Άρθρο Localit 30 Μαΐου, 2022

Λάρισα: Νέος μεγάλος παιδότοπος και συνολική αναβάθμιση στο πρώην Ορφανοτροφείο

Ένα νέο μεγάλο και σύγχρονο παιδότοπο με την παράλληλη αναβάθμιση του συνόλου της περιοχής, ετοιμάζει ο Δήμος Λαρισαίων στο χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου στην οδό Αιόλου.

Το έργο εντάχθηκε με χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ/ΕΠ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της απόφασης για την 1η επικαιροποίηση του προγράμματος ΣΒΑΑ του Δήμου Λαρισαίων.

Το έργο προβλέπει την συνολική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου των σχολικών μονάδων που λειτουργούν εκεί αλλά και την κατασκευή μεγάλης παιδικής χαράς για τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα, με σκοπό τη βέλτιστη και πληρέστερη πρόταση από λειτουργική, αισθητική και τεχνική άποψη για την αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου του Ο.Τ. 972 που περικλείεται από τις οδούς Ηρ. Πολυτεχνείου,  23ης Οκτωβρίου,  Αιόλου και των αύλειων χώρων των σχολείων που λειτουργούν, εκεί,. σχεδιάστηκαν και χωροθετήθηκαν νέοι χώροι με βάση τις λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις του χώρου καθώς και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του σύγχρονου αστικού σχεδιασμού.

Βασικός στόχος της μελέτης είναι η εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών του χώρου με την προσέλευση, κυκλοφορία και αποχώρηση των μικρών μαθητών και των γονέων τους από τους διάφορους χώρους σχολείων αλλά και η αισθητική αναβάθμιση του χώρου και η προσθήκη επιπλέον δραστηριοτήτων για αναψυχή και κοινωνική επαφή των κατοίκων της τοπικής κοινότητας.

Δόθηκε λοιπόν έμφαση στη σχέση των εσωτερικών χώρων των σχολείων με το εξωτερικό περιβάλλον σε όλους τους κύριους χώρους.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν οι εξής επιμέρους εργασίες:

  • Νέο προαύλιο 9ου & 44ου νηπιαγωγείου
  • Χώρος καθιστικών – αναψυχή
  • Ανοιχτός χώρος – πλατεία
  • Χώρος άθλησης & παιχνιδιού προς την οδό Ηρ. Πολυτεχνείου
  • Εξοπλισμός προαυλίου 9ου & 44ου νηπιαγωγείου
  • Εξοπλισμός προαυλίου 1ου παιδικού σταθμού
  • Εξοπλισμός προαυλίου 13ου παιδικού σταθμού

Μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του έργου.

Σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης αναφέρει τα εξής:

«Η συνολική παρέμβαση του Δήμου στο πρώην Ορφανοτροφείο, όπου λειτουργούν σχολικές μονάδες, θα αλλάξει συνολικά και θα αναβαθμίσει τον χώρο, ενώ θα κατασκευαστεί ένας ακόμα σύγχρονος παιδότοπος. .

Με την αναβάθμισή του ο χώρος του πρώην Ορφανοτροφείου, θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για τις οικογένειες και τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής, ενώ με την παρέμβαση αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ένα ακόμα σημαντικό κοινόχρηστο χώρο, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λάρισας.

Σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας υλοποιούμαι το σχέδιο των μεγάλων αλλαγών στην πόλη μας.»

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης για την επικαιροποίηση του σχεδίου ΣΒΑΑ του Δήμου Λαρισαίων, εντάχθηκε το έργο  της δημιουργίας στέγης για τα παιδιά με συνδρομο «Down», σε κτίριο της οδού Λάμπρου Κατσώνη, με χρηματοδότηση 900.000 ευρώ περίπου  καθώς και η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατικών διαδρομών (Αιόλου – Βυζαντίου – Ηρ. Πολυτεχνείου), με χρηματοδότηση  3,1 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η χρηματοδότηση των νέων έργων του Δ. Λαρισαίων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Θεσσαλίας  ανέρχεται στα 5,9 εκατ. ευρώ.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακύκλωση ρούχων στον Δήμο Κιλελέρ

Ξεκίνησε στο Δήμο Κιλελέρ η διαδικασία της ανακύκλωσης ρούχων σε συνεργασία με την εταιρεία East-West…

Βιώσιμες Πόλεις 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε 50 σημεία της πόλης

Νέο ανταποδοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, αξιοποιεί ο Δήμος Κερατσινίου -Δραπετσώνας, θεωρώντας ότι η ανακύκλωση και η…

Βιώσιμες Πόλεις 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμμετοχή Δήμου Ιωαννιτών στο έργο «CLIMABOROUGH Building Green and Climate Neutral Innovation in Cities»

Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «CLIMABOROUGH Building Green and Climate Neutral…