Άρθρο Localit 21 Νοεμβρίου, 2017

ΚΕΔΕ: Πόροι και αρμοδιότητες στους δήμους για την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικής θωράκιση της χώρας

Έκκληση προς την πολιτεία να στηρίξει ουσιαστικά τους κατοίκους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική αλλά και να υπάρξει μία αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας μας, απεύθυνε το ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του, σε σχετικό ψήφισμα που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου Γ. Πατούλη.

Στο σχετικό ψήφισμα, το ΔΣ της Ένωσης  εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για την απώλεια 21 συνανθρώπων μας, αλλά και για τις καταστροφές και τις απώλειες περιουσιών τόσο στο Δήμο Μάνδρας, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα επισημαίνει πως η ΚΕΔΕ από την πρώτη στιγμή έδωσε το παρόν και βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων της Δυτικής Αττικής προσφέροντας τρόφιμα, νερό, ρουχισμό και φάρμακα και ανακοινώνει πως αποφασίστηκε να υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση από την Ένωση για την ανακούφιση των πολιτών στις περιοχές που επλήγησαν. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει και την αλληλεγγύη του προς τη Δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας Ι. Κριεκούκη αλλά και την αμέριστη στήριξη του στο δύσκολο έργο της.

Επιπρόσθετα απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία  να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει άμεσα κάθε δυνατή στήριξη και υπογραμμίζει  την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης , προκειμένου νε ξεπεραστεί το σημερινό αναχρονιστικό πλαίσιο και η αλληλοεπικάλυψη ευθυνών, που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα.

«Απαιτείται απλοποίηση, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, διασαφήνιση ρόλων  και  περιορισμός της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε για ένα έργο, μία μελέτη, να μην είναι συναρμόδιοι οι Δήμοι, τα  Υπουργεία, τα Δασαρχεία , οι Περιφέρειες και στο τέλος να μην γίνεται τίποτε» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

Τέλος σημειώνει την ανάγκη, οι Δήμοι να αποκτήσουν τους πόρους, τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες για να διαχειριστούν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες, προκειμένου να γίνει πράξη η υλοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την τραγωδία που έπληξε τη χώρα και την άδικη απώλεια των συμπολιτών μας. Θα συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων. Ωστόσο θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα μας». Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη αποκέντρωσης του κράτους και ισχυροποίησης της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, ως τον εγγύτερο θεσμό προς τον πολίτη, επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθούν πόροι και αρμοδιότητες στους Δήμους προκειμένου να προχωρούν σε έργα υπέρ των πολιτών.

«Τέρμα με την υποκρισία. Απαιτούνται εδώ και τώρα σοβαρές και ουσιαστικές πολιτικές πρόληψης για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οικονομική ενίσχυση της ΚΕΔΕ στους πολίτες της Δυτικής Αττικής

Προς ένδειξη συμπαράστασης στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να διαθέσει ένα ποσό για την οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου της Γ. Πατούλη.

Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ, για την ανακούφιση των πολιτών που επλήγησαν, θα προσφέρει το χρηματικό ποσό που προοριζόταν για την κάλυψη του επίσημου δείπνου που θα παρέθετε στους συνέδρους στο πλαίσιο του Ετήσιου Τακτικού της Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 30 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, στα Ιωάννινα.

 

Οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων

Ο επικεφαλής της παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” , δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, ζήτησε να νομοθετηθούν fast track διαδικασίες στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, σε αντίθεση με τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που ισχύουν σήμερα .Επίσης ζήτησε την κατάρτιση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αστικής ανασυγκρότησης για τις πληγείσες περιοχές, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, επικεφαλής της παράταξης ” Νέα Αυτοδιοίκηση” και δήμαρχος Νικαίας -Ρέντη, πρότεινε να αναλάβουν τα αντιπλημμυρικά έργα εξ΄ολοκλήρου οι Περιφέρειες . Επίσης τόνισε ότι ακόμη και αν είχε κατασκευαστεί το αντιπλημμυρικό που είχε προτείνει ο δήμος, δεν θα απέτρεπε την καταστροφή. ” Η μελέτη που είχε η Μάνδρα ξεπεράστηκε τρεις φορές από τον όγκο του νερού” , είπε χαρακτηριστικά .

Ο επικεφαλής της παράταξης ” Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία”  Δημήτρης Μπίρμπας τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η ουσιαστική στήριξη των πληγέντων και η ανασυγκρότηση της περιοχής και ζήτησε, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, να ξεκαθαρίσουν οριστικά οι αρμοδιότητες .Ακόμη σημείωσε ότι με την Κλιματική Αλλαγή τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά . Γι αυτό, είπε, απαιτείται να τεθούν ως προτεραιότητα όλα όσα πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια των πολιτών.

Το ψήφισμα

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για την απώλεια 21 συνανθρώπων μας , αλλά και για τις καταστροφές και τις απώλειες περιουσιών τόσο στο Δήμο Μάνδρας, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας , που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. από την πρώτη στιγμή έδωσε το παρόν και βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων της Μάνδρας, προσφέροντας τρόφιμα, νερό, ρουχισμό και φάρμακα , ενώ δημιουργήσαμε και ειδική τηλεφωνική γραμμή για την καταγραφή των ζημιών.

Καλούμε την Πολιτεία  να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει άμεσα κάθε δυνατή στήριξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τη Δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας  Ι. Κριεκούκη αλλά και την αμέριστη στήριξη του στο δύσκολο έργο της.

Παράλληλα αποφάσισε να υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση για την ανακούφιση των πολιτών στις περιοχές που επλήγησαν.

Οι τραγικές συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων στη Μάνδρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα,  αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα αποτελεσματικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας μας.

Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης , προκειμένου νε ξεπεραστεί το σημερινό αναχρονιστικό πλαίσιο και η αλληλεπικάλυψη ευθυνών, που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα.

Απαιτείται απλοποίηση, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, διασαφήνιση ρόλων  και  περιορισμός της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε για ένα έργο, μία μελέτη, να μην είναι συναρμόδιοι οι Δήμοι, τα  Υπουργεία, τα Δασαρχεία , οι Περιφέρειες και στο τέλος να μην γίνεται τίποτε.

Η Ελλάδα και οι πολίτες χρειάζονται ένα αποτελεσματικό Κράτος, που θα λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας κι αποτελεσματικότητας.

Πρέπει επιτέλους οι Δήμοι να αποκτήσουν τους πόρους, τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες για να διαχειριστούν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες.

Μόνον έτσι θα γίνει πράξη η υλοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανώτατο επίδομα θέρμανσης και πλαφόν στα εμπορικά καυσόξυλα ζητά ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου

Τα τζάκια και οι σόμπες έχουν ήδη ανάψει στα σπίτια στο Νευροκόπι της Δράμας, ενώ…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣτΕ: Άκυρη η μοριοδότηση των ήδη εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”

Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων “Βοήθεια στο Σπίτι»: Τραγική και απαράδεκτη η απόφαση, δεν…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 Χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά της Ηπείρου – Άναψαν τα τζάκια

Θερμοκρασίες χειμώνα, αν και βρισκόμαστε στον 1ο μήνα του φθινοπώρου, σημειώθηκαν στα ορεινά της Ηπείρου…