Άρθρο Localit 26 Σεπτεμβρίου, 2024

Μην πετάς, διάλεξε μεΝού να φας – Γαστρονομικός Περίπατος στη γειτονιά του Παπάγου

Μια διαφορετική γευστική περιήγηση θα πραγματοποιηθεί στη γειτονιά του Παπάγου, την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, από τις 17.30 έως τις 20.00, με πρωτοβουλία της incommon -της οργάνωσης που προάγει την κυκλική οικονομία- σε συνεργασία με τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού και τοπικές επιχειρήσεις.

Στόχος της δράσης-που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου “σΤροφή στη γειτονιά”- είναι να ενημερωθεί ο κόσμος με έναν ευχάριστο τρόπο γύρω από την απώλεια και τη σπατάλη τροφής (food waste) που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, την υγεία αλλά και τον προϋπολογισμό.

«Η δράση εκτός από γευστική απόλαυση αναμένεται να προσφέρει και ωφέλιμη τροφή για σκέψη γύρω από το ζήτημα του food waste, μέσα από πρακτικές ιδέες από τον χώρο της εστίασης για τον περιορισμό του. Όσοι και όσες συμμετέχουν στον Γαστρονομικό Περίπατο με κεντρικό μήνυμα “Μην πετάς, διάλεξε μεΝού να φας” θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν “γαστρονομικούς θησαυρούς” που προκύπτουν από την επαναξιοποίηση όσων απομένουν από άλλες παρασκευές στις κουζίνες επιχειρήσεων στην περιοχή του Παπάγου», όπως τονίζουν οι διοργανωτές.

Με τον τρόπο αυτό, οι επαγγελματίες κουζίνας θα δώσουν νέα γευστική και θρεπτική αξία σε υλικά που δεν αξιοποιήθηκαν ή/και περίσσεψαν στέλνοντας ένα μήνυμα για τη σημασία μείωσης των απορριμμάτων τροφής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Παράλληλα, θα ενημερώνουν για τον τρόπο παρασκευής, δίνοντας ιδέες και πρακτικές οδηγίες ώστε να μπορεί κάποιος/α να εφαρμόσει όσα δοκιμάσει και στη δική του/της κουζίνα. Μάλιστα, η εμπειρία θα αποκτήσει επιπλέον κυκλικό χαρακτήρα καθώς οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να φέρουν τα τάπερ τους για να μειωθούν τα πλαστικά μιας χρήσης.

«Η ουσία του γαστρονομικού περιπάτου για την απώλεια και τη σπατάλη τροφής είναι να καταλάβουμε τη σημασία της επαναξιοποίησης των πόρων που στην εποχή μας καταναλώνονται και εξαντλούνται αλόγιστα σε βάρος του πλανήτη Γη και της ανθρωπότητας. Τα υπολείμματα τροφής αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του κάδου των σκουπιδιών μας, που υπολογίζεται για την Ελλάδα γύρω στο 40% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Μάλιστα, καθένας/μια από εµάς πετάει 87 κιλά τροφικών απορριµµάτων στη χωµατερή το χρόνο (πηγή: UNEP Food Waste Index Report 2024) που ευθύνονται για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου,  επιβλαβή για το περιβάλλον και την υγεία μας. Στη φύση λειτουργεί αυτόματα το μοντέλο της σοφής διαχείρισης, όπου τίποτα δεν πετιέται και δεν πάει χαμένο. Εμείς πρέπει απλώς να το βάλουμε στην καθημερινότητά μας ξεκινώντας από τις κουζίνες μας!», καταλήγουν οι διοργανωτές.

Ταυτότητα δράσης

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 17.30-20.00

Προσφέρεται: χάρτης, οδηγίες, ένα κιτ περιήγησης και βιοδιασπώμενα πιάτα και μαχαιροπίρουνα

Απαραίτητα για τη συμμετοχή:

Δήλωση ενδιαφέροντος μέσω φόρμας  ή στα: info@incommon.gr, 210 0103436

* Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαλαμίνα: Αρχιτεκτονικός φωτισμός στα σπιτάκια στο νησί του Αγ. Γεωργίου

Το έργο του αρχιτεκτονικού φωτισμού των σπιτιών του Αγίου Γεωργίου στην είσοδο της Σαλαμίνας, ολοκλήρωσε…

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση Δήμου Σκιάθου στο Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων για το 2023

Ο Δήμος Σκιάθου ταξινομήθηκε στο υψηλότερο 20% του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων, που δημοσίευσε το Κέντρο…

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Δημοτικό συσσίτιο και τα Χριστούγεννα

Κανονικά, ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών θα συνεχιστεί, η…