Πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 320 εκατ. ευρώ, για την ψηφιακή μετάβαση των δήμων, ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήματα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Η πρόταση προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ.
Όπως υπογράμμισε για το πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων», υπήρξε συνεργασία με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου Θ. Λιβάνιο , τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη.
«Είναι μια συνολική προσέγγιση της κυβέρνησης για να μπορέσουμε πέρα και πάνω από όσα έχουν ήδη γίνει με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», να προσθέσουμε νέες τεχνολογίες και νέες λύσεις», όπως είπε.
«Το συνολικό πακέτο διαρθρώνεται και από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου περιλαμβάνει 90 εκατομμύρια ευρώ για τους δήμους άνω των 100.000 ατόμων. Τους 16 δήμους των 100.000 ατόμων, στους οποίους προσθέτουμε και τα Τρίκαλα, ακριβώς επειδή έχουν αποκτήσει μια εμβέλεια, η οποία είναι ευρύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως καλό παράδειγμα. Και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ.
Συνολικά μιλάμε για ένα μπάτζετ 320 εκατομμυρίων ευρώ», ενημέρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης .
Και εξήγησε πως θα διαμορφωθεί ένα μενού πολλαπλών επιλογών, τεχνολογικών επιλογών, αναγνωρίζοντας ότι από αυτό το μενού θα μπορούν όλοι οι δήμοι να έχουν προκαθορισμένοι μπάτζετ.
«Το χαμηλότερο μπάτζετ το οποίο θα δείτε για δήμο από το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουμε, για το μικρότερο δήμο, θα είναι 100.000 €. Άρα από το μπάτζετ θα μπορεί ο καθένας με βάση τις ανάγκες του να πάει και να επιλέξει συγκεκριμένες λύσεις που αισθάνεται ότι αφορούν τους πολίτες του, που αισθάνεται ότι αφορούν τους δημότες του» πρόσθεσε, είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι η τελική έγκριση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.
Ο κ. Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τον κ. Λιβάνιο, απευθύνθηκε στους αιρετούς, λέγοντας: «Το “ζουμί” είναι ότι θα διαλέξετε εσείς. Εμείς θα ορίσουμε τις επιλογές και εσείς θα κάνετε τις δικές σας προσεγγίσεις, με βάση τις δικές σας ανάγκες», καλώντας τους ταυτόχρονα να μην αφήσουν το χρόνο να πάει χαμένος, αλλά να τρέξουν για να ωριμάσουν έργα μέχρι να βγουν οι προσκλήσεις.
Τα πεδία των έργων αφορούν σε κοινωνική πολιτική, απασχόληση και υγεία, παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό, περιβάλλον, υποδομές, αγροτική ανάπτυξη, μεταφορές, μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση των Δήμων, διοικητική λειτουργία των Δήμων. Τα projects μπορούν να αφορούν π.χ. σε έξυπνο παρκάρισμα, κυβερνοασφάλεια, ψηφιακές πλατφόρμες για γονείς και κηδεμόνες, προσχολική αγωγή, πλατφόρμες διαβούλευσης, κλ.π.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζήτησε να υπάρχει με τους αιρετούς πιο στενός διάλογος με το υπουργείο, σε πράγματα που μπορεί να αλλάξει εύκολα γι’ αυτούς και τις διαδικασίες τους.
«Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών. Έχουμε κονδύλια για να απλουστεύσουμε όλες τις διαδικασίες καταρχήν του Δημοσίου» είπε χαρακτηριστικά και και πρόσθεσε: «Αυτό λοιπόν το οποίο σας λέμε, και είναι και κάλεσμα προς την ΚΕΔΕ συνολικά, είναι να καταγράψουμε αυτές τις διαδικασίες, πρόεδρε, να μας τις πείτε, να μας πείτε πού χρειάζεστε απλουστεύσεις, και μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών να καθίσουμε και να τις απλουστεύσουμε χρησιμοποιώντας απλές τεχνολογίες».