Άρθρο Localit 01 Οκτωβρίου, 2020

Mήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες για τη Διεθνή Ημέρα Ηλικιωμένων

Τις δυσανάλογες και σοβαρές συνέπειες που έχει η πανδημία COVID-19 στους ηλικιωμένους σε όλο τον κόσμο, τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ηλικιωμένων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Ο κόσμος τιμά την 30ή επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Ηλικιωμένων καθώς μετράμε τις δυσανάλογες και σοβαρές συνέπειες που έχει η πανδημία COVID-19 στους ηλικιωμένους σε όλα τον κόσμο. Όχι μόνο στην υγεία τους, αλλά και στα δικαιώματά τους και στην ευημερία τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτάσσει πως οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στις προσπάθειες μας να ξεπεράσουμε την COVID-19. Ειδικότερα, σημειώνει πως πρέπει να εξετάσουμε το πώς η πανδημία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ηλικία και τη γήρανση στις κοινωνίες μας και επισημαίνει ότι η διεύρυνση των ευκαιριών των ηλικιωμένων, η βελτίωση της πρόσβασης σε υγεία, συντάξεις και προστασία θα είναι κρίσιμης σημασίας.

 Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει ότι φέτος είναι το Διεθνές Έτος Νοσοκόμων και Μαιών, το οποίο υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των εργαζομένων στην υγεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αναφέρει και προσθέτει: «Η πλειοψηφία των νοσοκόμων και μαιών είναι γυναίκες συμπεριλαμβανομένων πολλών ηλικιωμένων γυναικών. Είναι οι άνθρωποι που αφιερώνουν τη ζωή τους στην φροντίδα μας και στην φροντίδα των ηλικιωμένων, των μητέρων και των παιδιών και αξίζουν περισσότερη υποστήριξη».

   Καταληκτικά στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει την ανάγκη «καθώς επιδιώκουμε να ανακάμψουμε καλύτερα όλοι μαζί», να κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της Δεκαετίας για τη Γήρανση με Υγεία 2020-2030 για να βελτιώσουμε τη ζωή των ηλικιωμένων, των οικογενειών και των κοινωνιών τους. Υπογραμμίζει περαιτέρω ότι οι δυνατότητες των ηλικιωμένων αποτελούν μία ισχυρή βάση για βιώσιμη ανάπτυξη και πως περισσότερο από πότε πρέπει να ακούσουμε τις φωνές τους, τις προτάσεις τους και τις ιδέες τους για να οικοδομήσουμε πιο φιλικές προς την ηλικία και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 14 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα Καλλικράτεια: Προχωρά η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας ενημερώνει με σχετική ανάρτηση ότι σε τελικό στάδιο βρίσκεται το έργο…

Εκτός Συνόρων 12 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με 18 αθλητές ο Δήμος Ήλιδας στους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες

Ο Δήμος Ήλιδας συμμετείχε στους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες, οι οποίοι φέτος πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Χουαλιέν…

Ρεπορτάζ 11 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θήρας: Πρωτοβουλία για τη στέγαση των εκπαιδευτικών

Ο Δήμος Θήρας συνεχίζει την πρωτοβουλία για τη στήριξη της στέγασης των εκπαιδευτικών, με στόχο…