Άρθρο Localit 20 Φεβρουαρίου, 2024

Κατερίνη: Στην εκκαθάριση & τακτοποίηση των αρχείων του προχωρά ο Δήμος

Σε εκκαθάριση και καταχώρηση/τακτοποίηση δημοτικών αρχείων προχωρά ο Δήμος Κατερίνης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε χθες το βράδυ.

Σκοπός της εν λόγω διαδικασίας, όπως υπογραμμίζει ο Δήμος, είναι η συγκρότηση επιτροπής εκκαθάρισης αρχείων τα οποία φυλάσσονται σε τρεις δημοτικούς χώρους και συγκεκριμένα, στο αμαξοστάσιο, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Καλλιθέας, αλλά και σε χώρο της Δημοτικής Αστυνομίας.

Το θέμα εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Ανέστης Μυστρίδης, ο οποίος ορίστηκε μέλος της επιτροπής με αναπληρωτή, τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Παναγιώτη Ιορδανίδη.

Με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αφενός θα δοθεί η δυνατότητα ξεκαθαρίσματος ως προς τα αρχεία που πρέπει να διατηρηθούν, ή ως προς εκείνα που πρέπει να καταστραφούν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και αφετέρου να τακτοποιηθούν τα υπόλοιπα αρχεία.

Το θέμα τίθεται εγκαίρως, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, μετά τη διαπίστωση από τη νέα Δημοτική Αρχή, ότι μεγάλο τμήμα του αρχείου βρίσκονταν πεταμένο στο πάτωμα, σε τσουβάλια ή σε καθίσματα και αλλού.

«Αυτή η κατάσταση που παραλάβαμε δεν περιποιεί τιμή τον Δήμο Κατερίνης. Γι’ αυτό, μετά τη συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής», δηλώνει ο κ.  Μυστρίδης, «πρόθεσή μας είναι η συχνή εκκαθάριση αρχείων ώστε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να γίνεται ένα ξεκαθάρισμα και να μειώνεται ο όγκος του υλικού που πρέπει να αποθηκεύεται, παράλληλα όμως να προωθούνται ενέργειες ώστε το αρχειακό υλικό να φυλάσσεται τακτοποιημένο υπό ασφαλείς συνθήκες, για χάρη του δημοσίου συμφέροντος».

Το αρχειακό υλικό που φυλάσσεται σε χώρους του Δήμου Κατερίνης, αποτελείται από έγγραφα και στοιχεία που προέρχονται από τα δημοτολόγια, τα ληξιαρχεία, τις οικονομικές, πολεοδομικές και τεχνικές υπηρεσίες. Βάσει νόμου, τα αρχεία κατατάσσονται σε ενεργά, ημιενεργά, ανενεργά και διηνεκούς φύλαξης και προβλέπεται για πόσο χρονικό διάστημα υποχρεούται ο Δήμος να φυλάσσει τα αρχεία καθώς επίσης και ποια είναι η διαδικασία καταστροφής όσων καταστούν ανενεργά.

Τέλος, ο Δήμος Κατερίνης σημειώνει ότι, η όποια καταστροφή υλικού, βάσει νόμου τελεί υπό την έγκριση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.), επειδή ορισμένα αρχεία και έγγραφα έχουν ιστορική σημασία και πρέπει να διατηρηθούν στα Γ.Α.Κ.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 16 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι εργαζόμενοι στο localit.gr συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία των Ενώσεων Τύπου

Οι εργαζόμενοι στο localit.gr συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΣΥ και στην…

Ρεπορτάζ 15 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκινά η μελέτη για την αποκατάσταση του ιστορικού Δημοτικού Σχολείου Ανδραβίδας

Το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο της Ανδραβίδας, επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο της μελετητικής ομάδας που έχει αναλάβει…

Ρεπορτάζ 15 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων, για πάνω από 40 έργα και δράσεις

Ποσό ύψους 101 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να υλοποιηθούν πάνω από 40 σημαντικά έργα και δράσεις…