Άρθρο Localit 30 Αυγούστου, 2021

Κοζάνη: Στον αέρα η μετεγκατάσταση της Ακρινής – Αναζητείται εναλλακτική λύση

Η μετεγκατάσταση οικισμού της Ακρινής ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Ενέργειας, ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας  και κοινοτικοί σύμβουλοι με τον υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα.

Κατά τη συνάντηση ο δήμαρχος Κοζάνης και οι κοινοτικοί σύμβουλοι υπογράμμισαν την  αβέβαιη κατάσταση στην οποία, έχει περιέλθει ο οικισμός της Ακρινής και οι κάτοικοί του, που  διαβιούν υπό μια ιδιότυπη ομηρία, καθώς μετά  την ψήφιση από τη Βουλή της μετεγκατάστασης δεν κατασκευάστηκε κανένα αναγκαίο έργο υποδομής εν αναμονή της μεταφοράς του οικισμού, με συνέπεια η ποιότητα ζωής των κατοίκων του οικισμού να υποβαθμίζεται συνεχώς.

Ταυτόχρονα, οι απαλλοτριώσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων και βοσκοτόπων που πραγματοποιήθηκαν από την πλευρά της ΔΕΗ ΑΕ, έχουν μειώσει σημαντικά το ζωτικό χώρο του οικισμού με συνέπεια να δυσχεραίνεται η επιβίωσή του.

Τα τελευταία μάλιστα δύο χρόνια, εξαιτίας της συρρίκνωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας λόγω της απολιγνιτοποίησης, έχει σχεδόν εκμηδενιστεί η επαγγελματική απασχόληση των κάτοικων του οικισμού σε δραστηριότητες γύρω από τη την εξόρυξη του λιγνίτη και την ηλεκτροπαραγωγή.

Η διαβίωση των κατοίκων του οικισμού της Ακρινής, ο οποίος βρίσκεται εντός μιας περιοχής που γειτνιάζει με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ (ορυχεία, αποθέσεις, ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου) επηρεάζεται αρνητικά και από τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Toνίστηκε η απόγνωση και η  αγανάκτηση των κατοίκων του οικισμού, οι οποίοι βιώνουν ένα παρατεταμένο αδιέξοδο καθώς έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας, η προθεσμία μετεγκατάστασης σύμφωνα με το νόμο έχει παρέλθει, και οι συνθήκες διαβίωσης στον οικισμό, για τους λόγους που περιγράφηκαν παραπάνω, είναι απαράδεκτες.

Κ. Σκρέκας: Ιδιαίτερα δυσχερής η υλοποίηση της μετεγκατάστασης

Από τη πλευρά του ο υπουργός Κ. Σκρέκας αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ακρινής και διευκρίνισε ότι, δεδομένου ότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει καμία πρόοδος στο θέμα της μετεγκατάστασης και εν τω μεταξύ έχει αλλάξει τόσο  ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός όσο και ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός της ΔΕΗ ΑΕ,  στα πλαίσια απολιγνιτοποίησης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, και επειδή η μετεγκατάσταση της Ακρινής προβλέπονταν να γίνει για περιβαλλοντικούς λόγους, οι οποίοι σήμερα δεν υφίστανται, καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η υλοποίηση της μετεγκατάστασης.

Ο κ. Σκρέκας επανέφερε  για συζήτηση την πρόταση του προκατόχου του, του κ. Χατζηδάκη, για την διατύπωση από την πλευρά της Κυβέρνησης εναλλακτικής πρότασης που θα εξασφαλίζει την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του οικισμού και θα αντιμετωπίζει τα συσσωρευμένα προβλήματα της Ακρινής.

Στη συνέχεια ακολούθησε διαλογική συζήτηση για τα χαρακτηριστικά που επιβάλλεται να έχει η πρόταση αυτή. Τέθηκαν πολλά θέματα προς συζήτηση και επισημάνθηκε ενδεικτικά η ανάγκη για :

  • Οικιστική αναβάθμιση του οικισμού
  • Στοχευμένη στήριξη του τοπικού γεωργοκτηνοτροφικού και παραγωγικού δυναμικού του οικισμού.
  • Αξιοποίηση των απαλλοτριωθέντων και μη διαταραχθέντων εδαφών της Ακρινής για αναπτυξιακούς και παραγωγικούς σκοπούς.
  • Συνολική αξιοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ και εφαρμογών εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων  του οικισμού όσο και για επενδύσεις που θα προσπορίζουν εισοδήματα στους κατοίκους
  • Χρηματοδότηση και κατασκευή όλων των έργων υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, αναπλάσεων ΚΧ, αθλητικών κ.α.) που χαρακτηρίζουν τη σημερινή υστέρηση του οικισμού.

Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου ο υπουργός δεσμεύτηκε  για :

  • Την παρουσίαση συνολικά της εναλλακτικής Κυβερνητικής Πρότασης για την Ακρινή, εντός του φθινοπώρου από τον ίδιο, σε επίσκεψή του στην περιοχή προκειμένου η πρόταση αυτή να αξιολογηθεί από τους κατοίκους του οικισμού
  • Την άμεση χρηματοδότηση, από το Υπουργείο Ενέργειας, μελετών και έργων υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, αναπλάσεων ΚΧ, αθλητικών κ.α.) που χαρακτηρίζουν τη σημερινή υστέρηση του οικισμού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Ιανουαρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Βόλβης: Έως το τέλος 2023 ο βιολογικός καθαρισμός στις περιοχές Σταυρού και Βρασνών

Στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή και λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στις τουριστικές περιοχές…

Ρεπορτάζ 21 Ιανουαρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό

Σε κατάσταση   ετοιμότητας βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου Κοζάνης, που είναι αρμόδιες για τον αποχιονισμό…

Ρεπορτάζ 21 Ιανουαρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Αττικής : 14,2 εκ. ευρώ για προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του γηπέδου της ΑΕΚ

Το ποσό το ποσό των 14,274 εκατ. ευρώ διαθέτει η περιφέρεια  Αττικής για την προμήθεια…