Άρθρο Localit 13 Απριλίου, 2022

Λάρισα:Πολιτιστικό χωριό και συνεδριακοί χώροι στις παλιές αποθήκες στην πρώην έκταση του ΕΘΙΑΓΕ

Ξεκινάει η μελέτη για την συντήρηση, αποκατάσταση και ανακατασκευή για την επανάχρηση τεσσάρων παλαιών αποθηκών που βρίσκονται εντός της έκτασης 217 στρεμμάτων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, που έχει παραχωρηθεί στο δήμο Λαρισαίων.

Η μελέτη θα καταδείξει τους τρόπους με τους οποίους οι τέσσερις αποθήκες θα μετατραπούν σε «πολιτιστικό χωριό» με χώρους εργασίας και φιλοξενίας, ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση συνεδριακών χώρων.

Υπενθυμίζεται πως η δημοτική αρχή του δήμου Λαρισαίων, δρομολόγησε και ολοκλήρωσε το 2017, μετά από πολλές συζητήσεις και επαφές με τον τότε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την παραχώρηση στον δήμο, έκτασης 217 στρεμμάτων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, στην συνοικία Αβέρωφ. Πρόκειται για μια έκταση την οποία η πόλη διεκδικούσε επι σειρά ετών, προς όφελος των δημοτών.

Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για μια παρέμβαση υπερτοπικού χαρακτήρα και εμβέλειας, αφού η σταδιακή διαμόρφωση του χώρου, θα προσφέρει στους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και σε ολόκληρη την πόλη, ένα νέο πνεύμονα πρασίνου. Παράλληλα η διαμόρφωση των τεσσάρων αποθηκών σε χώρους πολιτιστικής δραστηριότητας και έκφρασής, με τις υπόλοιπες αναγκαίες υποδομές (π.χ. αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, συνεδριακά κέντρα, cafe, εστιατόριο κλπ) θα δώσουν ζωή στο χώρο.

Εξάλλου, όπως τονίζεται από τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Λαρισαίων : «η όλη μελέτη θα στοχεύσει μέσω της λειτουργικής, κατασκευαστικής, αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης των υπαρχουσών αποθηκών να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο, άνετο, ανθρώπινο και φιλικό περιβάλλον για την ευχάριστη διαμονή και εργασιών των καλλιτεχνών, των δημοτών που θα συμμετέχουν στα πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου, αλλά και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του συγκροτήματος που θα βασίζεται στην μία εκ των βραβευθέντων προτάσεων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών…».

Σημειώνεται επίσης, ότι λίγο καιρό μετά την παραχώρηση ο δήμος Λαρισαίων προκήρυξε Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τη διαμόρφωση της έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019. Με βάση και τις βραβεύσεις στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο Δήμος πλέον προχωρά στην εκπόνηση της μελέτης.

Ανάδοχος της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκπόνηση της μελέτης αναδείχτηκε η ένωση οικονομικών φορέων: «Κίζης Αρχιτέκτονες – ΙΚΕ, «Φορέας ΕΕ» (Αν. Μαντέλος –  Αν. Τσίτσα  & συνεργάτες)  και  TEAM Μ -Η  Α.Ε. Το κόστος εκπόνησης της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 588.000 ευρώ περίπου (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης, ο δήμος Λαρισαίων θα φροντίσει να διασφαλίσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την έναρξη των έργων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 12 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διαβούλευση με τους πολίτες για την εκπόνηση του ΣΦΗΟ του Δήμου Αμαρουσίου

Σε διαβούλευση τέθηκε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου Αμαρουσίου, ο οποίος απευθύνει κάλεσμα…

Βιώσιμες Πόλεις 12 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χερσόνησος: Σύμβαση για έργα αποκατάστασης ζημιών σε δίκτυα άρδευσης του Δήμου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν σημαντικά έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης του δικτύου άρδευσης σε περιοχές της…

Βιώσιμες Πόλεις 12 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάρκο Πασαλίδη, ένα στολίδι για μικρούς και μεγάλους στην Καλαμαριά

Το πάρκο Πασσαλίδη, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα της Καλαμαριάς, το οποίο ετοιμάστηκε και παραδίδεται…