Άρθρο Localit 05 Απριλίου, 2023

Ο Δ. Παπαστεργίου στο “Anadolu”για την ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας

Δεν μας χρειάζεται πόνος και απώλεια για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει

Ναι στη συνεργασία με τους δήμους της Τουρκίας για ζητήματα πολιτικής προστασίας και δράσεων διαχείρισης σεισμών

 

Οι πολίτες ήταν αυτοί που κινητοποίησαν τους δημάρχους για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες από σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu” και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δήμων των δύο χωρών σε ζητήματα πολιτικής προστασίας και δράσεων διαχείρισης  σεισμών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε χαρακτηριστικά ότι  ο ελληνικός λαός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εκστρατεία αλληλεγγύης προς τους  σεισμόπληκτους στην Τουρκία και στη Συρία. «Οι ίδιοι οι πολίτες , από διάφορες πόλεις, ζήτησαν να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό για να στείλουμε άμεσα βοήθεια, την ίδια εκείνη ημέρα του τραγικού συμβάντος. Απλώς, εμείς, οργανώσαμε και «μεταφέραμε» αυτή την αγάπη, αυτή την ανάγκη του ελληνικού λαού να βοηθήσει τον τουρκικό λαό», δήλωσε για να συμπληρώσει ότι τις πρώτες ώρες της καταστροφής ήταν δύσκολο να προσδιοριστούν οι πραγματικές ανάγκες, αλλά “μετά το αρχικό σοκ, σε συνεργασία με την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα και τις προξενικές υπηρεσίες, πήραμε σαφέστερες πληροφορίες για το τι ζητήθηκε».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στα είδη των αγαθών που συγκεντρώθηκαν και εστάλησαν  όπως κουβέρτες, υπνόσακους, σκηνές και τρόφιμα, αφού πρώτα διαχωρίστηκαν σε κατηγορίες προκειμένου να αποφευχθούν δυσκολίες για τις ομάδες διαλογής στην Τουρκία. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά μεταξύ των ειδών που συγκεντρώθηκαν ήταν και πολλά παιχνίδια και αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό καθώς δείχνει ότι τα παιδιά θέλουν να κάνουν τα παιδιά που υποφέρουν και έχουν χάσει τα σπίτια να νοιώσουν ότι ξαναβρίσκουν την ανεμελιά και τη χαρά του παιχνιδιού.

Σημείωσε επίσης ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τουρκία μεταφέρθηκε δια θαλάσσης δωρεάν με πρωτοβουλία Ελλήνων πλοιοκτητών.

Προσέγγιση στις διμερείς σχέσεις μετά τον σεισμό

Αναφερόμενος στη θετική ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται  μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μετά τον καταστροφικό σεισμό, δήλωσε: “Γιατί να συγκρουόμαστε; Δεν μας χρειάζεται πόνος και απώλεια για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που μας χωρίζει”.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στο μήνυμα που έλαβε από το δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου της  Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu, όταν φορτώθηκε το πρώτο φορτηγό στο πλοίο, καθώς και την επιστολή που έστειλε η Ένωση Δήμων της Τουρκίας (UMT) και η δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου Gaziantep Fatma Şahin.

“Είμαι σίγουρος , είπε, ότι οι Τούρκοι ομόλογοί μου αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα αυτήν τη στιγμή, αλλά παρ’ όλα αυτά βρήκαν χρόνο να μας γράψουν ένα θερμό γράμμα με θερμά λόγια για αυτή την πρωτοβουλία του ελληνικού λαού και των ελληνικών Δήμων… Είμαστε όλοι άνθρωποι. Ο Θεός ήθελε να ζήσουμε εδώ. Θα πρέπει να το σκεφτούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλα πράγματα είναι σημαντικά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε επίσης ότι με αφορμή την  καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία στη χώρα μας δρομολογήθηκε η υλοποίηση προγράμματος για τον αντισεισμικό έλεγχο σε δημόσια κτίρια, αρχής γενομένης  από τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Τέλος αναφερόμενος στην προοπτικές  συνεργασίας με δήμους της Τουρκίας για προληπτικές αντισεισμικές δράσεις έναντι, δήλωσε πως θα ήταν ευχής έργο να δρομολογηθεί συνεργασία μεταξύ της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Δήμων Τουρκίας για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης μετά από σεισμό, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε μαζί.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 14 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ: Το νομοσχέδιο για τις παραλίες αφαιρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες από τους δήμους

Η ΚΕΔΕ ζητά: Οι δήμοι να είναι αρμόδιοι φορείς για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού…

ΚΕΔΕ 14 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ομόφωνα στηρίζει τα 28 πρώην μέλη του Δ.Σ. Αγίου Δημητρίου

Διώκονται για παράβαση καθήκοντος με δόλο επειδή δεν άσκησαν έφεση κατά δύο πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων,…

ΚΕΔΕ 13 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ και 164 δήμοι κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του τέλους ταφής

Λ. Κυρίζογλου πρόεδρος ΚΕΔΕ: Προσφύγαμε στο ΣτΕ προκειμένου να αρθεί ένα άδικο και αντισυνταγματικό μέτρο σε…