Άρθρο Localit 21 Δεκεμβρίου, 2017

Ο. Γεροβασίλη: Ξεκινά δεύτερος κύκλος μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο – Η αξιολόγηση έκλεισε ικανοποιητικά

Εμβληματικά έργα και μεταρρυθμίσεις για τη Δημόσια Διοίκηση, όπως η κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας και η απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε το 2020 το κράτος να καταστεί απλό, ευέλικτο, γρήγορο και αποτελεσματικό και οι Έλληνες πολίτες να απολαύσουν το δημόσιο που χρειάζεται η χώρα, περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος της συνεργασίας της Ελλάδας με τον γαλλικό φορέα Expertise France, δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, στην τελετή που έγινε στη γαλλική πρεσβεία, με αφορμή την υπογραφή του δεύτερου συμβολαίου, με το οποίο η Γαλλία παρέχει τεχνική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Η υπουργός ανέφερε ότι “εχουμε χαράξει μια τριετή στρατηγική, 2017-2019, το 2017 ήταν το πρώτο έτος μεταρρυθμίσεων κατά το οποίο προχωρήσαμε πολλά ψηφιακά συστήματα με στόχο ως το τέλος του 2019 αυτό το πλάνο να έχει βελτιωθεί και το 2020 οι Έλληνες πολίτες να απολαύσουν το δημόσιο που χρειάζεται η χώρα”.

Η υπουργός ανέφερε ότι “ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ενός τριετούς προγράμμματος, μιας συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Expertise France -φορέα του γαλλικού δημοσίου- με την εποπτεία της SRSS- της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υλοποιήσαμε μια σειρά παρεμβάσεων στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης. Είχαμε στενή, καθημερινή, συνεργασία γιατί υλοποιούσαμε θέματα πρωτόγνωρα στην ελληνική διοίκηση, στο στήσιμο των ψηφιακών οργανογραμμάτων, τα περιγράμματα θέσης, στον τρόπο που στήνεται μια δομημένη συνέντευξη για να πάμε στις κρίσεις”.

“Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου συμβολαίου”, συνέχισε η υπουργός, “υπογράψαμε ένα δεύτερο σχέδιο, το οποίο περιέχει εμβληματικά έργα και μεταρρυθμίσεις για τη Δημόσια Διοίκηση, όπως, για να αναφέρω κάτι μεγάλο και πολύ αναγκαίο, η κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας και οι απλουστεύσεις διαδικασιών, δηλαδή μια σειρά λειτουργιών που θα καταστήσουν το κράτος απλό, ευέλικτο, αποτελεσματικό, γρήγορο, χωρίς γραφειοκρατία και με την απαραίτητη εξοικονόμηση πόρων. Ταυτόχρονα στόχος μας είναι ο πολίτης μας να μη χρειάζεται τη φυσική του παρουσία, αλλά να μπορεί να κάνει ψηφιακά όλες τις απαραίτητες συναλλαγές του με το δημόσιο”.

“Η πραγματική μείωση πόρων γίνεται μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και όχι από τις απολύσεις”, τόνισε η κ. Γεροβασίλη και υπογράμμισε ότι “μέχρι στιγμής έχουμε ανταποκριθεί στις μνημονιακές υποχρεώσεις γι αυτό και η αξιολόγηση στο κομμάτι “μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα” έχει κλείσει με ικανοποιητικό τρόπο. Από την πλευρά μας θα είμαστε καλύτερα απ ότι προέβλεψε το μνημόνιο”.

Ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων είπε ότι “και τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη με τις οριζόντιες περικοπές ανθρώπινου δυναμικού. Ως σήμερα έχουν φύγει 150.000 και το δημόσιο είναι υποστελεχωμένο και γηρασμένο, γι αυτό προσπαθούμε να προσθέσουμε δεξιότητες και έναν μηχανισμό – που εμπεριέχεται και στην τεχνική βοήθεια – που θα εξορθολογίζει την κατανομή αλλά και τις ειδικότητες που χρειάζεται το δημόσιο, ώστε να προσλαμβάνει αυτούς που είναι αναγκαίοι”.

Ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί στον χαιρετισμό του, που έγινε εξ ολοκλήρου στα ελληνικά, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για το έργο που έχει κάνει η Expertise France για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον πολίτη και τόνισε ότι “η σχέση πολίτη- δημόσιας διοίκησης” είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου, διαφορετικά θα ήμασταν “ζούγκλα”, ενώ ως πρωταρχική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους έθεσε την “εμπιστοσύνη” στις σχέσεις κράτους- πολίτη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 30 Νοεμβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηλεκτρονικά γίνεται πλέον η διακίνηση όλων των εγγράφων στον Δήμο Χαϊδαρίου

Ξεκίνησε η εφαρμογή του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ στον Δήμο Χαϊδαρίου. Το ΙΡΙΔΑ σχεδιάστηκε…

Ρεπορτάζ 30 Νοεμβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μηνύσεις κατά αγνώστων από το Δήμο Αμαρουσίου για κλοπές και βανδαλισμούς δημοτικής περιουσίας

Μηνύσεις κατά αγνώστων, καταθέτουν οι νομικές υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου, για τις κλοπές και τους…

Ρεπορτάζ 30 Νοεμβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θήβα: Κάλεσμα Δήμου για ενίσχυση των καλαθιών του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Να ενισχύσουν τα καλάθια του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς,…