Άρθρο Localit 29 Νοεμβρίου, 2021

Ο Δήμος Λαρισαίων, αναπαλαιώνει την πιο παλιά κατοικία της πόλης

Την πιο παλιά κατοικία της Λάρισας, αναπαλαιώνει ο Δήμος. Πρόκειται για την οικία Γερολυμάτου στην οδό Σεφέρη, με χρηματοδότηση 275.000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η οικία Γερολυμάτου, εκτιμάται ότι χτίστηκε πριν 150 χρόνια περίπου, τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και αποτελεί μοναδικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής στα τέλη του 19ου αιώνα. Πιθανότατα πρόκειται για την παλαιότερη κατοικία της Λάρισας στην οποία ζούσαν απλές οικογένειες του χριστιανικού πληθυσμού της πόλης.

“Μετά από επίπονη και μεθοδική δουλειά της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδότηση 275.000 ευρώ για την αναπαλαίωση. Χρειάστηκε να εκπονηθεί ειδική μελέτη του Δήμου που εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, πριν υποβληθεί ο φάκελος για χρηματοδότηση”, όπως επισημαίνει ο Δήμος.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών αναπαλαίωσης ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο θα καταστήσει επισκέψιμο στο κοινό το κτίριο, ως χαρακτηριστικό οίκημα εκείνης της εποχής.
Στην παρούσα φάση ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά σε εργασίες τρισδιάστατης απεικόνισης με ειδικό τρισδιάστατο scanner και drone, λαμβάνοντας τη σχετική έγκριση και αμέσως μετά θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Σημειώνεται ότι η οικία Γερολυμάτου, περιήλθε στον Δήμο Λαρισαίων το 1990, ενώ το 1982 το οίκημα χαρακτηρίστηκε διατηρητέα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 20 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Διονύσου στρέφεται στις «πράσινες» μετακινήσεις

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης θα εισέλθει ο Δήμος Διονύσου, με σκοπό να βελτιώσει τόσο το…

Βιώσιμες Πόλεις 20 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αναπλάθεται η πλατεία Δημοκρατίας στην Ελευσίνα

Στον Δήμο Ελευσίνας ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής της Πλατείας Δημοκρατίας (Κοράλι), μετά και την υπογραφή…

Βιώσιμες Πόλεις 20 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αλλάζει όψη η πλατεία Φλωρίνης στου Παπάγου

Στην αναμόρφωση της πλατείας Φλωρίνης, στου Παπάγου,  προχωρά ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού. Ο Δήμος κατέθεσε πρόταση…