Άρθρο Localit 04 Νοεμβρίου, 2020

Κατά 18-25 εκατοστά ανυψώθηκε η Σάμος ύστερα από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου

Κατά 18-25 εκατοστά ανυψώθηκε τεκτονικά η Σάμος  ύστερα από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά του νησιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενη από τους καθηγητή Δρ. Ευθύμη Λέκκα, υποψ. Δρ. Σπυρίδωνα Μαυρούλη, υποψ. Δρ. Μαριλία Γώγου, υποψ. Δρ. Ιωάννα Τριαναταφύλλου, με τη συμμετοχή και του σεισμολόγου Δρος Γεράσιμου Παπαδόπουλου, από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η τεκτονική ανύψωση, που παρατηρήθηκε τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα, δηλαδή στο ανερχόμενο τέμαχος του ρήγματος, που ενεργοποιήθηκε στο θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα πεδίου για το σεισμό της Σάμου, τις επιπτώσεις του στα κτήρια, τα συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα, το τσουνάμι και τις σημαντικές εδαφικές παραμορφώσεις.

Όπως σημειώνεται στο βόρειο μέρος η τεκτονική ανύψωση πιστοποιήθηκε σε παράκτιες θέσεις στο Καρλόβασι, ενώ στο νότιο μέρος σε παράκτιες θέσεις στο Ποτοκάκι, στο Πυθαγόρειο και στην Ψιλή Άμμο.

Από το σύνολο των επιτόπιων παρατηρήσεων προκύπτει ότι η μόνιμη συνσεισμική ανύψωση του νησιού είναι της τάξης των 18-25 εκατοστών.

Επίσης, στην έρευνα σημειώνεται ότι, σημαντικές εδαφικές μεταβολές είναι και οι κατολισθήσεις, οι οποίες συνδέονται γεωδυναμικά με το υποθαλάσσιο σεισμικό ρήγμα με διεύθυνση Α-Δ και με κλίση προς Βορρά. Χαρακτηριστική περίπτωση, τονίζεται, είναι η κατολίσθηση στην παραλιακή θέση Αυλάκια με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας. Επιπρόσθετες σημαντικές καταπτώσεις βράχων αναφέρθηκαν στον Κερκετέα στα νότια του Καρλοβασίου.

Η έρευνα συνεχίζεται και μια πιο πλήρης έκθεση θα δημοσιευτεί σύντομα στο Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 07 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέος θεσμός επιβράβευσης της εκπαιδευτικής αριστείας από τον Δήμο Σοφάδων

Ο Δήμος Σοφάδων καθιερώνει έναν νέο μόνιμο θεσμό αναγνώρισης και επιβράβευσης της εκπαιδευτικής αριστείας, με…

Ρεπορτάζ 07 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Κοζάνης με τον Υπουργό Αθλητισμού για την αναβάθμιση του ΔΑΚ Κοζάνης

Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού…

Ρεπορτάζ 05 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προχωρά το έργο αναβάθμισης της Μαρίνας στην Πάτρα

Η αναβάθμιση της Μαρίνας στην Πάτρα προχωρά με την άφιξη των νέων πλωτών εξεδρών, οι…