Άρθρο Localit 03 Οκτωβρίου, 2022

Κ. Μπακογιάννης: «Να μην κάνουμε την πόλη Ντίσνεϊλαντ -Να μην ξεπεράσουμε τα όρια του τουριστικού κορεσμού»

«Χρειάζεται μια νέα συμφωνία της πρωτεύουσας με το κράτος»

Την ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην πρωτεύουσα και το ελληνικό κράτος για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της πόλης, επισημαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων μέσα από συνέντευξή του “Καθημερινή της Κυριακής”. Ο κ. Μπακογιάννης τονίζει ότι δήμος και κεντρικό κράτος οφείλουν να αλληλοσυμπληρώνονται, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια στις ζωές των πολιτών.

«Η Αθήνα επιστρέφει. Επενδύσεις, τουρίστες, υπηρεσίες, έργα. Η διαφορά με τη προηγούμενη δεκαετία είναι μεγάλη. Ταυτόχρονα, όμως, μάς έχει έρθει ο λογαριασμός για χρόνια αδιαφορίας και εγκατάλειψης. Είμαστε σε οριακό σημείο, αλλά έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Ο δήμος Αθηναίων και το κεντρικό κράτος χρειάζεται να αλληλοσυμπληρώνονται, αλλιώς ποιότητα και ασφάλεια στις ζωές μας δε θα υπάρξουν. Έχει φτάσει η ώρα για μια νέα συμφωνία της πρωτεύουσας με το ελληνικό κράτος. Συνολικά», ανέφερε ο Κ. Μπακογιάννης.

«Δε θέλουμε η Αθήνα να μετατραπεί σε Disneyland»

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφύλαξη της κατοικίας και των μικρομεσαίων καταστημάτων από τη ραγδαία τουριστικοποίηση, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η πόλη θα πρέπει να αλλάξει, αλλά δε θα πρέπει να χάσει την ψυχή της.

«Η μαγεία της πόλης είναι οι μικτές χρήσεις. Το γεγονός ότι σε λίγα μέτρα, για παράδειγμα, από το δημαρχείο μπορείς να βρεις ένα καλό εστιατόριο ή ένα boutique ξενοδοχείο, μπορείς να αγοράσεις από κουμπιά… έως άγκυρες. Δε θέλουμε η Αθήνα να μετατραπεί σε μια αρχαιοελληνική ή νεοκλασική Disneyland. Τα προγράμματά μας, οικονομικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν αρκούν. Για τον κάτοικο, σημασία έχει ο πολιτισμός της καθημερινότητας, ο τρόπος που ζει στη γειτονιά του. Ο δήμος έχει 129 γειτονιές. Στην καθεμιά ίσως χρειάζονται πολλά. Αλλά τουλάχιστον, τα πιο βασικά γίνονται. Καθαριότητα, φως, πράσινο, πεζοδρόμια, άσφαλτος, παιδικές χαρές, σχολεία και τόσα άλλα».

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη να υπάρξει ρυθμιστική παρέμβαση για το Airbnb στην πόλη, ζητώντας να αναλάβει τη νομική αρμοδιότητα και την πολιτική ευθύνη ο δήμος, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Αλλού στη πόλη έχουμε ξεπεράσει τα όρια του κορεσμού, αλλού επιζητάμε το Airbnb. Να διαμορφώσουμε λοιπόν το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, όχι κατά τη προσφιλή μας συνήθεια «οριζόντια», αλλά γειτονιά – γειτονιά. Από κάτω προς τα πάνω. Ποιο υπουργείο δηλαδή ξέρει την Αθήνα καλύτερα;» αναρωτήθηκε.

«Η ΠΥΡΚΑΛ ήταν μία ευκαιρία να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το αύριο της πόλης»

Με αφορμή το κυβερνητικό σχέδιο μεταφοράς των υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στην ΠΥΡΚΑΛ, ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Ήταν μια ευκαιρία να καθίσουμε και να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το αύριο της πόλης. Αντ’ αυτού ελήφθη μια απόφαση για την Αθήνα χωρίς την Αθήνα, και τώρα τρέχουμε, κατόπιν εορτής, σε συνεργασία με τους αρμοδίους, να δώσουμε λύσεις. […] Η απόφαση είναι ειλημμένη. Σεβαστό. Εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ισορροπία της πόλης την επόμενη ημέρα και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε».

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και σε μία δεύτερη ευκαιρία που χάθηκε σε προγραμματικό επίπεδο συνεννόησης δήμου και κράτους. «Η κοινωνική κατοικία. Είναι αδιαμφισβήτητα σωστά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, χαίρομαι που έγινε δεκτή η πρόταση του δήμου για μετασχηματισμό του προγράμματος «Εστία» σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Αντικειμενικά, όμως, μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει περισσότερο: αντί να υπάρχει μια «οριζόντια» λογική για όλη τη χώρα, να μιλήσουμε ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα και ακόμα πιο ειδικά για την Αθήνα. Μπορεί να είμαστε όλοι ίσοι, αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι», υπογράμμισε.

Μεγάλος Περίπατος – ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού και αναζωογόνησης του κέντρου 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων απάντησε και στην κριτική που έχει δεχθεί η δημοτική αρχή για το έργο του Μεγάλου Περιπάτου, επισημαίνοντας ότι «η καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντα εποικοδομητική», ενώ σχετικά με την εξέλιξη του έργου, τόνισε: «Το έργο εκτελείται, η Πανεπιστημίου είναι τώρα εργοτάξιο και ολοκληρώνεται το Πάσχα. Τμηματικά θα παραδοθεί νωρίτερα. Λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερο πράσινο, λιγότερος θόρυβος, περισσότεροι πεζοί και ποδηλάτες. Ο Μεγάλος Περίπατος είναι ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού και αναζωογόνησης του κέντρου. Από την Ομόνοια, που ξανάγινε πλατεία μέχρι το κάτω μέρος του Συντάγματος που ήδη παραδόθηκε».

 

Για την παράταση επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων

Ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε και για την παράταση της δυνατότητας των καταστηματαρχών να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους χώρους, εξηγώντας πως η απόφαση αυτή δεν προκαλεί κανέναν ενθουσιασμό. «Μεταξύ των άλλων διότι δεν καταλαβαίνω γιατί το πεζοδρόμιο της Φιλολάου ή ο πεζόδρομος Αγίας Ζώνης είναι θέμα της Βουλής και όχι του δημοτικού συμβουλίου. Στη πράξη φέτος δώσαμε περίπου τις μισές «έξτρα» άδειες από ότι πέρυσι. Στις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Πλάκα, δεν έχουμε δώσει καμία τέτοια άδεια. Η νομοθετική ρύθμιση μάς δίνει τη δυνατότητα να παραχωρήσουμε επιπλέον τετραγωνικά μέτρα. Δεν μάς το επιβάλλει».

Ξανά υποψήφιος

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης επανέλαβε ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας. «Για να ολοκληρώσουμε αυτά που ξεκινήσαμε. Κυρίως, έχοντας ξεμπερδέψει με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος να βάλουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Για μια Αθήνα που να ανταποκρίνεται στα όνειρα και στα αιτήματα της εποχής».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 08 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΕΔΕΥΑ καταδικάζει κάθε προσπάθεια υποτίμησης και απαξίωσης των ΔΕΥΑ

   Ζητά πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη της οικονομικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από την…

Ρεπορτάζ 07 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Άγνωστοι βανδάλισαν τον εορταστικό φωτισμό στην κεντρική πλατεία

Σε βανδαλισμό μέρους του εορταστικού φωτισμού, που έχει τοποθετηθεί σε δέντρα επί της Κεντρικής Πλατείας…

Ρεπορτάζ 07 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν αιματολογικοί έλεγχοι σε όλα τα μέλη των Λεσχών Φιλίας της Αθήνας -Κοινή δράση Δήμου-Υπουργείου Υγείας

Σειρά δράσεων στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, εγκαινιάζουν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και…