Άρθρο Localit 21 Μαΐου, 2024

Κατερίνη: Αίτημα διάσωσης & ανάδειξης του Αρχαίου Λατομείου  Μαρμάρου στα Πιέρια από τους προέδρους Τ.Κ Ρητίνης και Βρίας

Αίτημα διάσωσης και ανάδειξης του Αρχαίου Λατομείου Μαρμάρου στα Πιέρια  (θέση «Σεντούκια») διατυπώνουν από κοινού προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Ρητίνης και Βρίας, του Δήμου Κατερίνης.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Τ. Κ. Ρητίνης και Βρίας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού, ιστορικού, πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας, θέτουμε σε προτεραιότητα την διάσωση και ανάδειξη ενός σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου, του αρχαίου λατομείου μαρμάρου στα Πιέρια στη θέση «Σεντούκια», σημειώνει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ρητίνης, Ιωάννης Λάιος.

«Από όσα γνωρίζουμε για αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο και κυρίως από αυτά που ακούσαμε στην εισήγηση με θέμα «Αρχαίο λατομείο μαρμάρων στη θέση Σεντούκια, στα Πιέρια όρη», του αρχαιολόγου της ΕΦΑ Πιερίας, Μυτελέτση Μιλτιάδη, στο 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης (25-27 /8/2023), θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο ο οποίος μπορεί να αναδειχθεί και να αποτελέσει έναν ακόμη ελκυστικό και επισκέψιμο τόπο για την περιοχή μας. Ιδιαίτερα θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο επίσκεψης μαθητών σχολείων κάθε βαθμίδας για να γνωρίσουν στο φυσικό χώρο τα στάδια της λατομικής εργασίας όπως γινόταν στην αρχαιότητα», διευκρινίζει ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βρίας, Γεώργιος Μπιτόπουλος:

Το καλύτερο σωζόμενο λατομείο

Όπως μάλιστα καταγράφεται στην εισήγηση του κου Μυτελέτση υπάρχουν ακόμη εμφανή αρκετά από τα στοιχεία της λατομίας, αφού το λατομείο «είναι το καλύτερα σωζόμενο, άθικτο από τη σύγχρονη δραστηριότητα».

Στο αίτημά τους προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, οι πρόεδροι των δύο  κοινοτήτων επισημαίνουν χαρακτηριστικά «Σήμερα ο σπουδαίος αυτός αρχαιολογικός χώρος είναι εγκαταλειμμένος και κινδυνεύει από την βλάστηση που συνεχώς αναπτύσσεται και έγινε πλέον δάσος. Αν παραμείνει έτσι πολύ σύντομα θα έχει καταστραφεί και αλλοιωθεί ο λατομικός χώρος, ενώ η φθορά του χρόνου προσθέτει σταθερά στην καταστροφή. Για αυτό προτείνουμε:

  1. Άμεσα την εκπόνηση μελέτης για τον καθαρισμό του χώρου (κοπή και απομάκρυνση δέντρων, βάτων, φυτών και της εν γένει βλάστησης) ώστε να σταματήσει η καταστροφή και η αλλοίωση του λατομικού χώρου.
  2. Τον καθαρισμό και την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου για την προστασία του
  3. Την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τον τρόπο λειτουργίας του λατομείου στην αρχαιότητα.

Οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων Ρητίνης και Βρίας, μέσα από την συλλογική και εθελοντική δραστηριότητα μπορούν να συνδράμουν σ αυτό το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Η συγκεκριμένη επιστολή – αίτημα κοινοποιήθηκε επίσης προς τον Δήμο Κατερίνης και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας στη Χαλκίδα

«Οι λύσεις για τη Στερεά Ελλάδα περνούν μόνο μέσα από την κατασκευή δύο ΜΕΑ στη…

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Ψηφιακή πλατφόρμα για την κατάθεση σχολίων από τους πολίτες για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια

Ενεργοποιείται για το κοινό από σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου, η ψηφιακή «Πλατφόρμα Συμμετοχής» για την…

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Ανέλαβαν υπηρεσία επιπλέον 26 εποχικοί εργάτες πυροπροστασίας

Υπηρεσία ανέλαβαν σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, επιπλέον, 26 εργάτες πυροπροστασίας στο Δήμο Καλαμάτας. Έλαβαν…