Άρθρο Localit 20 Αυγούστου, 2020

Μεγάλοι δακοπληθυσμοί εντοπίστηκαν σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Μεγάλους δακοπληθυσμούς σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου όπου εξελίσσεται το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, εντόπισαν τα συνεργεία που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα δακοκτονίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, «στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών Αστερουσίων (εκτός Δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων), Μινώα Πεδιάδας (εκτός τα νότια της Δημοτικής Ενότητας Σκινιά), Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και στις ορεινές Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα του Δήμου Γόρτυνα καταγράφηκαν πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί στην τελευταία αλλαγή που πραγματοποίησαν οι παγιδοθέτες του προγράμματος δακοκτονίας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκε ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου από τους εργολάβους που έχουν αναλάβει τη διενέργεια των ψεκασμών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, «η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας βρίσκεται σε εγρήγορση και όπου απαιτηθεί θα προχωρήσει άμεσα και σε επόμενο δολωματικό ψεκασμό. Ωστόσο οι πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί και το γεγονός ότι σε αρκετές από αυτές τις περιοχές υπάρχουν μικρά ποσοστά καρποφορίας καθιστά την αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας αμφίβολη.

Για το λόγο αυτό συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους. Αυτοί θα τους υποδείξουν την καταλληλότερη μέθοδο καταπολέμησης, η οποία θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο προϊόν, στο χρήστη και στο περιβάλλον»

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που θα χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αλμυρού: Όλα τα δικαιολογητικά με ένα “κλικ”

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού έκανε ο δήμος Αλμυρού, διευκολύνοντας πλέον σημαντικά…

Ρεπορτάζ 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα για παραλείψεις στη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας σε 14 υδατικά διαμερίσματα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζει για πρώτη φορά την Ελλάδα λόγω της παράλειψής της…

Ενδιαφέρουν 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε δημόσια διαβούλευση νσχ του ΥΠΕΘΟ για τη μεταρρύθμιση του πλασίου δημοσιονομικής διαχείρισης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη…