Άρθρο Localit 12 Δεκεμβρίου, 2023

Ν. Ανδρουλάκης: Θέλουμε ισχυρή, οικονομικά αυτόνομη, ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, που δεν θα λειτουργεί ως μακρύ χέρι του εκάστοτε “Μεγάρου Μαξίμου”

Το στρατηγικό όραμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη, που δεν θα λειτουργεί ως το “μακρύ χέρι” του εκάστοτε “Μεγάρου Μαξίμου”, αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην ημερίδα για την αυτοδιοίκηση, που διοργάνωσε το ινστιτούτο InSocial.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι όραμα του κόμματός του είναι η κεντρική κυβέρνηση να αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών και να σχεδιάζει για τις πόλεις και τις Περιφέρειες του αύριο, μαζί τους και όχι ερήμην τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέκρινε έντονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση και η ΝΔ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. «Στις εκλογές του Οκτωβρίου είδαμε την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ποδηγετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε δημόσια ως προαπαιτούμενο την πολιτική συγγένεια περιφερειαρχών και δημάρχων με τη Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίζεται, όπως έλεγε κυνικά, ο καλύτερος συντονισμός κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης. Ξέχασε όμως, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, αυτή η συνεργασία δεν εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια. Είναι υποχρέωσή του.

Οι πολίτες αποδοκίμασαν στην κάλπη αυτή την αλαζονική και βαθιά παλαιοκομματική νοοτροπία, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις πρόκριμα σε αυτοδιοικητικά σχήματα που απαντούσαν στις σύγχρονες απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, για πόλεις και περιφέρειες ανθρώπινες, ανθεκτικές και βιώσιμες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο ίδιος ανέδειξε το σημαντικό για τις περιφέρειες και του δήμους ζήτημα της ελλιπούς χρηματοδότησης, λέγοντας συγκεκριμένα: «Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαφημίζει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ακόμα με μνημονιακούς όρους. Συνεχίζεται η στρεβλή εφαρμογή του ν. 3852/2010. Ο κρατικός Προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. Σε αυτές τις παρεμβάσεις οι δήμοι είναι απόντες. Υπενθυμίζεται ότι για το 2024, δεν προβλέπονται ούτε τα 25 εκατ., που υπήρχαν στο κρατικό Προϋπολογισμό του 2023 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης».

 Όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε περισσότερη ή λιγότερη τοπική αυτοδιοίκηση, η απάντηση είναι: «Ναι, χρειαζόμαστε πιο ισχυρή και οικονομικά αυτόνομη αυτοδιοίκηση, που θα κάνει πράξη το νέο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Θα πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή σύγκλιση, την ενεργειακή δημοκρατία, την ανθεκτικότητα και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Κάλεσε τους αιρετούς να συνδράμουν μαζι με το ΠΑΣΟΚ στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την ενδυνάμωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχους:

– την υλοποίηση του «πράσινου» μετασχηματισμού των πόλεων

– την ενδυνάμωση της αστικής ανθεκτικότητας

– την προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση

– την αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής

– τον εκσυγχρονισμό σημαντικών δικτύων και υποδομών».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέδειξε το πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης με αιχμή το ζήτημα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Συνεδρίαση Σ.Τ.Ο Πολιτικής Προστασίας Δήμου, σχετικά με την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, λόγω σεισμών

Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων, συνεδρίασε σήμερα με κυρίαρχα θέματα…

Ρεπορτάζ 12 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών

Η δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν να ενισχυθεί…

Ρεπορτάζ 12 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μελέτες για την πυροπροστασία στις σχολικές μονάδες του Δήμου Θηβαίων

Στην εκπόνηση μελετών και στην υλοποίηση μέτρων αλλά και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της…