Άρθρο Localit 20 Δεκεμβρίου, 2017

Κάηκε τη νύχτα η Μόρια, μετανάστες μαχαιρώθηκαν για την χρήση τουαλέτας

Δεκατέσσερεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης από τα σοβαρά επεισόδια το βράδυ της Τρίτης  στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, με Άραβες, Αφγανούς και Ιρακινούς μετανάστες να συγκρούονται μεταξύ τους και να ανάβουν φωτιές .
 Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν από τις 10 περίπου το βράδυ, ανάμεσα σε ομάδες ανδρών μεταναστών, με αφορμή , όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τη χρήση τουαλετών και μπάνιων.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν σκηνές και προκλήθηκαν υλικές ζημιές στους χώρους του καταυλισμού, ενώ χρειάστηκε να επέμβει ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και των ΜΑΤ για να αποκατασταθεί η τάξη. Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές κάηκαν και περίπου 10 σκηνές, στις οποίες διέμεναν άνδρες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις. Στον τομέα των Αφγρικανών   που συμμετείχαν τα επεισόδια ξέσπασαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων αλλά και σε σωρούς απορριμμάτων, κυρίως με εύφλεκτα υλικά, τα οποία είναι διάσπαρτα  σε όλο τον καταυλισμό.

Δυο από τους τραυματίες είναι τραυματισμένοι με μαχαίρι και ένας νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική, άσχημα μαχαιρωμένος στο στήθος. Δεκάδες, επίσης, τραυματισμένων, κυρίως από πέτρες στη διάρκεια πετροπόλεμων που μαίνονταν μέσα στον καταυλισμό, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντικές ομάδες που λειτούργησαν έξω από τον καταυλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται δύο έγκυες γυναίκες κι ένα παιδί.

 

 

Τα επεισόδια έλαβαν τέλος κατά τις 4 το πρωί, ύστερα από συνεχείς επεμβάσεις ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Κατά τις επιχειρήσεις έγιναν προσαγωγές, από τις οποίες προέκυψαν δυο συλλήψεις.

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου μιλώντας στον τύπο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστάσεις βίας που, όπως είπε, ζούνε τα νησιά, και επανέλαβε το αίτημα για αποσυμφόρηση τους.

“Προέχει να βρεθεί μια σταθερή λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, γιατί η κατάσταση στο νησί της Λέσβου, ειδικότερα, είναι οριακή”, υπογράμμισε η Περιφερειαρχης .

 

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές  , ένα στοιχείο που σχεδόν πάντα πυροδοτεί την έκρυθμη κατάσταση, τις συγκρούσεις και τα επεισόδια μεταξύ ομάδων μεταναστών εντός του καταυλισμού, είναι  η χρήση αλκοόλ, που εκτεταμένα παρατηρείται τις βραδυνές ώρες στον καταυλισμό, από όλες τις ομάδες και εθνικότητες.  Το αλκοόλ είναι συνήθως φθηνής και κακής ποιότητας  διατίθεται και διατι9θεται, αναφέρει η αστυνομία , από Έλληνες ιδιοκτήτες καντινών που βρίσκονται  κοντά στον καταυλισμό, αλλά και από τους ίδιους τους μετανάστες που το αγοράζουν στην πόλη της  Μυτιλήνης και το πουλάνε μέσα στον καταυλισμό.

 

 

Κατά την  διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα επεισόδια δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην προοπτική της τοποθέτησης των νέων οικίσκων και γενικότερα της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών στέγασης στον καταυλισμό.

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στην  Μόρια, καταγγέλοντας μεταξύ άλλων βιασμούς, χρήση ναρκωτικών, εντος του καταυλισμού αλλά και την υγειονομική βόμβα που απειλεί την κοινότητα .

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…