Άρθρο Localit 01 Δεκεμβρίου, 2017

Μ. Αγγελόπουλος- εκπρόσωπος ΠΕΔ Β. Αιγαίου: Ρήτρα νησιωτικότητας σε όλα τα νομοθετήματα

Την πρόταση να εισαχθεί στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, ένα Παρατηρητήριο για τα νησιά,  μετά την εξαιρετική μελέτη που έκανε για τη νησιωτική πολιτική και παράλληλα ένα Παρατηρητήριο στο υπουργείο, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, το οποίο θα κοιτάζει την εφαρμογή του χάρτη νησιωτικότητας, με την υιοθέτηση μιας ρήτρας νησιωτικότητας οριζόντια σε όλα τα νομοθετήματα, είτα τα εθνικά, είτε της Ένωσης, έκανε κατά την τοποθέτησή του στο τακτικό συνέδριο, ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στη ρηχή σύγκριση του ΦΠΑ,  στη νησιωτική με την ηπειρωτική Ελλάδα την οποία χαρακτήρισε τεράστιο λάθος.

«Πρέπει να γίνεται σύγκριση με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στη νησιωτική Ευρώπη. Είμαστε οι ακριβότεροι στον κόσμο, τον ευρωπαϊκό κόσμο, είμαστε στις τέσσερις κατηγορίες, εστίαση, διαμονή, ακτοπλοΐα, υπηρεσίες, πάρα πολύ πάνω από οποιαδήποτε πιθανότητα σύνθεση του ΦΠΑ. Στην ακτοπλοΐα δε, σε όλη τη νησιωτική Ευρώπη 3% μέσο όρο οι επιβάτες, 9 τα οχήματα»  τόνισε.

Από ένα λοιπόν δυστοπικό παρόν, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε αισιοδοξία για το μέλλον, είπε ακόμη, και απευθυνόμενος στον Γ. Πατούλη, πρότεινε την δημιουργία εγχειριδίου κακών πρακτικών του  κεντρικού κράτους: «Μπορούμε όμως να πούμε ότι ζώντας στα 1.100 μέτρα από την Τουρκία και διασχίζοντας όλη την Ελλάδα για να έρθουμε εδώ ως ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, και προσωπικά ως δήμαρχος του νησιού του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου, του Ευπαλίνου, και της μεγάλης παράδοσης της Σάμου, και παρ’ όλο το 1.200.000 πρόσφυγες που έχουν περάσει από τα νησιά μας, και παρ’ όλη την έλλειψη χρηματοδότησης, την υποστελέχωση, ότι διακρίνει σήμερα μια Ελλάδα και μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αυτό που θα προτείνω είναι αντί να έχουμε καλές πρακτικές, να φτιαχτεί, κύριε πρόεδρε, ένα εγχειρίδιο κακών πρακτικών  του κεντρικού κράτους».

Τι σημαίνει αδικία, τι σημαίνει έλλειψη κυκλικής οικονομίας, τι σημαίνει αδυναμία κάλυψης των  αναγκών όταν το αεροπλάνο φεύγει ή το τελευταίο καράβι δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αυτή είναι η κατάσταση στο Αιγαίο. Η κατάσταση όμως στο Αιγαίο δεν πρέπει να μας αδρανοποιεί, δεν πρέπει να μας παραδειγματίζει αρνητικά. Πρέπει να μας οπλίζει με θάρρος.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 27 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δοκιμάζεται από την κακοκαιρία το νησί της Ρόδου και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα

Αρκετά προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά την πτώση δένδρων και κλαδιών στο οδικό δίκτυο και…

Ρεπορτάζ 26 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι ζήτησαν ΠΕΔ και οι δήμαρχοι της Κρήτης από τον Στ. Πέτσα

Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση αλλά και τα αναπτυξιακά θέματα  του νησιού…

Ρεπορτάζ 26 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Αττικής: Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο πλευρό των καλλιτεχνών ενάντια στο ΠΔ

Τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/22, που υποβαθμίζει τις…