Άρθρο Localit 08 Ιουνίου, 2022

Καλαμάτα: «Πράσινο φως» για την ψηφιοποίηση της Δημοτικής Πινακοθήκης

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», εντάχθηκε για χρηματοδότηση η Πράξη «Ψηφιακή Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Καλαμάτας», με συνολική επιλέξιμη δαπάνη 346.337,40€  και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

ΤΟ ΕΡΓΟ

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος» στεγάζεται από το 2002 σε ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Είναι χώρος μαρτυρίας και μνήμης της γενναιοδωρίας των Εικαστικών δημιουργών. Φιλοξενεί τα έργα που δωρίστηκαν από τους δημιουργούς τους μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 για την ανοικοδόμηση της Πόλης, έργα που η Πόλη προτίμησε να φυλάξει για να αποτελέσουν τον πυρήνα της “συλλογής” της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Ο πυρήνας των έργων της χαρακτηρίζεται από πολυμορφία εικαστικών τάσεων και ρευμάτων. Τα εν λόγω έργα έχουν εμπλουτιστεί και από μεταγενέστερες δωρεές αρκετών καλλιτεχνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι περιοδικές εκθέσεις που οργανώνονται από την ίδια την πινακοθήκη ή σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εικαστικούς φορείς και οι οποίες καλύπτουν όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, κλασικές αλλά και πρωτοποριακές.

H Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας διεκδικεί μια ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική δραστηριότητα της Χώρας.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης πράξης θα υλοποιηθούν:

  1. Φωτογράφιση, τεκμηρίωση και επεξεργασία 364 έργα τέχνης και 122 χάρτες
  2. Πληροφοριακό Σύστημα Τεκμηρίωσης
  3. Ανάπτυξη διαδικτυακού κόμβου
  4. Δημιουργία 3D εικονικής έκθεσης
  5. Εικονική περιήγηση
  6. Ψηφιακό Ξεναγό
  7. Επαυξημένη Πραγματικότητα
  8. Ντοκιμαντέρ για την ιστορία της έκθεσης

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, είναι σημαντικό η προσπάθεια, ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής να αποδίδουν καρπούς, υπογραμμίζοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις συνολικά του Δήμου Καλαμάτας τα τελευταία τρία χρόνια ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 15 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Νίκαιας–Αγ. Ι. Ρέντη: Πραγματοποιήθηκε η 4η Γιορτή Μητέρας Παιδιού με Αναπηρία

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»…

Ρεπορτάζ 14 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Νισύρου: Καταβολή επιδόματος σίτισης και στέγασης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Ο Δήμος κατέβαλε τα πρώτα ποσά για το διάστημα Νοεμβρίου – Απριλίου, στηρίζοντας έμπρακτα τους…

Ρεπορτάζ 12 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: UCI Mobility & Bike City Forum 2026

Τιμητική διεθνή διάκριση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας (UCI) έλαβε ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο…