Άρθρο Localit 21 Μαρτίου, 2013

Κ. Ασκούνης: Το «Παρατηρητήριο» άλλοθι για περαιτέρω μείωση των πόρων των ΟΤΑ – Προσφυγή ΚΕΔΕ στο ΣτΕ

askounisΗ δημιουργία του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και ως εκ τούτου η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του

Αυτό επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης με δήλωσή του – απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος παρουσίασε χθες την λειτουργία του Παρατηρητηρίου.

Ο κ. Ασκούνης τονίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Παρατηρητήριο έχοντας ως προφανή στόχο την επιτροπεία των δήμων και την εξυπηρέτηση επικοινωνιακών και άλλων σκοπιμοτήτων και όχι την πρόθεση  παροχής βοήθειας και επίλυσης των προβλημάτων των Δήμων.

«Ίσως, τονίζει ο κ. Ασκούνης, η Κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλοθι για περαιτέρω μείωση των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, όταν ο ίδιος ο υπουργός είχε δημοσίως δηλώσει ότι οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση το 2013 είναι σε οριακό σημείο».

 

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ είναι η εξής:

Η ΚΕΔΕ είναι σταθερά προσηλωμένη στην εμπέδωση της διαφάνειας και της νομιμότητας στους Δήμους. Αυτό όμως που αρνείται κατηγορηματικά είναι η κατάλυση του Συντάγματος και της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» έχοντας ως προφανή στόχο την επιτροπεία των Δήμων, εξυπηρετώντας επικοινωνιακές και άλλες σκοπιμότητες και όχι την πρόθεση παροχής βοήθειας και επίλυσης των προβλημάτων των Δήμων.

Ίσως η Κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλοθι για περαιτέρω μείωση των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, όταν ο ίδιος ο υπουργός είχε δημοσίως δηλώσει ότι οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση το 2013 είναι σε οριακό σημείο.

Επαναλαμβάνουμε  τη θέση μας ότι η δημιουργία του «Παρατηρητηρίου» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Συνταγματικές Διατάξεις για την Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Cyclone Project: Δήμος Θηβαίων, Υπουργείο Μεταφορών και Ίδρυμα Λασκαρίδη σε κοινή δράση καθαρισμού

Ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Κοινωφελές Ίδρυμα…

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Plastic Free Greece»: Τριήμερες δράσεις καθαρισμού στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα υποδέχεται για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Plastic Free Greece», η οποία…

Ρεπορτάζ 08 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε ετοιμότητα ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγ. Άννας- Σε εξέλιξη οι αυτοψίες μετά τον σεισμό

Σε πλήρη κινητοποίηση παραμένει ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας μετά τις σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Εύβοια,…