Άρθρο Localit 30 Μαΐου, 2023

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου στο “Elafonisos Eco Week”

«Για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης το 2030 απαιτείται δουλειά πάνω σε πραγματικά δεδομένα, πράξεις από Κράτος και Δήμους αλλά και κινητοποίηση των ίδιων των πολιτών»

Στην 6η εκδήλωση του Elafonisos Eco Week,  που πραγματοποιείται στην Ελαφόνησο από τις 29 Μαΐου έως 4 Ιουνίου με επίτιμο προσκεκλημένο του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ του Μονακό,  συμμετείχε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.

Ο κ. Παπαστεργίου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων καλωσόρισε εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Πρίγκιπα Αλβέρτο Β’ του Μονακό και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της προσπάθειας που γίνεται για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε επίσης την Ευρωπαϊκή Αποστολή “100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030”, στην οποία συμμετέχουν έξι ελληνικές πόλεις και μία κυπριακή, η Λεμεσός,  στόχο να ξεκινήσουν την καινοτόμο πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει για την επίτευξη των στόχων είναι αρκετή, «διότι θα πρέπει να αλλάξουμε δεδομένα και συνήθειες, κακές ως επί το πλείστο, δεκάδων ετών» και να επικεντρωθεί στους εξής τέσσερις άξονες, που περιλαμβάνονται και στη Συμφωνία Δημάρχων:

  • Στην ενέργεια που σημαίνει μείωση κατανάλωσης, παραγωγή καθαρής ενέργειας και αποθήκευση ενέργειας. «Δεν έχει νόημα, είπε ο κ. Παπαστεργίου, να παράγουμε απλά καθαρή ενέργεια, αν τα κτίριά μας παραμένουν ενεργοβόρα. Άρα πρέπει να έχουμε μείωση της κατανάλωσης και παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η χώρα έχει πολλές ΑΠΕ και ο στόχος μας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη αποθήκευση ώστε να έχουμε ενέργεια όταν τη χρειαζόμαστε».
  • Στα απορρίμματα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  «η Αυτοδιοίκηση θέλει να «παλέψει» περισσότερο και το κράτος πρέπει σε ρόλο ρυθμιστικό να βάλει σε μια σειρά τα θέματα που αφορούν την ανακύκλωση, με αρχή, μέση και τέλος. «Αναφορικά με το τέλος ταφής, για το οποίο διαφωνούμε ως Αυτοδιοίκηση, πρέπει να δούμε πώς θα επιστρέψει γρήγορα πίσω στους Δήμους, ώστε να τρέξουν προγράμματα διαλογής στην πηγή και να τρέξουν οι μονάδες ανάκτησης ανακύκλωσης».
  • Στη βιώσιμη κινητικότητα. «Δεν έχει κανένα νόημα στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, εξαιρώ τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, να κινούμαστε τόσο πολύ με αυτοκίνητα, ακόμα και αν αυτά τα αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικά» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη, για ανασχεδιασμό και «άνοιγμα» των πόλεων ειδικά τώρα που τρέχουν τόσο πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα αναπλάσεων».
  • Στην κινητοποίηση πολιτών. «Τίποτε από όλα αυτά, ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, δεν θα δουλέψει εάν δεν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους μας, τους πολίτες μας».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει σειρά από δραστηριότητες, όπως το Συμπόσιο για την Οικολογική Βιωσιμότητα, όπου αναζητούνται περιβαλλοντικές λύσεις για οικοσυστήματα που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως τα νησιά.

Περιλαμβάνει επίσης τη  Σύνοδο Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κατά τη διάρκεια της οποίας δήμαρχοι από την Ελλάδα υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του Δήμου Ελαφονήσου θα μοιραστούν τα αποτελέσματα των προηγούμενων δράσεών τους για τη βιωσιμότητα, καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών για διαδημοτική συνεργασία, και θα δεσμευτούν με το Σύμφωνο Δημάρχων για την προστασία του περιβάλλοντος σε δημόσια τελετή .

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 03 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αποτελέσματα εκλογών ΚΕΔΕ: Τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ

Οι «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», με επικεφαλής τον Λάζαρο Κυρίζογλου, είναι ο μεγάλος νικητής της εκλογικής…

ΚΕΔΕ 02 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου

Σήμερα Σάββατο, 2 Μαρτίου  συγκαλείται η ΙΖ΄ Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)…

ΚΕΔΕ 01 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ: Αύριο η Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου

Αύριο  Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, συγκαλείται η ΙΖ΄ Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας…