Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχουν σήμερα στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε. και θα πάρουν μέρος στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως στις 11.00 το πρωί.
Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι διαδηλώνουν ενάντια της σκληρής πολιτικής της ύφεσης, της λιτότητας, της ανεργίας, των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων. Δημοτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα και η υπονόμευση του κράτους πρόνοιας.
Η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο, μεταξύ άλλων για βίαιη συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, περικοπές μισθών, δραματική μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ βοηθημάτων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Συγκεκριμένα, κατηγορεί τη συγκυβέρνηση, ότι είναι υποταγμένη στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών της χώρας και έχει ως κύριο στόχο τη βίαιη συρρίκνωση του Δημοσίου μέσα από την υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού στο Δημόσιο κατά εκατόν πενήντα και πλέον χιλιάδες (150.000) έως το 2015.
Φοβούνται νέες απολύσεις
Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με όχημα τη διαδικασία αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών και Δομών του κράτους, προχωρούν σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων. Ως ενδεικτικό παράδειγμα παρουσιάζουν τους νέους Οργανισμούς των πρώτων υπουργείων, όπου προβλέπεται περικοπή σε δομές άνω του 50% και μείωση των θέσεων της εργασίας έως και 30%. «Είναι πασιφανές ότι χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία για νομιμοποιήσουν τις απολύσεις που ζητεί η τρόικα. Ήδη στο στόχαστρο των καταργήσεων και συγχωνεύσεων έχουν τεθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επτακόσιοι Οργανισμοί, με 13.000 εργαζόμενους», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η ΑΔΕΔΥ Και σημειώνουν ότι «το ίδιο θα κάνουν και με την περιβόητη αξιολόγηση του προσωπικού. Θα την χρησιμοποιήσουν προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δέσμευσή τους στους δανειστές της χώρας. Θα την χρησιμοποιήσουν για να θυσιάσουν ως άλλη Ιφιγένεια, 25.000 εργαζόμενους -25.000 οικογένειες- μέσα στο 2013. Κατ’ εντολή της τρόικας, μάλιστα, η διαδικασία επισπεύδεται προκειμένου να απολυθούν 6.000 εργαζόμενοι έως το Μάρτιο και 12.500 έως τον Ιούνιο του 2013».