Άρθρο Localit 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Νέες συστοιχίες κάδων για συσκευασίες & για χωριστή συλλογή και ανακύκλωση χαρτιού στα Χανιά

Νέες συστοιχίες κάδων για συσκευασίες και μπλε κάδοι με κίτρινο καπάκι για χωριστή συλλογή και ανακύκλωση χαρτιού, τοποθετήθηκαν  σε σειρά σημείων του Δήμου Χανίων από τη Διεύθυνση Πρασίνου, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος.

Οι δύο νέες δράσεις αφορούν στη χωριστή συλλογή των συσκευασιών και του χαρτιού, ενώ υλοποιούνται σε συνέχεια των μέτρων, που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Χανίων και την ευρύτερη νομοθεσία για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

« Βασικοί στόχοι είναι η μείωση της κατανάλωσης του χαρτιού, η μείωση των αποβλήτων, η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ σημαντικά είναι και τα οφέλη, που προκύπτουν για την υγεία, την οικονομία. Τα αποτελέσματα είναι επίσης ορατά τόσο στο κόστος για τον Δήμο όσο και στα δημοτικά τέλη για τους δημότες», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι νέες παρουσιάστηκαν χθες στον περιβάλλοντα χώρο του δημαρχείου και στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Τσουπάκης, και η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ/νσης, Κατερίνα Κατσιαγάννη.

Όπως ενημέρωσε, αναφορικά με τη διακριτή συλλογή των συσκευασιών ανά υλικό και ανά ρεύμα, η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ/νσης Πρασίνου, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων, Κατερίνα Κατσιαγάννη, έχουν τοποθετηθεί ήδη δεκαοχτώ συστοιχίες, ενώ αναμένονται ακόμη είκοσι.

«Συστοιχίες είναι οι νησίδες ανακύκλωσης, οι οποίες αποτελούνται από τρεις διαφορετικούς κάδους σε τρία ρεύματα για υποδοχή έντυπου χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών, συσκευασιών Tetra Pak, πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών. Αυτές οι συστοιχίες έχουν τοποθετηθεί σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικές εγκαταστάσεις, όπου συγκεντρώνεται κοινό, όπως το Δημαρχείο, τον Δημοτικό Κήπο, το Πάρκο Γεωργιάδη, το Πάρκο Πολυχρονίδη, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ελ. Βενιζέλου, το Κλειστό Κλαδισού, το Γήπεδο Ποδοσφαίρου Αγ. Αποστόλων, κ.ά.», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Κατσιαγάννη, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι επόμενος στόχος είναι αντίστοιχες συστοιχίες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου να τοποθετηθούν σε σχολικές μονάδες του Δήμου.

Αναφορικά με τη δεύτερη δράση, που αφορά στη χωριστή συλλογή του χαρτιού αυτή οργανώνεται και υποστηρίζεται σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου, τα δημοτικά κτίρια, τα κτίρια των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεων, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις δομές υγείας, τους φορείς εκπαίδευσης.

«Ολοκληρώνεται η τοποθέτηση εξωτερικών μεγάλων μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι σε 106 σημεία στα σχολικά συγκροτήματα και τις σχολικές μονάδες, ενώ προχωρά και η διανομή εσωτερικών κάδων στα δημόσια κτίρια. Έχουν ενημερωθεί με σχετικές επιστολές οι φορείς, ενώ στους κάδους υπάρχουν και σχετικές οδηγίες», τόνισε η κα. Κατσιαγάννη.

Μάλιστα, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη γνωστοποίησε ότι συνολικά θα τοποθετηθούν 150 εξωτερικοί κάδοι μπλε με κίτρινο καπάκι και 210 εσωτερικοί. Η αποκομιδή θα γίνεται με απορριμματοφόρα του Δήμου Χανίων και τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης για περαιτέρω επεξεργασία.

Επισημαίνεται ότι το χαρτί και οι χάρτινες συσκευασίες αποτελούν τμήμα των ανακυκλώσιμων υλικών, ωστόσο καταλαμβάνουν το 20% του συνόλου των στερεών αποβλήτων. Στον Δήμο Χανίων το ποσοστό αυτό αποτυπώνεται σε 16.000 τόνους, με το έντυπο χαρτί να προσεγγίζει το 7%.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 08 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του υπαίθριου πάρκου ελιάς

Τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Κατασκευή Υπαίθριου Πάρκου Ελιάς», προϋπολογισμού μελέτης…

Ρεπορτάζ 08 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοζάνη: «Θεμέλια» για τη δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης βάζει ο Δήμος

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης (EnergyCamp) στη ΖΕΠ βρίσκεται ο Δήμος Κοζάνης…

Ρεπορτάζ 08 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άγνωστοι κόβουν δέντρα σε δρόμους της Πάτρας -Πρόκειται για δολιοφθορά λέει ο Δήμος

Για το απαράδεκτο φαινόμενο που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορους δρόμους της πόλης, δέντρα…