Άρθρο Localit 22 Φεβρουαρίου, 2018

Κατά μερικής ή ολικής απομείωσης του δημόσιου χαρακτήρα των εταιρειών ύδρευσης η ΕΔΕΥΑ

Κατά κάθε προσπάθειας μερικής ή ολικής απομείωσης του δημόσιου χαρακτήρα των εταιρειών ύδρευσης που ενδεχομένως θα οδηγήσει στην απώλεια του ελέγχου του δημοσίου στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τάσσεται κατηγορηματικά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης- Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) , που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία της ΕΥΑΘ Α.Ε.

Υπενθυμίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η διαχείρισή του για να είναι βιώσιμη, επωφελής και αειφόρος θα πρέπει να ασκείται από δημόσιους ή δημοτικούς φορείς.

Εκφράζει την ανησυχία του για την ένταξη του 51% των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και της Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ.) στην ΕΕΣΥΠ Α.Ε. με τον πρόσφατο νόμο 4512/2018.

Υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης-αποχέτευσης κρίθηκε αντισυνταγματική με την υπαριθμ. 1906/2014 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναλυτικά  η θέση της ΕΔΕΥΑ:

Το Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων ‘Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) που συνεδρίασε στις 16 Φεβρουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία της ΕΥΑΘ ΑΕ

  • Εκφράζει την ανησυχία του για την ένταξη του 51% των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στην ΕΕΣΥΠ Α.Ε. με τον πρόσφατο νόμο 4512/2018.
  • Υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης-αποχέτευσης κρίθηκε αντισυνταγματική με την υπαριθμ. 1906/2014 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Τάσσεται κατηγορηματικά κατά κάθε προσπάθειας μερικής ή ολικής απομείωσης του δημόσιου χαρακτήρα των εταιρειών ύδρευσης που ενδεχομένως θα οδηγήσει στην απώλεια του ελέγχου του δημοσίου στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
  • Υπενθυμίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η διαχείρισή του για να είναι βιώσιμη, επωφελής και αειφόρος θα πρέπει να ασκείται από δημόσιους ή δημοτικούς φορείς. Η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία απέδειξε ότι η διαχείριση του νερού από ιδιώτες έβλαψε τις τοπικές κοινωνίες, αφού αυξήθηκε υπέρμετρα η τιμή του με ταυτόχρονη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών. Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις το δημόσιο ανέκτησε τη διαχείριση του νερού από τους ιδιώτες.H ιστορία απέδειξε ότι η μοναδική βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι η δημόσια.
  • Θεωρεί ότι η συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως δημόσιου αγαθού στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος θα πρέπει να υλοποιηθεί σύμφωνα με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Τέλος, η ΕΔΕΥΑ τονίζει ότι εκπροσωπώντας 117 ΔΕΥΑ που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων και τηλεθέρμανσης σε 5 εκ. πολίτες της χώρας μας θα συμβάλλει με κάθε τρόπο και μέσο στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δύο νέες συμβάσεις για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Χίο και Κεφαλονιά

Δύο νέες συμβάσεις για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Χίο και την Κεφαλονιά…

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα τοιχογραφία στο Βύρωνα για την προσφυγιά και την ειρήνη

Το 2ο Vyronas Street Art Festival του Δήμου Βύρωνα, έρχεται το επόμενο  Σαββατοκύριακο 28 &…

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το τρένο για το δρομολόγιο: «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Σμύρνη! Οδηγός ο αριθμός 100! » ξεκινά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ.Ι. Ρέντη

Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου προσκαλεί παιδιά ηλικίας 9-11 ετών να επιβιβαστούν στο τρένο για το…