Άρθρο Localit 19 Δεκεμβρίου, 2023

Με τροπολογία αλλάζει χέρια η “Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ” αφήνοντας εκτός τον δήμο Αθηναίων

Η εταιρεία του δήμου Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», μετονομάζεται σε “Ανάπλαση ΑΕ”, χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Πράσινο Ταμείο, αφήνει εκτός τον δήμο και την Αυτοδιοίκηση και αναλαμβάνει τις αναπλάσεις στο σύνολο της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ

Η εταιρεία του δήμου Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ και μόλις λίγες ημέρες πριν αναλάβει τη διοίκηση του δήμου ο Χάρης Δούκας, περνάει εξ ολοκλήρου στο έλεγχο της  Κυβέρνησης αφήνοντας εκτός τον νέο δήμαρχο αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία,  κάνοντας λόγο “για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να  εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης”.

Η  «Ανάπλαση ΑΕ» αναλαμβάνει τις αναπλάσεις στο σύνολο της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ

Σύμφωνα με την τροπολογία, διαλύεται η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» και μετονομάζεται σε «Ανάπλαση ΑΕ», η οποία θα λειτουργεί χάριν δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας για 15 χρόνια, υπό την εποπτεία των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών.

Ο σκοπός λειτουργίας της διευρύνεται και περιλαμβάνει τον συντονισμό , σχεδιασμό, προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ.

Στο πλαίσιο αυτό δύναται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά κτίρια, ακόμη και ακάλυπτους χώρους μεταξύ  πολυκατοικιών.

Δύναται να αναλάβει δράσεις ή εκτέλεση έργων, κατόπιν προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους φορείς, ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ ιδίως κατά την εκτέλεση επιχειρησιακών αναπλάσεων.

Επίσης μπορεί να αναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση επιμέρους έργων ανάπλασης  σε κάθε μορφής συνεργεία με υπουργείο, δήμους, περιφέρειες και κάθε αρμόδιο ή ενδιαφερόμενο φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό.

Αναλαμβάνει  ακόμη δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, δράσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας του αστικού περιβάλλοντος σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, δράσεις πολιτιστικής αναβάθμισης, δράσεις αθλητισμού και δράσεις υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Το ΔΣ της «Ανάπλασης ΑΕ» είναι εξαμελές από ενδεκαμελές, ορίζεται με απόφαση των εποπτευόμενων υπουργών, ενώ δεν εκπροσωπείται πλέον σε αυτό ο δήμος Αθηναίων,  ούτε εν γένει η Αυτοδιοίκηση.

Οι πόροι

Οι πόροι της προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το Πράσινο Ταμείο, το ΠΔΕ, περιλαμβανομένων και προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας, που συγχρηματοδοτούνται  από την ΕΕ, ή διεθνείς οργανισμούς, ή εθνικούς πόρους, ή το ΕΣΠΑ, ενώ με απόφαση των εποπτευόμενων υπουργών και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας μπορούν να μεταφέρονται ως πόροι της εταιρείας έσοδα από τέλη ή δικαιώματα, που τυχόν εισπράττονται από τρίτους και αφορούν συναφείς με την εταιρεία σκοπούς.

Το προσωπικό

Η «Ανάπλαση ΑΕ» για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση μίσθωσης έργου και έμμισθης εντολής,.

Ωστόσο η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών μπορεί να γίνει και μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Μέτρα πρόληψης και προστασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από τον Δήμο

Μέτρα προστασίας των πολιτών, λαμβάνουν λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται, το Αυτοτελές Τμήμα…

Ρεπορτάζ 12 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δημοτική Επιτροπή Ισότητας στον Δήμο Νέας Σμύρνης

Το σχέδιο κανονισμού συγκρότησης και λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), η οποία θα έχει…

Ρεπορτάζ 12 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κηφισιάς: Πρωτοβουλίες πρόληψης και ετοιμότητας για την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος

Σε ύψιστη προτεραιότητα έχει θέση τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Κηφισιάς, στο πλαίσιο…