Άρθρο Localit 13 Μαρτίου, 2023

Κ. Σκρέκας: Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει φυσικό μονοπώλιο

Η ψήφιση του νομοσχεδίου μετατίθεται για τις επόμενες εβδομάδες- Συνάντηση του ΥΠΕΝ με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης  για περαιτέρω διευκρινήσεις και βελτιώσεις

«Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει φυσικό μονοπώλιο» διαβεβαιώνει σε συνέντευξή προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας,  με αφορμή τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφορικά με  τις προβλέψεις σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου, που τελεί υπό ψήφιση στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση και η ψήφιση του νομοσχεδίου είχε προγραμματιστεί να γίνει αύριο Τρίτη, ωστόσο η διαδικασία μετατίθεται για τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις, όπως είχε ζητήσει, μεταξύ των άλλων και η ΚΕΔΕ. Σήμερα Δευτέρα (13/3)  ο Κώστας Σκρέκας αναμένεται συναντηθεί με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να βρεθεί χρυσή τομή.

Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ είχε σημειώσει ότι η ΔΕΥΑ, οι ΦοΔΣΑ και οι Δήμοι δεν λειτουργούν στο πλαίσιο της αγοράς και δεν αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνισμού και είχε ζητήσει «περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, αφού η συγκεκριμένη Αρχή δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα να εισηγηθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία (ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ, ΥΠΑΝΕ) τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, διοικητικά μέτρα και τη χρηματοδότηση των παρόχων, που θα διαπιστώσει ότι απαιτούνται κατά την άσκηση του ρυθμιστικού και ελεγκτικού ρόλου της. Επομένως στο σημερινό νομοθετικό καθεστώς των ΔΕΥΑ, των ΦοΔΣΑ και φυσικά των Δήμων δεν ταιριάζει η ένταξη της εποπτείας τους σε μια Ρυθμιστική Αρχή που ρυθμίζει κανόνες ανταγωνισμού».

Στη συνέντευξή του ο  κ. Σκρέκας αναφέρει πως στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι «οι υπηρεσίες παροχής ύδατος είναι αποκλειστικά δικαίωμα και δυνατότητα δημόσιων και δημοτικών φορέων» και πως αυτό που για πρώτη φορά ρυθμίζεται, «είναι το πεδίο και ο φορέας της ρυθμιστικής και ελεγκτικής εποπτείας των υπηρεσιών που διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος σε κάθε περιοχή της χώρας». Ο υπουργός αναφέρει επίσης ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις αποφάσεις 1906/2014 και στη συνέχεια 190/22,  ορίζει πως είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος των υπηρεσιών ύδρευσης από το ελληνικό δημόσιο.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι  το άρθρο 11 παρ. 4δ  του νομοσχεδίου αναφέρει ότι “η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων,  στο πλαίσιο της εποπτείας και παρακολούθησης της παροχής υπηρεσιών ύδατος από τους παρόχους” μεταξύ των άλλων “παρακολουθεί και εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους”.

 

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού Κ. Σκρέκα στην σχετική ερώτηση το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΕΡ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι με τη νέα νομοθετική σας πρωτοβουλία θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε το νερό. Δεν θεωρείτε ότι αποτελεί ένδειξη ιδιωτικοποίησης η ανάθεση του ελέγχου των αντίστοιχων επιχειρήσεων σε μια Ρυθμιστική Αρχή;

Δεν είναι καθόλου έτσι. Τόνισα πολλές φορές ότι το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει φυσικό μονοπώλιο. Το είπα καθαρά στη Βουλή, το εξήγησα, το ανέλυσα, αλλά η αντιπολίτευση, ιδίως η αξιωματική, έχει αποδείξει ότι δεν ακούει, δεν διαλέγεται, δεν καταλαβαίνει. Οι πολίτες απαιτούν συνεννόηση κι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλίσκεται σε συνθήματα και μεγαλοστομίες. Είναι λυπηρό αυτό. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η πολιτεία να ασκεί εποπτεία και έλεγχο ώστε να βελτιώσουμε ουσιωδώς την υπάρχουσα κατάσταση, προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Σας επισημαίνω ότι για πρώτη φορά σε νόμο του κράτους αναφέρεται ρητά στην αιτιολογική έκθεση ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση και δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία παροχής ύδατος στην Ελλάδα.

Στον νόμο ορίζουμε συγκεκριμένα ότι οι υπηρεσίες παροχής ύδατος είναι αποκλειστικά δικαίωμα και δυνατότητα δημόσιων και δημοτικών φορέων. Πώς αλλιώς πρέπει να το πούμε για να το καταλάβει η αντιπολίτευση; Αυτό που για πρώτη φορά ρυθμίζεται κατά τρόπο συνεκτικό, είναι το πεδίο και ο φορέας της ρυθμιστικής και ελεγκτικής εποπτείας των υπηρεσιών που διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος σε κάθε περιοχή της χώρας. Πρέπει, επίσης, οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέφερε στην Ολομέλεια, με αριθμό 1906/2014 και στη συνέχεια 190/22, πως είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος των υπηρεσιών ύδρευσης από το ελληνικό δημόσιο.

Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε τα αντικειμενικά προβλήματα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων: Απώλειες που φτάνουν και το 65% κατά μέσο όρο, απώλειες της τάξης του 35% σε ότι αφορά το πόσιμο νερό, μόλις το 40% των οργανισμών έχει καταθέσει στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία του κράτους, που υποχρεούται από το νόμο να καταθέτει κλπ. Αυτά πάμε να διορθώσουμε.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Κουρέτας: Προτεραιότητές μας η υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων και η πιστοποίηση προϊόντων ως ΠΟΠ

Στις ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές για το περιβάλλον, την αειφορική γεωργία και τη διαχείριση…

Ρεπορτάζ 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
35 εκατ. ευρώ σε δήμους και οικιακούς καταναλωτές από το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ για το 2023

Στα 35 εκατομμύρια ευρώ φθάνει το ποσό που θα εισπράξουν για το 2023 οι δήμοι…

Ρεπορτάζ 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μυτιλήνη: Συνεδρίαση της Αστικής Αρχής για το ΣΒΑΑ της πόλης

Η πορεία υλοποίησης έργων και δράσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μυτιλήνης, ο προσδιορισμός των αναγκών…