Άρθρο Localit 10 Φεβρουαρίου, 2021

Κρίση COVID-19: Έγκριση για περαιτέρω ενίσχυση των οινοπαραγωγών από το ΕΚ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδια παράτασης των έκτακτων μέτρων που θα βοηθήσουν τον αμπελοοινικό τομέα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε προληπτικά το σχέδιο που θα παρατείνει για το 2021 τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς για τον αμπελοοινικό τομέα. Τα μέτρα αυτά αρχικά στόχευαν στην ενίσχυση των οινοποιών της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, ενώ πλέον έχουν ως πρόσθετο στόχο να βοηθήσουν τον τομέα να αντιμετωπίσει τις πλέον πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο της εμπορικής διαμάχης Airbus – Boeing.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την διατήρηση της έκτακτης ευελιξίας για τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ εθνικά προγράμματα στήριξης των οινοποιών. Στο πλαίσιο αυτό, καθιστούν δυνατές τις αλλαγές που συνδέονται με την προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη μεταποίηση, την εμπορία και την καινοτομία. Προβλέπουν επίσης την παρέκκλιση από τους κανόνες για τη στήριξη του πρώιμου τρύγου και επιτρέπουν στην ΕΕ να συγχρηματοδοτήσει τις δαπάνες που συνδέονται με την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή των αμπελώνων ή τον πρώιμο τρύγο, ακόμη και αν αυτές οι ενέργειες δεν αφορούν το σύνολο της παραγωγής.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και  θα ισχύσει αναδρομικά από τις 16 Οκτωβρίου 2020.

Να σημειωθεί ότι τρον Ιούνιο του 2020, το Κοινοβούλιο ενέκρινε σειρά έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της αγοράς για να βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς και τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών της ΕΕ εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Κάλεσε ακόμη την Επιτροπή να προτείνει περαιτέρω μέτρα βοήθειας. Τον Ιούλιο, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ενέκρινε πρόσθετη δέσμη έκτακτων μέτρων για τον αμπελοοινικό τομέα.

 

Μετά από δύο αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τις επιδοτήσεις των Airbus και Boeing, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ είχαν τη δυνατότητα να επιβάλουν εκατέρωθεν δασμούς στις εξαγωγές τους. Ωστόσο, στα τέλη του 2020, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα της ΕΕ, στοχεύοντας κυρίως στους γαλλικούς και γερμανικούς μη αφρώδεις οίνους και τα οινοπνευματώδη ποτά. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να κηρυχθεί εκεχειρία στην εμπορική διαμάχη.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τον ψηφιακό «Πύργο Ελέγχου», τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πολίτες της Αθήνας, παρουσίασε σήμερα ο Κ. Μπακογιάννης

Τον ψηφιακό «Πύργο Ελέγχου» του Δήμου Αθηναίων, την ηλεκτρονική πλατφόρμα που καταγράφει τα αιτήματα των…

Ρεπορτάζ 28 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας: Οι ενεργειακές κοινότητες εργαλείο βιώσιμης μετάβασης και αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας

Η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων και ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ήταν…

Ρεπορτάζ 28 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δημόσιο: 17.942 μόνιμες προσλήψεις το 2023-Τον Μάρτιο μέσω ΑΣΕΠ ο μεγάλος διαγωνισμός

Στις 17.942 ανέρχονται οι μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2023 που ενέκρινε την Τρίτη 27…