Την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη έχουν προκαλέσει οι αναφορές δημάρχων που σχετίζονται με αποκλεισμό έργων των δήμων τους από χρηματοδοτούμενα προγράμμαα, εξαιτίας πελατειακών συμφερόντων που συντηρούν συγκεκριμένοι αντιπεριφερειάρχες,. Μάλιστα ως τελευταίο παράδειγμα αποκλεισμού δημοτικών έργων αναφέρεται η περίπτωση μη ένταξης έργων του δήμου Μαρκοπούλου Αττικής.
Όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ σε σχετική ανακοίνωσή της , πρόκειται για προτάσεις έργων που χρηματοδοτούνται, είτε μέσω των προγραμμάτων των περιφερειών από ιδίους πόρους, είτε μέσω ΕΣΠΑ από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, ενώ καταγγέλλει και “φαινόμενα ‘’εκφοβισμού’’ από αντιπεριφερειάρχες περιφερειακών ενοτήτων. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι επειδή δεν είναι αρεστοί στους «γεωγραφικούς αντιπεριφερειάρχες», έργα των δήμων τους έχουν απορριφθεί. Την ίδια ώρα εντοπίζεται το φαινόμενο να έχουν ενταχθεί, με πελατειακά κριτήρια, άλλα έργα δήμων οι διοικήσεις των οποίων είναι αρεστές στους αντιπεριφερειάρχες.
Με αφορμή τις σχετικές αναφορές ο Γ. Πατούλης με επιστολή του προς τους δημάρχους ζητά να αποστείλουν γραπτώς τις περιπτώσεις έργων που έχουν απορριφθεί αδικαιολόγητα, από τις περιφέρειες, επισημαίνοντας ότι “οι δήμαρχοι δεν εκφοβίζονται, ούτε τρομοκρατούνται. Δεν θα επιτρέψουμε στους γεωγραφικούς αντιπεριφερειάρχες που έχουν μπει σε προεκλογική περίοδο και έχουν βλέψεις για συγκεκριμένους δήμους να λειτουργούν με πελατειακά κριτήρια. Είναι απαράδεκτο να αδικούν δήμους στους οποίους μένουν χιλιάδες πολίτες και με βάση τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια θα έπρεπε να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων».
Όσον αφορά τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από την ΚΕΔΕ, όπως αναφέρειο ο κ. Πατούλης, θα προωθηθούν αρμοδίως, “σε πολιτικύς και νομικούς φορείς”.
Τέλος καλεί τους περιφερειάρχες της χώρας «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες να μην προχωρούν σε εκφοβισμούς δημάρχων στο βωμό του προσωπικού οφέλους και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».
Σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση οφείλει, όπως το έχει ήδη ζητήσει, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφώσει ένα ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Παράλληλα, προτείνει την εκπόνηση ενός Εθνικού Προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης, που θα συμπληρώνει το ΕΣΠΑ και θα καλύπτει τις μη επιλέξιμες από αυτό, δαπάνες.