Άρθρο Localit 28 Απριλίου, 2018

Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος και Ισπανία ζητούν να μειωθεί το βάρος των μεταναστευτικών ρευμάτων στις χώρες πρώτης εισόδου

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ισπανία συνεργάζονται για να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου και ζητούν να μειωθεί το βάρος των μεταναστευτικών ρευμάτων στις χώρες πρώτης εισόδου», μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Τώρα που έρχονται στο προσκήνιο οι διαπραγματεύσεις για την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αποκάλυψε η Corriere della Sera, οι πέντε χώρες απέστειλαν κοινό έγγραφο με τη θέση τους στους εταίρους της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το αίτημα “οι προσπάθειες των χωρών στην πρώτη γραμμή για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, οι οποίες υπόκεινται στις μεταναστευτικές πιέσεις και σε δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, να αναγνωρίζονται στο πλαίσιο του κανονισμού και να μετριάσουν τα διαδικαστικά βάρη”, σημειώνει το ιταλικό πρακτορείο.

Στα δεκατρία σημεία του εγγράφου που αποτελείται από τρεις σελίδες, επισημαίνεται επίσης η ανάγκη “μείωσης της σταθερής ευθύνης” του κράτους μέλους πρώτης εισόδου ενός μετανάστη με ανώτατο όριο τα δύο χρόνια, σε σχέση με τα δέκα στο πλαίσιο που προβλέπει η παρούσα πρόταση της Βουλγαρικής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Έργο σε εξέλιξη η αλλαγή του Δουβλίνου

Το σχέδιο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του κανονισμού του Δουβλίνου είναι ένα “έργο σε εξέλιξη”, μια εργασία συνεχούς επεξεργασίας, με στόχο την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας. Μια εργασία στην οποία συμμετέχουν όλες οι χώρες για την εξεύρεση μιας συμφωνίας τον Ιούνιο” δήλωσε η εκπρόσωπος της βουλγαρικής προεδρίας, Γκενοβέβα Τσερβενάκοβα , μετά τις διαρροές στον τύπο σχετικά με τη θέση της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ισπανίας σε κοινό έγγραφο. “Εργαζόμαστε για να συγκεντρώσουμε πολύ διαφορετικές θέσεις και απόψεις, έχουμε μια μέθοδο εργασίας και θα συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε τη σωστή ισορροπία”, διευκρίνισε η Τσερβενάκοβα, η οποία χαρακτήρισε το έγγραφο των πέντε χωρών “μια σημαντική συμβολή “για τις διαπραγματεύσεις.

«Τα μέτρα αλληλεγγύης θα πρέπει να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο” αναφέρουν στο εν λόγω έγγραφο οι πέντε χώρες, καθώς διαπιστώνουν ότι “ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται, όπως η επανεγκατάσταση και η συνεισφορά των 30 χιλιάδων ευρώ αντί της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, δεν χρησιμεύουν στο να μετριαστεί άμεσα το βάρος για την πρώτη χώρα εισόδου”. Η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Ισπανία θα ήθελαν επίσης να υπάρξει διεύρυνση των εθνικοτήτων των προσφύγων που ενδέχεται να προορίζονται για μετεγκατάσταση. Ενώ οι πέντε χώρες πιέζουν για ένα αυτόματο και υποχρεωτικό σύστημα, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Συμβούλιο την ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης ενώπιον ενός ρυθμού ροής μεγαλύτερο από 160% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αλλά το σύστημα θα καθίσταται υποχρεωτικό μόνο με ένα σενάριο πάνω από 180%, υπό την προϋπόθεση ότι η πλειοψηφία των εταίρων της ΕΕ δεν θα το καταψηφίσει.

Πηγή: ΑΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 Απόπειρα εξαπάτησης καταναλωτών, με ψεύτικα μηνύματα στα κινητά, καταγγέλλει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων

Μια νέα απόπειρα εξαπάτησης καταναλωτών με ψεύτικα μηνύματα στα κινητά (SMS) καταγγέλλει η Δημοτική Επιχείρηση…

Ρεπορτάζ 05 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την πρόταση για υπαίθριο μουσείο με τα λιθοσώματα της ιστορικής γέφυρας Πλάκας επαναφέρει ο Δήμος Β. Τζουμέρκων

Την πρόταση για τη δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου για την ανάδειξη των πεσμένων κομματιών του…

Ρεπορτάζ 05 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τον τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025 διεκδικεί η Λάρισα

Τον τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2025, με την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας…