Φόβοι για πραγματική εκατόμβη στη Μεσόγειο με 700 νεκρούς μετά το ναυάγιο ενός αλιευτικού γεμάτου μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης, επιπλέον των 450 νεκρών της περασμένης εβδομάδας.
Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των 49 επιζώντων που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο, δήλωσε στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι “η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο”, τόνισε η εκπρόσωπος.
Οι διασωθέντες και 20 σοροί των θυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν με τέσσερα διαφορετικά πλοία στην Κατάνη της Σικελίας, σύμφωνα με την RAI.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε να συγκληθεί εντός της εβδομάδας έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει τη θέση της Ιταλίας σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη σύγκληση συμβουλίου με τους αρμόδιους υπουργούς.
Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 24 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως αυτό το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό “έχει δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους”.
Η νέα αυτή τραγωδία στη Μεσόγειο σημειώνεται έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα από τα οποία είχε 400 και το άλλο περισσότερους από 40 αγνοουμένους, όπως αφηγήθηκαν επιζώντες στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μια σημαντική επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή συνολικά 20 πλοίων, κυρίως πολεμικών της Ιταλίας και της Μάλτας.
Ο συναγερμός δόθηκε γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα, 01:00 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας.
Κομισιόν: “Βαθιά συγκλονισμένη” η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει “βαθιά συγκλονισμένη” από το τραγικό ναυάγιο, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε την προσεχή πραγματοποίηση μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα.
“Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει”, υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.
Ωστόσο, επιπλέον της στρατηγικής αυτής, “είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες”, επέμεινε η Επιτροπή.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.
“Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών”, πρόσθεσε η Μογκερίνι σε χωριστή ανακοίνωση.
“Έχουμε πει πολλές φορές ‘φτάνει πια’. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο”, τόνισε η Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο “απαράδεκτο” σε “μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους”.
Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι οφείλουν “να συνεχίσουν να εργάζονται σχετικά με τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και ιδιαίτερα αναφορικά με την αστάθεια στην περιοχή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη”, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση της συνόδου ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας “μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο”.
“Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;”, τόνισε ο Ρέντσι μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα.
Ο ιταλός πρωθυπουργός διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη όπου στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά μμε “πρωτοφανής κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.
Στη Ρώμη ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος
Ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, μετά το νέο τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύκτα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.
Για τη νέα αυτή τραγωδία συνομίλησαν τηλεφωνικά πριν από λίγο ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Η πάγια θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι η ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα με περισσότερα μέσα, πολιτικά και οικονομικά, για τη συνολική αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών που φθάνουν διαρκώς στις ακτές της μεσογειακής Ευρώπης.
Στις 17:00 σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τις νέες αποφάσεις που θεωρείται αναγκαίο να ληφθούν για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης «πρωτοφανής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
ΣΥΡΙΖΑ: Ολέθρια τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής πολιτιής για το μεταναστευτικό
“Η νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό έχει ολέθρια αποτελέσματα”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο.
“Τη στιγμή που η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή φλέγονται, απαιτείται άμεσα μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, στη βάση των αρχών του δικαίου και της ανθρωπιάς. Τα συνεχή ναυάγια πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες συνιστούν ντροπή για τον πολιτισμό μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού, ώστε να σταματήσουν οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αλλά και μια συνολική λύση του ζητήματος, που να μην επιβαρύνει μονομερώς τις χώρες της Μεσογείου, ιδίως την Ελλάδα και την Ιταλία”, καταλήγει.
Ένοχη η Ευρώπη – φρούριο
Η νέα πολύνεκρη τραγωδία με 700 νεκρούς μετανάστες αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς παρόμοιων περιστατικών στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μόνο μέσα στο 2014 περίπου 2.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Λίγες μόλις μέρες πριν το νέο τραγικό ναυάγιο η Διεθνής Άμνηστία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο.
“Κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν προσπαθώντας να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά εδάφη. Αμέτρητοι άλλοι επαναπροωθούνται βίαια στα ευρωπαϊκά σύνορα ή παγιδεύονται σε γειτονικές χώρες”, σημείωνε.
“Υπάρχουν εναλλακτικές για να σωθούν ζωές. Καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν το αυξανόμενο ανθρώπινο κόστος του φρουρίου που χτίζουν. Ζητήστε από τους ηγέτες της ΕΕ να προστατεύσουν τις ζωές και τα δικαιώματα των μεταναστών. Τι μπορούν να κάνουν:
Να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε Μεσόγειο και Αιγαίο, από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Να παράσχουν περισσότερες ασφαλείς και νόμιμες οδούς για την Ευρώπη για όσους κινδυνεύουν από συγκρούσεις και διώξεις, και διεθνή προστασία όταν περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Τέλος στη συνεργασία με χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.”