Άρθρο Localit 05 Μαΐου, 2021

Nίκη της συντηρητικής Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης

Μεγάλη νίκη πέτυχε το Λαϊκό Κόμμα στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης καθώς διπλασίασε τις έδρες του αλλά δεν κατάφερε να έχει αυτοδυναμία και έτσι ανοίγει το δρόμο να κυβερνήσει μαζί με τη στήριξη του ακροδεξιού VOX, το οποίο ήδη ανακοίνωσε τη στήριξή του χωρίς να θέτει ως όρο τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέρρευσαν καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμα στην περιφέρεια, οι Ciudadanos εξαφανίστηκαν από το περιφερειακό κοινοβούλιο, ενώ το Podemos, πήρε τρεις επιπλέον έδρες, όμως  ο επικεφαλής του, Πάμπλο Ιγγλέσιας, ανακοίνωσε  την αποχώρησή του από την πολιτική συνολικά.

Η συντηρητική υποψήφια Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο, κατάφερε να εξαργυρώσει την διαχείριση που έκανε καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, ακολουθώντας μια χαλαρή αντιμετώπιση του κορονοϊού για να προσελκύσει ψηφοφόρους, αγνοώντας τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών της Μαδρίτης θεωρείται ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα για την κυβέρνηση του Σάντσεθ, ο οποίος είχε καταφέρει να κερδίσει τη Δεξιά, ωστόσο η σαρωτική νίκη της Αγιούσο ερμηνεύεται και ως προμήνυμα επιστροφής.

Η Αγιούσο αν και βγήκε νικήτρια στις εκλογές δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εδρών για να κυβερνήσει αυτοδύναμα, καθώς λαμβάνει 64 έδρες, από 30 που κέρδισε το 2019.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο έφτασε από 12 έδρες σε 13, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, εμφανίζεται ως πιθανός υποψήφιος για να στηρίξει την Αγιούσο στην περιφερειακή Βουλή των 136 εδρών.

Το κεντροδεξιό Ciudadanos, που κυβερνούσε μαζί με το PP την περιφέρεια της Μαδρίτης, καταποντίστηκε, χωρίς να κερδίσει καμία έδρα, σε σύγκριση με τις 26 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές πριν από δύο χρόνια.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές από 37 έδρες έπεσαν στις 25, χωρίς να είναι αρκετές για να επιτρέψουν σε αυτούς μαζί με άλλα αριστερά κόμματα να αμφισβητήσουν την Αγιούσο .

Το κόμμα των  Podemos Πάμπλο καταλαμβάνει δέκα από τις επτά έδρες που είχε πριν, αποτέλεσμα που δεν ικανοποίησε τον αρχηγό της τον Πάμπλο Ιγγλέσιας,  ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή.

Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με άλλες εκλογές στην Covid εποχή τους τελευταίους μήνες, η συμμετοχή ήταν υψηλή, περίπου στο 74%, αυξημένη από 64% το 2019.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΤΑ 28 Απριλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ισπανία: Νέες επιστολές με σφαίρες, αυτή τη φορά με παραλήπτρια την επικεφαλής της περιφέρειας της Μαδρίτης

Επιστολή που περιείχε σφαίρες και στάλθηκε στην επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, την Ισαβέλ…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 18 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρώτη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας της ΕτΠ για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Υπό την προεδρία του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργού του Βελγίου, Herman…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 04 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μέχρι 26 Μαρτίου οι αιτήσεις συμμετοχής στην 19η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων

H 19η  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων φέτος προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 11-14…