04 Μαΐου, 2023

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με θέμα: Αστικό και Περιαστικό Πράσινο, η βιωσιμότητα των χώρων, τα εργαλεία του έργου LIFE Green Infrastructure, η διασύνδεση με το επερχόμενο ΕΣΠΑ.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν αιρετοί με αρμοδιότητα θέματα περιβάλλοντος καθώς και στελέχη των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Τμημάτων Πρασίνου των Δήμων.

 

Οι θεματικές ενότητες που αποτέλεσαν τον άξονα της Ημερίδας ήταν:

 

  • Το έργο LIFE GrIn, οι πολιτικές αστικού πρασίνου και το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα.
  • Βέλτιστες πρακτικές Δήμων – Δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας και Μητρώου Αστικής Πράσινης Υποδομής – Επόμενη προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ.

 

Στην ημερίδα μεταξύ άλλων, έγινε περιληπτική παρουσίαση του έργου LIFE GrIn, αναλύθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό και τη Διαχείριση των Χώρων Αστικού Πρασίνου καθώς και η πολιτική Αστικού και Περιαστικού Πρασίνου του ΥΠ.ΕΝ.

 

Παράλληλα σε σχετική ενότητα παρουσιάστηκε το, υπό επεξεργασία, Νομικό Πλαίσιο για το Αστικό Πράσινο καθώς και το Νομικό Πλαίσιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (LIFE-IP AdaptInGR).

 

Η ημερίδα αναπτύχθηκε στα πλαίσια μιας συνεχούς αλληλεπίδρασης με το πολυπληθές ακροατήριο, με τους εμπειρογνώμονες και εισηγητές των ενοτήτων να απαντούν σε καίρια ερωτήματα που μας αφορούν όλους. Παράλληλα, εκπρόσωποι των Δήμων που συμμετείχαν παρουσίασαν Καλές Πρακτικές που εφάρμοσαν στους Δήμους τους, προκαλώντας το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό όσων παρακολούθησαν την ημερίδα δια ζώσης και διαδικτυακά.

 

Ενδεικτικά παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές που αφορούσαν: τις βιώσιμες δενδροφυτεύσεις, τον ενδεδειγμένο τρόπο κλαδέματος αλλά και το νομικό πλαίσιο που διέπει την ενέργεια, τα πράσινα δώματα, τα πάρκα τσέπης, τους βοτανικούς κήπους και τους δημοτικούς λαχανόκηπους.

 

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Ο κ. Παπαναστασίου στάθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αναφοράς συνολικά για το Πράσινο, ένας «οδικός χάρτης» όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ενώ πρόσθεσε εμφατικά την ανάγκη να στελεχωθούν άμεσα οι Υπηρεσίες Πρασίνου των Δήμων με εξιδεικευμένο προσωπικό.

 

H ημερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να σταθεί αρωγός σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, την πράσινη ανάπτυξη και την ομαλή προσαρμογή στις νέες προκλήσεις που θέτει η Κλιματική Αλλαγή στις πολιτικές των Δήμων πάντα με γνώμονα την προστασία και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ αύριο Τετάρτη 24 Απριλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει αύριο Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και ώρα 12:00, στα γραφεία της…

Newsletter (middle) ... 17 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου

Την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος…

Newsletter (middle) ... 17 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Απάντηση της ΚΕΔΕ στις δηλώσεις του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

H Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος αναγκάστηκε πρόσφατα να απαντήσει στην απρόκλητη επίθεση του Προέδρου του…