Άρθρο Localit 28 Μαρτίου, 2013

Οι αλλαγές που ζητεί η ΚΕΔΕ επί του ν/σ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου

vouliEκ μέρους της ΚΕΔΕ  ο γενικός γραμματέας Απόστολος Κοιμήσης συναντήθηκε σήμερα με την Επιτροπή Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,  για τα  ανοιχτά θέματα, επί του νομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».  Στο πλαίσιο της συνέχισης της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου,  ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και  γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά από συστηματική συνεργασία και αλλεπάλληλες συναντήσεις που προηγήθηκαν με  την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ωστόσο παρά το συστηματικό διάλογο που προηγήθηκε, παρέμειναν ανοιχτά θέματα κρίσιμα για την ΚΕΔΕ τα οποία πρέπει να καλυφθούν στο πλαίσιο του παρόντος σχεδίου νόμου. Η ΚΕΔΕ ζητεί να υπάρξουν αλλαγές στα παρακάτω σημεία:

  1. Στο άρθρο 45 του κεφαλαίου Ι, «Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ)» εξακολουθεί να μην υπάρχει συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και  παραμένει μόνο η πρόβλεψη ότι «στις συνεδριάσεις της ΕΣΑΛ καλείται υποχρεωτικά, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος του οικείου Δήμου ή της οικείας Περιφέρειας, εφόσον συζητούνται ζητήματα αρμοδιότητάς τους». Θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο στην ΕΣΑΛ όσο και σε άλλα όργανα λήψης απόφασης για τη νησιωτική πολιτική και τα λιμάνια.
  1.  Δεν μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα που προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 40 και αφορά στην εκπόνηση των μελετών βιωσιμότητας για κάθε ένα λιμάνι που πρόκειται να ενταχθεί στα Κεντρικά Λιμενικά Δίκτυα.
  2. Με τα εκπονούμενα masterplan των λιμένων προβλέπεται να προσδιοριστούν τα τμήματα των λιμενικών ζωνών τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία των λιμανιών. Αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να υπάρξει πρόβλεψη στο παρόν σχέδιο νόμου με βάση την οποία αυτά τα τμήματα των λιμενικών ζωνών που δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των λιμανιών, να περιέλθουν απευθείας στους Δήμους.
  3. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 43 προβλέπεται ότι με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου επιβάλλεται τέλος υπέρ των χρηματοδότησης των γραμμών που εξυπηρετούνται με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές) στους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων με την μορφή Ν.Π.Δ.Δ., ποσοστού μέχρι 5% των ετήσιων εσόδων τους, που προέρχονται από την εκμετάλλευση του λιμένα τον οποίο διαχειρίζονται, μειούμενης αντιστοίχως της οιασδήποτε κρατικής επιχορήγησης. Αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να μην ισχύσει η ρύθμιση αυτή για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή (24/9) σε Δήμους της Αττικής λόγω διεξαγωγής αγώνων δρόμου

Στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε αρκετούς δρόμους της Αττικής θα προχωρήσει η Ελληνική Αστυνομία την…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η κοινωνική επανένταξη των αστέγων το θέμα ημερίδας του ΚΥΑΔΑ για τις δράσεις  Street Work

Το έργο που επιτελούν οι ομάδες επιτόπιας παρέμβασης (street work), του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ενισχύεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου

Τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση και την ενίσχυση της λειτουργίας μια σημαντικής κοινωνικής δομής εξασφάλισε…