Άρθρο Localit 27 Απριλίου, 2023

Ισπανία: Κορυφώνεται το πρόωρο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα

Το πρόωρο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ισπανία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο, με θερμοκρασίες ρεκόρ για τον μήνα Απρίλιο να αναμένονται στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Είναι πολύ πιθανό η κορύφωση αυτού του επεισοδίου να έλθει την Πέμπτη και την Παρασκευή», ανακοίνωσε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία «πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας» ξεπεράστηκαν χθες Τετάρτη.

«Η πολύ θερμή και ξηρή μάζα αέρα από τη βόρεια Αφρική», η οποία ευθύνεται για τον καύσωνα, έχει προκαλέσει από την αρχή της εβδομάδας άνοδο της θερμοκρασίας σε «επίπεδα αντίστοιχα με τα καλοκαιρινά και ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή», σημείωσε.

Σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει έως τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου στο νότιο τμήμα της χώρας, ακόμη και τους 37 βαθμούς στην κοιλάδα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, επεσήμανε η μετεωρολογική υπηρεσία. Στις αρχές της εβδομάδας είχε κάνει λόγο για θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς.

Χθες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου σε τρεις μετεωρολογικούς σταθμούς στις επαρχίες Σεβίλλη και Ουέλβα στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας.

Ο καύσωνας πλήττει την Ισπανία, την ώρα που η άνοιξη στη χώρα είναι ασυνήθιστα ζεστή και ξηρή, μια καταστροφική κατάσταση για τη γεωργία, πυλώνα της ισπανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Coag, το βασικό συνδικάτο των Ισπανών γεωργών, το 60% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι σε κατάσταση «ασφυξίας» λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της προκειμένου να βοηθήσει τους γεωργούς της και παράλληλα ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις.

Η Ισπανία πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης από την κλιματική αλλαγή, με σχεδόν το 75% των εδαφών της να οδεύει προς ερημοποίηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η περσινή χρονιά ήταν για τη χώρα η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με πολλά κύματα καύσωνα να την πλήττουν από τον Μάιο.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκά 13 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει τα βασικά βήματα για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων

Η κινητοποίηση επαρκούς χρηματοδότησης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα είναι «ζωτικής σημασίας»…

Ευρωπαϊκά 18 Ιανουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιταλία: Με ανάλυση DNA θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες των σκύλων που αφήνουν τα περιττώματα των ζώων τους στον δρόμο

Μια ιταλική επαρχία αποφάσισε να στραφεί στα τεστ γενετικού υλικού για να αντιμετωπίσει τις… ακαθαρσίες…

Ευρωπαϊκά 16 Νοεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΕ: Η Κομισιόν ανανεώνει την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης για δέκα χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ανανεώσει για δέκα χρόνια την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης…