολικό στρατηγικό πλαίσιο προβολής της χώρας και αυτό το κομμάτι που λέγεται ιαματικός τουρισμός».

Αναφερόμενος ο κ. Ασκούνης γενικότερα στο θέμα ανάπτυξης της χώρας κατέθεσε πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο με τις τουριστικές επιχειρήσεις για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

«Αυτό, τόνισε ο κ. Ασκούνης, σημαίνει συνέργεια αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για την προώθηση στους τουρίστες – επισκέπτες τοπικών, ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων για να έχουμε μία επιπλέον προστιθέμενη αξία».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προανήγγειλε ότι «η ΚΕΔΕ προτίθεται να διεκδικήσει μαζί με τους δήμους με Ιαματικές Πηγές και για λογαριασμό τους μια τέτοια συνολική αντιμετώπιση, που όχι μόνο θα καταδείξει τι μέχρι σήμερα γίνεται σωστά και τι λάθος ή πού οφείλεται η σημερινή μη ικανοποιητική πορεία, αλλά και όλα όσα θα πρέπει να γίνουν για να αναστρέψουμε τη σημερινή φθίνουσα τάση».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 25 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοινή συνεδρίαση Προεδρείου ΚΕΔΕ, ΔΣ ΠΕΔ Κρήτης και Ολομέλειας Δημάρχων Κρήτης : Η Κρήτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου και το Προεδρείο της ΚΕΔΕ ταξίδεψαν στην Κρήτη και συμμετείχαν σε…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 23 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμμετοχή της ΚΕΔΕ στο Workshop ELTI και Τ.Π.Δ. – Η εμπειρία των Εθνικών Αναπτυξιακών Τραπεζών στην κινητοποίηση πόρων από τους Ο.Τ.Α.

Δ. Παπαστεργίου: Οραματιζόμαστε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως αναπτυξιακή Τράπεζα της Αυτοδιοίκησης.    …

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 18 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ζητήματα των νησιωτικών δήμων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΚΕΔΕ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων  Δ. Παπαστεργίου βρέθηκε στην Κω, και συζήτησε με το…