Άρθρο Localit 29 Απριλίου, 2024

Κύθηρα: Νέα δίκτυα ύδρευσης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Νέα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης, θα αποκτήσουν τα Κύθηρα.

Με τη σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως ενημερώνει ο Δήμος,  υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για το έργο «Αντικατάσταση και παραλλαγή δικτύων – διασύνδεση δεξαμενών» μεταξύ του δημάρχου του νησιού Ευστρ. Χαρχαλάκη και του αναδόχου Σταύρου Σχετάκη/ΠΑΚΤΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ., προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.193.548,39€ (με το ΦΠΑ) και συμβατικής αξίας (μετά την έκπτωση) 731.497,97€ χωρίς ΦΠΑ (λόγω αντιστροφής  υποχρέωσης καταβολής ΦΠΑ σύμφωνα με το άρ. 1 παρ.10 του Ν.4281/2014).

Το έργο χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», και  αφορά  όπως αναφέρει ο Δήμος Κυθήρων, σε αντικατάσταση υφισταμένων δικτύων ύδρευσης τα οποία είναι κατασκευασμένα από αγωγούς αμιαντοτσιμέντου την δεκαετία 1960 – 1970, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλες απώλειες σήμερα, όπως και σε διασύνδεση υπαρχουσών δεξαμενών με σκοπό την καλύτερη εκμετάλλευση των γεωτρήσεων και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαθέσιμου πόσιμου υδατικού δυναμικού».

Το συνολικό μήκος των νέων σύγχρονων δικτύων ανέρχεται σε 23.290 μέτρα και κατανέμεται γεωγραφικά ως εξής:

  • Νέος αγωγός σύνδεσης Δεξαμενής Πετρουνίου – Δεξαμενής Ποταμού (TACAN): 3740m. Ενισχύεται ο Ποταμός με νερό απευθείας από το Πετρούνι.
  • Αντικατάσταση παλαιού αγωγού διανομής αμιάντου από Διασταύρωση της οδού Πετρουνίου – Γερακαρίου με την οδό Διακοπουλιανίκων έως την Δεξαμενή Ποταμού: 3770m. Υδρεύονται οι οικισμοί Βουνό, Καρυδιάνικα, Αντζολιάνικα, Ματζοριάνικα, Αγία Αναστασία και Αγ. Πελαγία (εάν απαιτηθεί).
  • Αντικατάσταση τμήματος του καταθλιπτικού αγωγού Δεξαμενής Πετρουνίου – Δεξαμενής Γερακαρίου: 500m. Εξυπηρετούνται οι οικισμοί Γερακάρι, Προγκί, Διακοπουλιάνικα, Καραβάς (Πάνω Χωρίο), Βουνό, Αγία Πατρικία, Καρυδιάνικα, Αντζολιάνικα, Ματζοριάνικα, Αγ. Αναστασία, Άγ. Γεράσιμος.
  • Αντικατάσταση του αγωγού εκμετάλλευσης των γεωτρήσεων Πλακουτά, Κουμέλια, Συνεταιρισμός έως Δεξαμενή Ποταμού (TACAN): 755m. Αφορά την ομαλή και απρόσκοπτη υδροδότηση του Ποταμού.
  • Διασύνδεση Δεξαμενής Γεωργά με Κεντρική Δεξαμενή Σκληρής (καταθλιπτικός αγωγός): 4315m. Είναι το τμήμα της ύδρευσης με τις συχνότερες βλάβες σε όλο το νησί. Εξυπηρετούνται οι οικισμοί Φριλιγκιάνικα, Καστρισιάνικα, Αλοϊζιάνικα, Αρωνιάδικα, Γερακιτιάνικα, Βαμβακαράδικα, Πιτσινάδες, Κυπριωτιάνικα, Δόκανα.
  • Αντικατάσταση κεντρικού τροφοδοτικού αγωγού διανομής οικισμών, Αρωνιαδίκων – Φριλιγκιανίκων – Καστρισιανίκων: 1900m.
  • Διασύνδεση Δεξαμενής Κοντολιανίκων με υδατόπυργο Αγίας Κυριακής (καταθλιπτικός αγωγός): 2425m. Εξυπηρετούνται οι Αλεξανδράδες και τα Γουδιάνικα.
  • Διασύνδεση Δεξαμενής Κοντολιανίκων – Δεξαμενής Καφήνας (Γουδιάνικα)  (καταθλιπτικός αγωγός): 1945m. Εξυπηρετούνται οι οικισμοί Γουδιάνικα, Τραβασαριάνικα, Σκουλιάνικα.
  • Κύριος τροφοδοτικός αγωγός διανομής από Δεξαμενή Καφήνας σε οικισμούς Γουδιάνικα – Άγιος Ηλίας – Κοντολιάνικα και εκείθεν προς Λιβάδι: 1945m.
  • Διασύνδεση υδατόπυργου Αγ. Κυριακής και Δεξαμενής Καφήνας στα Γουδιάνικα: 1995m.

Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού θα επιλυθούν χρόνια προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές μεγάλης υδροδοτικής δυσκολίας και θα μειωθούν στο ελάχιστο οι συχνές βλάβες που παρουσιάζονται σήμερα με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μια ακόμη γειτονιά του Αγρινίου άλλαξε όψη μετά από έργα ανάπλασης

Με την ανάπλαση της Ναυπάκτου ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις του σημαντικού έργου της «Ανάπλασης της οδού…

Ρεπορτάζ 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρεμβάσεις πυροπροστασίας σε όλο τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Οι παρεμβάσεις πυροπροστασίας που θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, στα…

Ρεπορτάζ 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 «Γεύσεις Αμβρακικού» στην Αμφιλοχία

Γαστρονομική εκδήλωση με τίτλο «Γεύσεις Αμβρακικού», διοργανώνει αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της…