Άρθρο Localit 03 Ιουνίου, 2016

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΚΕΔΕ για προσφυγικό

IMG_1801Ολοκληρώθηκε ημέρα το συνέδριο της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό στη Σάμο.  Οι δήμαρχοι μέσα από ένα γόνιμο διάλογο κατέληξαν στην ομόφωνη  ψήφιση του κειμένου συμπερασμάτων με τους έξι άξονες των στρατηγικού σχεδίου της ΚΕΔΕ για το Προσφυγικό ζήτημα.

Το συνέδριο ξεκίνησε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη και του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη.

Στο συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι και των άλλων πολιτικών κομμάτων, δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, εκπρόσωποι του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης για το Άσυλο και την Ένταξη, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Οι θεματικές ενότητες των εργασιών του συνεδρίου   είναι:

  • Να προσδιοριστούν λύσεις για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος,
  • Να προσδιοριστεί ο ρόλος των δήμων, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία,
  • Να αναζητηθούν τρόποι ανασχεδιασμού του αστικού ιστού των πόλεων και της κοινωνικής ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών,
  • Να αναζητηθούν τρόποι για ισόρροπη διαχείριση του τουρισμού – ανάπτυξης και προσφυγικών ροών,
  • Να γίνει ανταλλαγή καλών πρακτικών για την προώθηση και στήριξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της ανθρωπιστικής

Αύριο Παρασκευή κατά την πρωινή συνεδρία θα παρουσιαστούν

Αναλυτικά οι ομιλίες κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου:

Γ. Πατούλης:Κατά κοινή ομολογία οι δήμοι, ιδιαίτερα οι ακριτικοί,  ξεπέρασαν τους εαυτούς τους- Ανέδειξαν την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε ότι «επιλέχθηκε η Σάμος για τη διοργάνωση του θεματικού μας συνεδρίου για λόγους συμβολικούς. Θέλουμε μέσα από την επιλογή μας αυτή να εκφράσουμε έμπρακτα τις ευχαριστίες μας στους ακριτικούς Δήμους της χώρας , στους Δημάρχους και τους κατοίκους τους, που με τη στάση και συμπεριφορά τους ανέδειξαν τα αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που διακρίνουν τους Έλληνες».

«Η  παρουσία σήμερα εδώ, συνέχισε,  τόσων πολλών αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της Κεντρικής Πολιτικής , αναδεικνύει από τη μια τη σημασία που έχει για την πατρίδα μας το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα.Κι από την άλλη , είναι η άμεση αναγνώριση της υπευθυνότητας με την οποία η  Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού το διαχειρίστηκε από την πρώτη στιγμή.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι οι  δήμοι της χώρας , ιδιαίτερα οι ακριτικοί, σήκωσαν για μεγάλο διάστημα το «κύριο βάρος» της πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που προσπάθησαν να βρουν μέσω της χώρας μας διέξοδο προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Κατά κοινή ομολογία, ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με κριτήρια ανθρωπιστικά.  Μέσα από την προσπάθειά μας αναδείξαμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που διακρίνει τις τοπικές μας κοινωνίες.

Αποκτήσαμε εμπειρίες που θα μας είναι απαραίτητες για την περαιτέρω διαχείριση των επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας η παρουσία χιλιάδων προσφύγων.

Αναζητούμε πρακτικές, που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στις κοινωνίες μας οι άνθρωποι αυτοί» ανέφερε.

Μ. Αγγελόπουλος: Η Πολιτεία αντιμετώπισε το προσφυγικό ερήμην της Αυτοδιοίκησης και αυτό είναι λάθος

Τα νησιά του Β. Αιγαίου αποτέλεσαν τους πρώτους «κυματοθραύστες»  του προσφυγικού – μεταναστευτικού κύματος. Μόνο από τη Σάμο πέρασαν 175.000 πρόσφυγες – 5 φορές ο πληθυσμός του νησιού. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξε και στην περίπτωση αυτήν την ικανότητά της να διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη συνοχή του κοινωνικού ιστού» τόνισε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος κατά τον χαιρετισμό του προς τους συνέδρους. Μάλιστα  εξήρε την πολύτιμη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα η Πολιτεία το προσφυγικό, αυτό το μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα, το αντιμετώπισε ερήμην της Τοπική Αυτοδιοίκησης. «Κι αυτό  είναι λάθος. Μόνο η ενεργή συμμετοχή και συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην όλη διαχείριση του ζητήματος μπορεί να εγγυηθεί βιώσιμο σχεδιασμό και αξιόπιστες επιλογές. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει η κεντρική εξουσία. Και φαίνεται ότι έχει αρχίσει να το κάνει».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρέθηκε από την αρχή στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης  

Έντονη κριτική στο τρόπο που έχει χειριστεί η σημερινή κυβέρνηση την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, άσκησε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Σάμο.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι η  Τοπική Αυτοδιοίκηση σήκωσε το μεγαλύτερο  βάρος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. «Οι δήμοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή τους αξίζουν συγχαρητήρια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης στα ακριτικά νησιά κυρίως στο θέμα του τουρισμού, όπου σε πολλές περιπτώσεις η πτώση ξεπερνά το 50%.

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών. «Δεν αρκούν τα μεγάλα λόγια και τα δελτία τύπου. Οι πολίτες περιμένουν  έργα και όχι λόγια».

Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές είπε ότι το 2015 αυξήθηκαν  20 φορές σε σχέση με το  2014. Σύμφωνα με τα στατιστικά το 2015 πέρασε το 85% του συνολικού όγκου των προσφύγων.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια τόνισε ότι  κυβέρνηση πρέπει να είναι στη πρώτη γραμμή στη προσπάθεια που γίνεται  στην Ευρώπη προκειμένου η FRONTEX να μετεξελιχθεί σε μία δύναμη ευρωπαϊκής φύλαξης των συνόρων.

Ο Κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική καθώς η σημερινή κυβέρνηση ανέτρεψε το σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης και δημιούργησε την αίσθηση ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη δίοδο πρόσβασης στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί η θέση της ΝΔ σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό. Μεταξύ άλλων θα γίνει αναφορά στα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, στην ομαλή συμβίωση προσφύγων και τοπικών κοινωνιών, στο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και στην ανάγκη δημιουργίας ελεγχόμενων σημείων παραμονής των μεταναστών.

Στ. Θεοδωράκης: Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έσωσαν την τιμή της χώρας

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι το 2015 «ήταν αλλού» και ότι έκλεινε το μάτι στους πρόσφυγες ότι τα σύνορα μας είναι ανοικτά για να περάσουν στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τους ταυτόχρονα και ως μέσο πίεσης προς τους ευρωπαίους, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ζούσε αυτήν τη μεγάλη περιπέτεια, δεν θα είχε υποστεί πλήγμα ο τουρισμός, αν δεν είχε αργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

«Το προσφυγικό ήταν η τελευταία κόκκινη γραμμή αριστεροσύνης» σημείωσε ο κ.  Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για κενό εξουσίας,  το οποίο κάλυψαν με περίσσεια ψυχής οι εθελοντές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε κατηγορίες  για χορό εκατομμυρίων και για σπατάλες και αδιαφάνεια στη διαχείριση του προσφυγικού «για να κερδίσουν κάποιοι εργολάβοι».

Χρ. Καλογήρου: Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή

«Μεγαλώνουν διαρκώς οι ανησυχίες μας για τη χρονική περίοδο που απαιτείται ακόμη προκειμένου  να καλύπτουμε με επάρκεια και αξιοπρέπεια  την καθημερινή διαβίωση των προσφύγων, καθώς τα νησιά μας βρέθηκαν από την αρχή στην «πρώτη γραμμή» των προσφυγικών ροών κι έχουν εξαντλήσει τις αντοχές τους» σημείωσε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Και συμπλήρωσε ότι η μέχρι τώρα διαχείριση του προσφυγικού έχει προκαλέσει ερωτήματα για τη βούληση και την ικανότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση και ζήτησε την άμεσο συστηματικό  τεκμηριωμένο και προσδιορισμό μέτρων και παρεμβάσεων  για τη στήριξη των νησιών του Β. Αιγαίου. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε χρηματοδότηση της Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών στη Λέσβο. Ανακοίνωσε επίσης ότι ήδη η Περιφέρεια Β. Αιγαίου εκπονεί μελέτη για εξειδικευμένα μέτρα στήριξης της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας των νησιών.

Γ. Μουζάλας: Ζητώ  από την ΚΕΔΕ μέχρι τέλος Ιουνίου να σχεδιάσουμε από κοινού την ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα

Ο αναπληρωτής  υπουργός  Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κάλεσε από το βήμα του συνεδρίου την ΚΕΔΕ και συνολικά την Αυτοδιοίκηση μέχρι τέλος του Ιουνίου να σχεδιάσουν από κοινού τη νέα φάση διαχείρισης του προσφυγικού, που αφορά στον ισομερή καταμερισμό των προσφύγων σε όλους τους δήμους αφενός και αφετέρου να δημιουργηθούν καινούργια εργαλεία ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει μέρος της ευθύνης με νομοθετικές ρυθμίσεις και οικονομικά μέσα, τα οποία θα υποδείξει η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι πλέον το προσφυγικό μπαίνει σε νέα φάση και ότι χρειάζεται τη βοήθεια της ΚΕΔΕ αλλά και των κομμάτων. «Ελπίζω, είπε, να δουλέψουμε χωρίς πανικό και να τα καταφέρουμε».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο τα περισσότερα από τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων, σε αναλογία 3 στα 5 θα καταργηθούν και θα φτιαχτούν σε όλη την Ελλάδα μικρές και οργανωμένες δομές. Επίσης είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από τα βενζινάδικα και η προτεραιότητά μας μετά είναι το Ελληνικό και ο Πειραιάς.

Απαντώντας ο κ. Μουζάλας τόσο στις κατηγορίες των Μητσοτάκη Θεοδωράκη για ανικανότητα της κυβέρνησης, έλλειψη  σχεδιασμού τόνισε ότι είναι άδικο να γίνεται σύγκριση του 2011 με το 2015, ότι το πρόβλημα ήταν μεγάλο, ότι η Ευρώπη ασχολήθηκε σοβαρά με το προσφυγικό  μετά την 1η Αυγούστου. Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν είδε το μέγεθος του προβλήματος από την αρχή, ότι υπήρχαν ελλείψεις, αλλά προχώρησε δίνοντας  μορφή στο χάος.

Ο κ. Μουζάλας σημείωσε την εξαιρετική συνεργασία που είχε με δημάρχους και μάλιστα χωρίς να ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Π. Κουρουμπλής: Η σχέση εμπιστοσύνης με την αυτοδιοίκηση συμβάλει στην υπέρβαση διαφωνιών και ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Π. Κουρουμπλής από το βήμα του συνεδρίου επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και τόνισε ότι η συνεργασία με την αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει στην υπέρβαση διαφωνιών.

Είναι άδικα τα επιχειρήματα που ακούγονται ότι η στάση της σημερινής κυβέρνησης συνέβαλλε στην αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Καταφέραμε να υπάρξει δέσμευση των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. για κατανομή 64.000 προσφύγων στην Ευρώπη».

Ο Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι από τις τοποθετήσεις τόσο του Κ. Μητσοτάκη, όσο και του Σ. Θεοδωράκη, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σημεία που μπορεί να υπάρξει μια συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Χαρακτήρισε ως δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες ορισμένων κατοίκων και δημάρχων και εξέφρασε την ελπίδα το συνέδριο να μπορέσει να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας για μια δίκαιη κατανομή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στην αυτοδιοίκηση, όπως η απόδοση των παρακρατηθέντων, η εκπόνηση ειδικού προγράμματος για τους ορεινούς δήμους, η κατάρτιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ εξετάζεται και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και κατανομής των ΚΑΠ.

Αναφερόμενος στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων είπε ότι δεν θα υλοποιούνται προγράμματα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων.

Σχολιάζοντας το κλείσιμο των συνόρων επισήμανε ότι με την επιλογή αυτή η Ευρώπη υποβάθμισε τον ίδιο της τον εαυτό.

Η στάση των Ελλήνων πολιτών αξίζει να βραβευθεί με Νόμπελ καθώς αυτό που έδωσε ο ελληνικός λαός δεν ήταν από το περίσσευμα του,  αλλά από το υστέρημα του.

Απάντηση Π. Κουρουμπλή στο Σ. Θεοδωράκη  για κατηγορίες σχετικά με κακοδιαχείριση και σπατάλες  

Ο Π. Κουρουμπλής απάντησε στις κατηγορίες του Σ. Θεοδωράκη σχετικά με τις κατηγορίες που αφορούν σε κακοδιαχείριση και σπατάλες. «Εκσφενδονίσατε κύριε Θεοδωράκη μια κατηγορία και περίμενα να πείτε συγκεκριμένα ονόματα και συγκεκριμένες κατηγορίες. Με τον τρόπο αυτό καθιστάτε τον εαυτό σας ως συκοφάντη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ. Θεοδωράκης απαντώντας στον υπουργό δήλωσε ότι, «σεβόμενος τους δημάρχους και το συνέδριο δε θα απαντήσω στο  Κ. Κουρουμπλή. Εγώ μίλησα για συγκεκριμένα προβλήματα,  το Ποτάμι δε γενικεύει και δυστυχώς εξειδικεύει».

 

Γ. Πατούλης: Εθνική υποχρέωση η συνεργασία Κράτους – Αυτοδιοίκησης για αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αποτελεσματικού συντονισμού στο προσφυγικό ζήτημα, είναι η ένταξη των Δήμων στα όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση και ενσωμάτωση των προσφυγικών πληθυσμών».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕΔΕ στη Σάμο με θέμα το προσφυγικό ζήτημα και την παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο: «Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ».

Aναγκαία η ισότιμη κατανομή προσφύγων

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση «οριακά διαχειρίσιμη», επικαλούμενος τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στις δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί, όπου σήμερα βρίσκονται περίπου 55.000 πρόσφυγες.

Ειδικότερα υπενθύμισε πως η ΚΕΔΕ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσιζε η Κεντρική Κυβέρνηση τη χωροθέτηση και τη λειτουργία αυτών των δομών, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε ένα σύστημα χωροθέτησης που διασφάλιζε την ισότιμη κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα κάποιες τοπικές κοινωνίες να επιβαρύνονται υπέρμετρα.

«Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 54 δομές και χώροι φιλοξενίας. Από αυτές, 7 λειτουργούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και 47 στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, το μεγάλο βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών το σηκώνουν η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική, οι οποίες φιλοξενούν σχεδόν το 75% των ανθρώπων αυτών» τόνισε χαρακτηριστικά και σχολίασε πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι είναι η έλλειψη πρόσβασης, ενημέρωσης και έγκαιρης πληροφόρησης για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών.

Χρειάζεται εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος

Παράλληλα στην ομιλία του επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο η Τουρκία να μην τηρήσει τη συμφωνία που έκανε με την Ευρώπη και τον κίνδυνο η Ελλάδα να κληθεί να διαχειριστεί ξανά το φαινόμενο να θελήσουν να περάσουν μέσω του Αιγαίου πάνω από 1.000.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά η χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν ήξερε».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και εστίασε στη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων του κράτους, χωρίς μικροκομματικές αντιλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Οι Δήμοι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της πρώτης υποδοχής

Αναφερόμενος στη συμβολή των Δήμων στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος έκανε λόγο για πρωτοβουλίες «ανθρωπιάς και αλληλεγγύης» και πρόσθεσε πως η Αυτοδιοίκηση διαχειρίστηκε το ζήτημα με πράξεις και ουσιαστικές προτάσεις, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στους ακριτικούς Δήμους οι οποίοι, όπως ανέφερε, σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάρος της πρώτης υποδοχής.

Οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εστίασε στις εξής:

  • Την παροχή Ευρωπαϊκής Οικονομικής Βοήθειας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανάλογη των εισροών που δέχεται και στη βάση της ροής των αφίξεων που θα σημειώνονται και κατά το επόμενο διάστημα.
  • Την δημιουργία χώρων υποδοχής στην Ελλάδα, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους, κι όχι ερήμην τους.
  • Την δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες μέλη. Χωρίς εξαιρέσεις. Με βάση το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε χώρας.
  • Την άσκηση διπλωματικών και κάθε άλλου είδους πιέσεων από την Ε.Ε.. προς την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος των ροών. Όπως και έγινε.
  • Την αντίστοιχη ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε. και προς τις μεσογειακές χώρες της Αφρικής, που επίσης αποτελούν χώρους από τους οποίους προωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη.
  • Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εθνικών μας συνόρων

Προωθείται Έκκληση για Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου

 

«Πέρα των παραπάνω, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η ενεργοποίηση του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, αξιοποιώντας τις εμπειρίες που ήδη διαθέτουν κάποιοι Δήμοι», σημείωσε.

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι προωθείται η υπογραφή μιας κοινής έκκλησης για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου με στόχο, όπως ανέφερε, την προώθηση μιας σειράς από εθνικές θέσεις, όπως:

  • Η υλοποίηση ενός δίκαιου καταμερισμού των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
  • Η αποτελεσματική παρακολούθηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων
  • Η παροχή κατάλληλης χρηματοδότησης στις τοπικές και περιφερειακές αυτοδιοικήσεις ώστε να διασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων.

Αναγκαία βήματα για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις αυξανόμενες ροές των μεταναστών και προσφύγων, χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά, με κυριότερα τα εξής:

 

  1. Μόνιμες Δομές για την ένταξη των Μεταναστών στους Δήμους, ιδιαίτερα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τις αυξημένες ροές των μεταναστών.
  2. Στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό των δομών αυτών.
  3. Ενεργοποίηση και Αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών.
  4. Σχεδιασμός ολοκληρωμένων πολιτικών από τις Τοπικές Αρχές στο πλαίσιο δημιουργίας ισχυρών συνεργασιών μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του Μεταναστευτικού προβλήματος. ( Κράτος – Δήμοι – Μ.Κ.Ο. – Εθελοντικές οργανώσεις- κ.α). Στις συνεργασίες αυτές τον κύριο λόγο θα τον έχουν οι Δήμοι, αφού αυτοί είναι που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες.
  5. Αντιστροφή των «κακών στερεοτύπων» που επικρατούν πολλές φορές στις Τοπικές κοινωνίες για τους Μετανάστες και εμπέδωση ενός κλίματος πού θα διευκολύνει την κοινωνική συνοχή και την απάλειψη των διακρίσεων.

 

Να σημειωθεί τέλος, ότι καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος επισήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση με ανθρωπιά, αλληλεγγύη και πρόσθεσε πως δεν κλονίστηκε η κοινωνική συνοχή.  Αναφερόμενος στο συνέδριο εξέφρασε την εκτίμηση πως θα εξαχθούν ιδιαίτερα κρίσιμα συμπεράσματα που θα είναι χρήσιμα για την κυβέρνηση.

 

Στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Επίσης διαβάστηκαν μηνύματα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Σάμου Ικαρίας κ. Ευσέβιο.

 

Στην έναρξη του συνεδρίου παρέστησαν επίσης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κ. Γιωρκάτζης, Δήμαρχοι από την Τουρκία, ο υπεύθυνος προγράμματος για τους πρόσφυγες του Συμβουλίου της Ευρώπης Gyorgy Ιlles, εκπρόσωποι κομμάτων, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα.

Δ. Αβραμόπουλος: Η μετανάστευση μπορεί να είναι οδηγός για περισσότερη Ευρώπη 

H προσφυγική κρίση θα έχει καταλυτική επίδραση στην έκβαση και την προοπτική του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Μεταναστευτική Πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή στο πλευρό της Ελλάδος, οι πολίτες της οποίοι αξίζουν τα συγχαρητήρια μας. «Θα ήθελα να εξάρω και να εκφράσω τον δημόσιο έπαινο και την ευγνωμοσύνη μας απέναντι σε όλους αυτούς, τους απλούς πολίτες της Ελλάδος, που έδειξαν με τη στάση και τη συμπεριφορά τους τι σημαίνει ανθρωπιά, ευαισθησία, πολιτισμός» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος.

Ακολουθεί αναλυτικά ο χαιρετισμός.

Αγαπητέ Πρόεδρε, φίλες και φίλοι Δήμαρχοι, μέλη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Ελλάδος.

          Με χαρά πραγματικά απευθύνομαι στο συνέδριό σας που έχετε αφιερώσει αυτή τη φορά στο θέμα της μετανάστευσης και στο προσφυγικό και θα ήθελα να σας συγχαρώ για αυτό.

          Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι ανάμεσά σας, λόγω προγραμματισμένων από καιρό, για την ίδια ημέρα, υποχρεώσεών μου εκτός Ελλάδος.

          Θέλω όμως να εκφράσω τη χαρά μου που έστω και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, βρίσκομαι σε ένα χώρο γνώριμο για εμένα, την μεγάλη αυτοδιοικητική οικογένεια, στην οποία πρέπει να σας πω ότι νιώθω ότι πάντα ανήκω. Αφού, όπως γνωρίζετε, πέρασα 8 ολόκληρα χρόνια ανάμεσά σας ως Δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και ως Πρόεδρος της τότε ΚΕΔΚΕ.

          Η σταδιοδρομία μου, η πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση, με σημάδεψε ανεξίτηλα. Για αυτό είμαι σε θέση και να γνωρίζω και να νιώθω πώς αντιλαμβάνεστε την αποστολή σας και κάτω από ποιες συνθήκες την εφαρμόζετε.

          Φίλες και φίλοι, κάποιοι πίστευαν ότι θα ήταν τελικά η οικονομική κρίση που θα δοκίμαζε τις αντοχές, το μέλλον και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελικά αποδεικνύεται ότι είναι η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση και ο τρόπος που όλοι εμείς, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη – μέλη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαντούμε σε αυτή. Που θα αποτελέσει τελικά τον καταλύτη για την έκβαση και την προοπτική του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

          Κυρίες και κύριοι, η Επιτροπή και εγώ προσωπικά, από την πρώτη κιόλας στιγμή θέσαμε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο, μία στρατηγική για την ολιστική αντιμετώπιση σε αυτή την πρόκληση. Αυτή περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα, την υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής ατζέντας για την μετανάστευση, τη συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, τον πόλεμο κατά των διακινητών, τις μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις, την μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, την διασφάλιση της Σένγκεν και βεβαίως την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

          Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή στο πλευρό της Ελλάδος. Κινητοποιήσαμε κάθε διαθέσιμη τεχνική βοήθεια. Εξειδικευμένο και έμπειρο έμψυχο δυναμικό. Χρηματοδοτικούς πόρους. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό όμως δημιουργεί, προκαλεί και μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον.

          Η ένταξη των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων στο μέτρο που η χώρα μπορεί να τους απορροφήσει στον κοινωνικό και παραγωγικό της ιστό, μπορεί να έχει και θετικές συνέπειες και επιπτώσεις στην οικονομία.

          Η επιτυχής ένταξη είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο μιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. Και εδώ ακριβώς που είναι σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά.

          Έχω ταξιδέψει σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και γνωρίζω ότι εσείς, στους Δήμους σας, μέσα σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο, ασφυκτικό – θα έλεγα – δημοσιονομικό πλαίσιο, χωρίς επαρκή  υλικοτεχνική υποδομή, κάτω από αντίξοες συνθήκες, μαζί με τους απλούς πολίτες, εθελοντικά και από το υστέρημά τους, υποδέχεστε μετανάστες και πρόσφυγες και τους παρέχετε τα απαραίτητα. Πρώτες βοήθειες, τρόφιμα, ρούχα, στέγη.

          Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εξάρω και να εκφράσω τον δημόσιο έπαινο και την ευγνωμοσύνη μας απέναντι σε όλους αυτούς, τους απλούς πολίτες της Ελλάδος, που έδειξαν με τη στάση και τη συμπεριφορά τους τι σημαίνει ανθρωπιά, ευαισθησία, πολιτισμός. Αυτή η προσφορά είναι η υπέρτατη έκφραση των οικουμενικών αξιών της Ευρώπης. Αλληλεγγύη, ευθύνη, ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

          Από την απάντηση που θα δώσουμε ως Ένωση, στην ανησυχητική άνοδο του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, θα κριθεί τελικά η ταυτότητα της Ευρώπης, ως χώρος σεβασμού και εγγύησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα κριθεί η δυνατότητά μας να αντιδρούμε ενωμένοι, με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, όπως προστάζουν οι συνθήκες μας στις κοινές προκλήσεις και επομένως το κοινό μας μέλλον.

          Η μετανάστευση μπορεί να είναι οδηγός για περισσότερη Ευρώπη. Και είναι αυτό ακριβώς που διακυβεύεται σήμερα. Σε αυτόν τον κοινό μας αγώνα για να ενισχύσουμε περισσότερο την Ευρώπη και να τιμήσουμε τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες έχει στηριχτεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εσείς, οι Δήμαρχοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλείστε να διαδραματίσετε τον δικό σας σημαντικό ρόλο. Γιατί η Ευρώπη είναι βεβαίως η Ευρώπη των εθνών, είναι όμως πάνω από όλα η Ευρώπη των πολιτών, τους οποίους εσείς εκφράζετε.

          Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και παραγωγικά αποτελέσματα, τα οποία περιμένω και εγώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Χ. Στυλιανίδης: Ή αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης εξαρτάται άμεσα από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χ. Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του. «Οι ελληνικοί Δήμοι, οι τοπικές κοινωνίες, έχουν δείξει έμπρακτα το μεγάλο απόθεμα ανθρωπιστικών αισθημάτων που διαθέτουν, αλλά και την ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν άμεσα σε κάθε σχετικό κάλεσμα αλληλεγγύης», σημείωσε ο Χ. Στυλιανίδης.

Δείτε αναλυτικά το χαιρετισμό

Δ. Σεβαστάκης: Δυναμικό, αναπτυσσόμενο και απροσδόκητο πρόβλημα το προσφυγικό, χρειάζεται ένα οργανωτικό εργαλείο να το εκλογικεύσουμε

Δυναμικό, αναπτυσσόμενο και απροσδόκητο  πρόβλημα χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκης το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται  να υιοθετήσουμε ένα οργανωτικό εργαλείο για να το εκλογικεύσουμε, για αν αντιμετωπίσουμε το χάος και την ανασφάλεια.

Ο κ. Σεβαστάκης είπε πως συνήθως αναφερόμαστε στο ζήτημα από επιχειρησιακής πλευράς, σημειώνοντας ότι σ΄ αυτόν τον τομέα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα βελτίωσης σε σχέση με πέρυσι.

Δεύτερη διάσταση του προβλήματος είναι η οικονομική, σημειώνοντας ότι η χώρα προς το παρόν διαθέτει από το υστέρημά της και όλα αυτά τα ποσά που αναφέρονται ότι επιμερίζονται στη χώρα μας είναι προς παρόν υποσχέσεις. Τρίτη πλευρά, είπε, είναι η κοινωνική, ο τρόπος πρόσληψης του ζητήματος από την κοινωνία.

΄Ολες αυτές τις πλευρές, τόνισε, ρέπει να τις δούμε τολμηρά, έξω από τα στερεότυπα. Έχουμε δυναμικά χαρακτηριστικά που απαιτούν νέες και ακαριαίες διορθώσεις, να κινητοποιήσουμε ακαριαία μηχανισμούς σε ένα εξελισσόμενο θέμα.

Αναφερόμενος ειδικά στην Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σεβαστάκης σημείωσε το προσφυγικό ζήτημα ήρθε και ακούμπησε στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που είχε επιφέρει ο Καλλικράτης, με τα ιδρυτικά ελαττώματα και άρα είναι αντιμέτωπη με δύο κρίσεις.

Αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα είπε ότι και αυτό στενεύει και ότι απαιτούνται πράγματα τα οποία αδυνατεί να δώσει.

«Δεν υπάρχει, είπε, ένα ακέραιο κομμάτι που να απαιτείς και να παίρνεις», άρα υπογράμμισε πρέπει να ετοιμάσουμε εργαλεία, να επινοήσουμε τρόπους ανάγνωσης του πραγματικού και να συνοδεύονται από αποφασιστικότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης, η οποία δείχνει να είναι «βαθιά νυχτωμένη».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ και για να επανεκπαιδευτεί το πολιτικό σύστημα, αλλά και η Αυτοδιοίηση να υπαγορεύσει τρόπους στο  πολιτικό σύστημα.

Β. Κικίλιας: Η πρόταση εθνικής στρατηγικής της ΝΔ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό

Την πρόταση εθνικής στρατηγικής της ΝΔ για την  αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος παρουσίασε ο βουλευτής Β. Κικίλιας ο οποίος τόνισε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα έχει την ανθρωπιστική διάσταση, τη διάσταση της εθνικής ασφαλείας, τη διάσταση των κοινωνικών παρενεργειών και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ & ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

  • Για λόγους στοιχειώδους ανθρωπισμού αλλά και δημόσιας τάξης και ασφάλειας να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης που να κοιμάται σε δρόμους, πλατείες και χωράφια.
  • Μεταφορά σε επίσημες δομές: πρόσφυγες και οικογένειες σε ελεγχόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας και οικονομικοί μετανάστες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
  • Αξιοποίηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων ως δομές φιλοξενίας για την αποφυγή δημιουργίας «παράλληλων πόλεων» μέσα στις πόλεις μας και την αποσυμφόρηση των νησιών.
  • Επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθεί επιτέλους ένας υπεύθυνος ανά νησί ή νομό που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χάος που ακόμη επικρατεί σε πολλούς χώρους φιλοξενίας,
  • Ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος με ενίσχυση της αντίστοιχης υπηρεσίας.
  • Δημιουργία ειδικών τάξεων υποδοχής στα σχολεία για τα παιδιά όσων παραμείνουν στη χώρα μας ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να καταστεί εφικτή η επιστροφή τους. Απαιτείται άμεση εξασφάλιση των αντίστοιχων κονδυλίων από ΕΕ.
  • Η επίσημη πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα φαινόμενα ασυδοσίας. Αυτό σημαίνει την άμεση αντιμετώπιση καταλήψεων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, πλατειών αλλά και τον εντατικό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε ολόκληρη την επικράτεια.
  • Άμεση δημιουργία αξιόπιστου μητρώου Μ.Κ.Ο. σε κεντρικό επίπεδο ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση τους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ – ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΟΡΙΩΝ

Η μείωση των ροών οφείλεται στην προσδοκία της Τουρκίας να πάρει καθεστώς ελεύθερης βίζας μετά τη συμφωνία του Μαρτίου με την ΕΕ και όχι σε συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

  • Λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, όπως ακριβώς συνέβη τη διετία 2012-2014. Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να αφήσει εκ νέου ελεύθερες τις ροές. Σε αντίθετη περίπτωση με κλειστά τα σύνορά μας με τη ΠΓΔΜ θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 

  • Σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αποδημίας των παρανόμων οικονομικών μεταναστών.
  • Υιοθέτηση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ώστε να κατανέμονται τα βάρη περισσότερο αναλογικά και πιο δίκαια

 

ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επεκταθεί πέραν του εξαμήνου η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε χώρες της ζώνης Σένγκεν με την επίκληση του ελληνικού προβλήματος.

 

ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Πρέπει με κάθε τρόπο να αναδεικνύεται ο ρόλος της Τουρκίας στον έλεγχο των ροών προς τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

—-

Θ. Παπαθεοδώρου, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Αποτυχημένη η πολιτική της κυβέρνησης

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε χαρακτηριστικά ότι «εν δόθηκε μορφή στο χάος, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μουζάλας, απλά συνεχίστηκε.

Και κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του που είναι οι εξής:

  • Πίεση στην Ευρώπη για να δοθούν χρηματοδοτικά εργαλεία στη χώρα
  • Ισομερής κατανομή των προσφύγων στην επικράτεια σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Εφαρμογή των διαδικασιών επιστροφής όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου
  • ΄Αμεσος διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων
  • Καταγραφή και ταυτοποίηση για κάθε νεοεισερχόμενο και όσοι είναι εδώ με την δημιουργία ολοκληρωμένου φακέλου για τον καθένα
  • Προστασία των ασυνόδευτων παιδιών
  • Ένταξη παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία
  • Διαχωρισμό των δομών φιλοξενίας σε μεταβατικές και σταθερές μόνιμες δομές φιλοξενίας
  • Στήριξη του Ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου
  • Δημιουργία μόνιμου συστήματος επανεγκατάστασης όσο διαρκούς οι προσφυγικές ροές

—-

Γιάννης Ταφίλης: Συνεργασία με τη Τ.Α. για μόνιμες δομές και ενοικιαζόμενα σπίτια

Στην ανάγκη ανάπτυξης μόνιμων δομών και ενοικίασης οικιών αναφέρθηκε ο Γιάννης Ταφίλης γ.γ. ΥΠΕΘΑ.

Ο γ.γ. επισήμανε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλοντα μέχρι σήμερα είχαν ως στόχο την άμεση λύση του προβλήματος, στην επόμενη όμως φάση απαιτείται να υπάρξει  συνεργασία, τόσο με τους δήμους, όσο κα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα.

«Μετά το κλείσιμο των συνόρων έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ανοικτές άτυπες δομές. Προτεραιότητα μας ήταν να αναπτυχθούν  δομές που θα προσφέρουν στέγη και τροφή. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο». Σημείωσε ο γ.γ. και συμπλήρωσε ότι οι  μονιμότερες  εγκαταστάσεις θα πρέπει να σχεδιαστούν με εμπλοκή της ΤΑ.

Philippe Leclerc: Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαμονής στους Πρόσφυγες 

Στην ανατροπή των δεδομένων και στις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν μετά το κλείσιμο των συνόρων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο  Philippe Leclerc, εκτελών χρέη αντιπροσώπου του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταγραφούν οι 52.000 πρόσφυγες και μετανάστες και να αναζητηθεί τρόπος μονιμότερης φιλοξενίας.

Όπως τόνισε είναι αναγκαίο να συνεργαστούν οι περιφέρειες και οι δήμοι προκειμένου να βρεθούν κατάλληλοι χώροι διαμονής των Προσφύγων.

Προς την κατεύθυνση αυτή Αρμοστεία.

Γ. Ιωακειμίδης: Σημαντικά τα συμπεράσματα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αττική

Στα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΠΕΔ Αττικής αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νίκαιας – Άγιου Ιωάννη Ρέντη και αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης , τόνισε ότι η «Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τέτοιες μετρήσεις, για να μπορεί να ορίζει και την πολιτική της συμπεριφορά κάθε στιγμή».

Δείτε αναλυτικά

Χρήστος Γκουντενούδης: Δε νοείται Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν ότι δεν δέχονται πρόσφυγες στο δήμο τους, πρέπει να αποφασίσουμε τον ισομερή καταμερισμό

 

Έκκληση να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι Αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση και να σχεδιάσουν τον καταμερισμό των προσφύγων καθώς και εθνικό σχέδιο ένταξης  απηύθυνε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση  όλοι οι δήμαρχοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ότι δε νοείται Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν ότι δεν δέχονται πρόσφυγες στο δήμο τους.

Ο κ. Γκουντενούδης αναφερόμενος στη δύσκολη εμπειρία της Ειδομένης  σημείωσε ότι οι κάτοικοι του Δήμου Παιονίας, με μοναδικά κίνητρα την ευαισθησία και αλληλεγγύη  στήριξαν  όλο αυτό το διάστημα πάνω από 15.000 ψυχές.

Σημείωσε ακόμη ότι ο δήμος  επιχορηγήθηκε ούτε με  ένα σεντς, διότι ήταν παράνομος ο καταυλισμός Ειδομένης. Παρόλα αυτά, είπε, ο δήμος σε συνεργασία  με όλους τους φορείς που συμμετείχαν σ΄ αυτήν την προσπάθεια καταρτίσαμε σχέδιο δράσης.

Επισήμανε  ότι η πικρή αλήθεια είναι ότι η χώρα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσουν μιας τέτοιας έκτασης πρόβλημα.

Ο κ. Γκουντενούδης συμπλήρωσε ότι σήμερα θα πρέπει να μην επιτραπεί να γίνουν άλλες «Ειδομένες» και να ληφθούν άμεσα και αναγκαία μέτρα για αυτό.

Ζήτησε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι ανυπολόγιστες  ζημιές  που έχουν υποστεί οι αγρότες  της περιοχής, να δρομολογηθούν ρυθμίσεις και μέτρα που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Καθώς επίσης και να διασφαλιστούν ευρωπαϊκοί πόροι και χρηματοδοτήσεις  στους δήμους, να γίνει αναλογική τοποθέτηση των προσφύγων

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου είναι το εξής:

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

19:30 – 21:30

Τελετή έναρξης            

  • Μιχάλης Αγγελόπουλος Δήμαρχος Σάμου, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ
  • Κυριάκος Μητσοτάκης Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
  • Σταύρος Θεοδωράκης Επικεφαλής του κινήματος «Το Ποτάμι»
  • Σπύρος Γαληνός  Δήμαρχος Λέσβου, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου
  • Χριστιάνα Καλογήρου Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
  • Παναγιώτης Κουρουμπλής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
  • Κήρυξη έναρξης εργασιών από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου

 

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

10:00 – 11:00

Εισήγηση Γιώργου Πατούλη, Προέδρου ΙΤΑ – ΚΕΔΕ

Παρουσίαση Μελέτης του Ι.Τ.Α. για το Μεταναστευτικό από τους

Μελετητές: Κώστα Δάμη – Στάθη Καρατζογιάννη

11:00 – 13:00

Η Ελλάδα & το Προσφυγικό Ζήτημα Εθνική Απειλή ή Εθνική Πρόκληση

  • Εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων
  • Δημήτρης Σεβαστάκης, Βουλευτής Σάμου – ΣΥΡΙΖΑ
  • Βασίλης Κικίλιας, Βουλευτής Α΄Αθηνών – Νέα Δημοκρατία
  • Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Βουλευτής Αχαΐας – Δημοκρατική Συμπαράταξη
  • Λίνα Κροκίδη, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Κ.Κ.Ε.
  • Γιώργος Τσαούσης, Υπεύθυνος Μεταναστευτικής  Πολιτικής  «Το Ποτάμι»
  • Μανταλένα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Νεολαίας Ανεξάρτητων Ελλήνων
  • Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος, Ένωση Κεντρώων, Ειδικός Ευρωπαϊκού Μεταναστευτικού Δικαίου

Συζήτηση – Τοποθετήσεις συνέδρων, φορέων

14:15 – 16:30

Στρατηγικός Σχεδιασμός Διαχείρισης του Προσφυγικού Ζητήματος σε   Τοπικό Επίπεδο – Ο Ρόλος των Δήμων από τη μέχρι σήμερα εμπειρία

  • Παρουσίαση σφυγμομέτρησης για το Μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις του στο Νομό Αττικής
  • Gyorgy Illes, Εισηγητής της έκθεσης του Κογκρέσου για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, Μέλος του Επιμελητηρίου Τοπικών Αρχών (Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης), Δήμαρχος του Pilisszentlaszlo (Ουγγαρία)
  • Νικόλαος Παπαευσταθίου, Διοικητής Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας
  • Γιάννης Καραγιάννης, Β΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Λαγκαδά
  • Μανώλης Βουρνούς, Δήμαρχος Χίου
  • Ευθύμιος Φωτόπουλος Δήμαρχος Δέλτα
  • Χρήστος Γκουντενούδης, Δήμαρχος Παιονίας
  • Γιώργος Κυρίτσης,  Δήμαρχος Κω
  • Γιάννης Κωνσταντάτος , Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης
  • Πέτρος Κόκκαλης Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά

Συντονιστής: Μιχάλης Αγγελόπουλος, Μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Σάμου

Συζήτηση – Τοποθετήσεις συνέδρων, φορέων

16:30 – 18:30

Η Μετανάστευση στις Πόλεις – Ανασχεδιασμός του Αστικού Ιστού

Κοινωνική Ενσωμάτωση  

  • Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής Α’ Αθηνών
  • Fernando Clavijo Batlle Κυβερνήτη των Κανάριων Νήσων
  • Santo Caruso   Εκπρόσωπος του CEMR για το Άσυλο και την Ένταξη, Δήμαρχος Aci Sant’ Antonio
  • Frank Edelmann Δήμαρχος και Συντονιστής του Εντεταλμένου της     Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
  • Giovanni Lepri Περιφερειακός εκπρόσωπος για τη Νότια Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
  • Yoomi Renstrom, Σύμβουλος του Περιφερειακού Εκτελεστικού Συμβουλίου του Gavleborg, (Σουηδία), Εισηγήτρια της έκθεσης του Κογκρέσου για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, Μέλος του Επιμελητηρίου των Περιφερειακών Αρχών, Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λευκωσίας
  • Κυριάκος Χατζηττοφής, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου

Συντονιστής: Δημήτρης Καφαντάρης, Α΄Αντιπρόεδρος  ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Πύλου–Νέστορος

Συζήτηση – Τοποθετήσεις συνέδρων, φορέων

21:00                     Συναυλία

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου και τα έσοδα θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Πούλμαν θα αναχωρήσουν από την είσοδο του Ξενοδοχείου “Doryssa”

ώρα 20:30 και επιστροφή στο ίδιο σημείο.

Οργάνωση: Δήμος Σάμου

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

10:00 – 12:00

Τουρισμός – Ανάπτυξη και Προσφυγικές Ροές

Γεράσιμος Ζαχαράτος ,  Αν. Γενικός Γραμματέας Τουρισμού

Ελίζα Βόζεμπεργκ,  Ευρωβουλευτής

Γιώργος Χατζημάρκος , Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

 Κωνσταντίνος Κυριαζής, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου – Ικαρίας

Γιώργος Κυριαζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σάμου

Μάνος , Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων

Συντονιστής:  Γεράσιμος Δαμουλάκης, Δήμαρχος Μήλου

Συζήτηση – Τοποθετήσεις συνέδρων, φορέων

12:00 – 14:00

Κοινωνική αλληλεγγύη, Εθελοντισμός και Ανθρωπιστική Βοήθεια  

  • Inigo de la Serna, Πρόεδρος CEMR, Δήμαρχος Santander
  • Anders Knape, Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τοπικών Αρχών, Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης                 
  • Δρ.Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
  • Marc Van den Reeck, «Χαμόγελο του Παιδιού», Επικεφαλής Διεθνών Συνεργασιών & Προγραμμάτων του Οργανισμού
  • Κωνσταντίνος Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής Μ.Κ.Ο. «Αποστολή»

Συζήτηση – Τοποθετήσεις συνέδρων, φορέων

14:00 – 14:30

Συμπεράσματα – Λήξη εργασιών από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ                          κ. Γιώργο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου

14:30

Αναχώρηση για το Καρλόβασι

16:00

Επίσκεψη στο Μουσείο Βυρσοδεψίας και το Λαογραφικό Μουσείο

Καρλοβάσου

 

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

10:30

Εκκίνηση αγώνα δρόμου «Τρόπαιο Λυκούργου Λογοθέτη»,

Δημοτικό Στάδιο Καρλοβάσου

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 28 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φλώρινα: Στάσεις λεωφορείων με έργα τέχνης

Σαράντα δύο έργα τέχνης κοσμούν από σήμερα τις στάσεις αστικών λεωφορείων στην πόλη της Φλώρινας.…

Ρεπορτάζ 28 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πρώτο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κοινότητας Παπάγου

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η «Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Παπάγου του Δήμου Παπάγου…

Ρεπορτάζ 28 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ένα ρέκβιεμ για τα Τέμπη στην Καλαμαριά – Συναυλία μνήμης για τους 57 νεκρούς

Συναυλία στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών, διοργανώνουν η αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και…